Ludovic Orban: Orice ministru trebuie să știe că dacă își atacă premierul trebuie să aibă bagajele făcute și demisia scrisă – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat, sâmbătă seară, că, în perioada 1 ianuarie – 11 aprilie, s-au confirmat 2.481 de cazuri de coronavirus la personal sanitar. 81.3% dintre cei infectaţi nu primiseră încă nicio doză de vaccin. Până în 12 aprilie, 89,8% din angajaţii din sistemul sanitar au primit ambele doze de vaccin, iar media săptămânală a îmbolnăvirilor a scăzut considerabil. (News.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că rezultatele după simularea Evaluării Naţionale sunt „mai mult decât îmbucurătoare” şi „o veste bună, surprinzătoare pentru cei mai mulţi, surprinzătoare în modul plăcut chiar şi pentru Ministerul Educaţiei”. „(…) sunt rezultate absolut remarcabile care ne dau speranţa că tânăra generaţie reuşeşte să traverseze această perioadă de criză”. (G4Media)

3. 81.178 persoane au fost vaccinate ieri, dintre care peste 55.000 au primit prima doză de vaccin. S-au raportat 112 de reacţii adverse, alte 125 fiind în investigare. 61.858 persoane au primit ser Pfizer, 9.477 cu Moderna şi 9.843 cu AstraZeneca. Numărul total al persoanelor imunizate a ajuns la 2.578.713, dintre care 1.581.079 au primit ambele doze de vaccin. (News.ro)

Una din Cronica Spațială: Nora AlMatrooshi este prima femeie din Emiratele Arabe Unite (UAE) care devine astronaut, la capătul unui proces de selecție pentru doi astronauți dintre cele peste 4300 de persoane care au aplicat. De profesie inginer mecanic, Nora AlMatrooshi a lucrat pentru un producător de petrol local și va urma un stagiu de pregătire la NASA în a doua parte a acestui an. (SpaceNews)

4. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la toți operatorii care intră sub incidența sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) au înregistrat un declin de 13,3% în 2020, comparativ cu 2019. Cele ale companiilor aeriene au scăzut cu aproape două treimi, a anunțat Comisia Europeană. (Profit.ro)

5. În primul an de pandemie, în perioada martie 2020-februarie 2021, au decedat 303.770 persoane, în creștere cu 46.044 față de media înregistrată în perioadele similare din cei 10 ani precedenți. Dintre aceste decese, 20.350 (sau 44% din decesele excedentare înregistrate) au fost puse de autorități oficial pe seama Covid. Raportate la populația rezidentă la 1 ianuarie 2020 în România, 19,3 milioane locuitori, decesele totale din primul an al pandemiei au reprezentat 1,57%, decesele excedentare – 0,23%, iar cele puse pe seama Covid – 0,11% din populația rezidentă. (Profit.ro)

6. Reprezentanţii STS au transmis, sâmbătă, că aplicaţia Corona Forms a fost dezvoltată la cererea autorităţilor, iar aplicaţia centralizează, ”cu acurateţe maximă”, date referitoare la teste, persoane confirmate şi decese. În aplicaţie, fiecare deces primeşte un cod unic, care nu poate fi modificat odată introdus. În plus, STS precizează că datele prezentate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică sunt cele extrase din Corona Forms. (News.ro)

7. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că premierul nu poate fi schimbat doar pentru că „nu-i convine unui partid din coaliţie că a fost schimbat un ministru lipsit de performanţă”. „Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă exact cum a plecat acasă Voiculescu”, atenţionează Orban. El susţine că liberalii aşteaptă „să se termine exerciţiul acesta de supărare, de orgoliu, şi să fie desemnat un ministru din partea USR PLUS care într-adevăr să pună sănătatea pe roate”. (News.ro)

8. Peste 137.500 de firme și-au depus situațiile financiare pentru 2020 până la data de 12 aprilie 2021, ceea ce reprezintă circa 10% din numărul estimat de situații financiare ce urmează a fi depuse până la termenul limită de la sfârșitul lunii mai, reiese din informațiile transmise de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

Una din Cronica SportivăCronica Sportivă: Lewis Hamilton (Mercedes) va pleca din prima poziție a grilei de start în Emilia Romagna Grand Prix, al 99-lea pole position din cariera campionului mondial. Pe următoarele poziții se află Sergio Perez şi Max Verstappen, ambii de la Red Bull. Cursa de Formula 1 de la Imola va începe astăzi, de la ora 16.00. (News.ro)

9. Marile festivaluri ar putea avea loc în această vară, totul depinde însă de rata de vaccinare. Prima provocare va fi ca în iunie să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, iar până în august la 10 milioane. Astfel, surse guvernamentale susțin că abia în august am putea avea primele festivaluri fără restricții de participare pentru cei vaccinați sau pentru cei cu test negativ de Covid-19, respectiv test de anticorpi. Un susținător convins al festivalurilor de muzică, primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, roagă „festivalierii de toate vârstele” să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte ca înainte de pandemie. (Digi24)

10. Vicepremierul Dan Barna a afirmat, sâmbătă seară, că nu exclude o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024. “E un scenariu real pe care-l discut cu colegii. Ce pot să spun acum cu fermitate este că îmi doresc să am o prezenţă cât mai consistentă în politica din România şi în următorii ani”, a declarat Barna, precizând, însă, că ”nu este o chestiune de viaţă şi de moarte”. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la funeraliile prințului Philip. Samir Hussein via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – a fost adoptata legea offshore
Drulă şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia USR – Cronica dimineții