Ludovic Orban: USR „atacă” PNL cu aceeaşi intensitate ca PSD – Cronica dimineții

1. Senatul a adoptat aseară, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui Iohannis pentru promulgare. (News.ro)

2. Peste 100 de cercetători reputaţi, inclusiv 15 laureaţi ai premiului Nobel, cer ca voluntari sănătoşi să fie expuşi la noul coronavirus pentru a vedea dacă vaccinurile împotriva Covid-19 funcţionează. Cercetătorii au semnat o scrisoare deschisă adresată dr. Francis Collins, şeful Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH) din Statele Unite, cerând efectuarea de ”teste de încercare” pe oameni, care ar ”accelera mult” dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19. Testele de încercate expun în mod deliberat voluntari sănătoşi la un virus, după ce li s-a administrat un vaccin, pentru a testa dacă vaccinul funcţionează prevenind infectarea. (News.ro)

3. Guvernul a aprobat funcţionarea unităţilor de învăţământ cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie, începând cu anul şcolar următor. Acestea vor pune în aplicare şi vor evalua proiecte de cercetare educaţională şi noi modele curriculare. Lista şcolilor care vor funcţiona ca unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie va fi stabilită până în 15 august. (News.ro)

4. Premierul Ludovic Orban a declarat că USR „atacă” PNL cu aceeaşi intensitate ca PSD şi că este interesat de slogane și lozinci. (Link)

5. Numărul cazurilor noi de Covid-19 din SUA a depășit 70.000 pentru prima oară, conform estimărilor Reuters. Este pentru a șaptea oară în această lună când se înregistrează un record de infectări la nivelul a 24 de ore. (Reuters)

Una din Cronica Externă: SUA a amenințat că va impune sancțiuni asupra oricărei companii sau individ care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia. Moscova dorește finalizarea proiectului, după ce va primi permisiunea Danemarcei să înceapă construcția. (Link)

6. Anunţarea de către secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a unor sancţiuni suplimentare împotriva gazoductului „Nord Stream 2” reprezintă o tentativă de şantaj, care necesită o reacţie din partea Uniunii Europene, se afirmă într-o declaraţie a Comitetului Estic al Economiei Germane. „Statele Unite calcă astfel în picioare concurenţa liberă și dreaptă și se folosesc de sancțiuni pentru promovarea propriilor interese economice” – a declarat președintele Comitetului, Oliver Hermes. „Uniunii Europene nu-i rămâne decât să răspundă în mod corespunzător şi adecvat la această tentativă de șantaj. (Hotnews)

7. Circa 1,3 milioane de americani au depus cereri de șomaj săptămâna trecută, numărul solicitărilor noi depășind 1 milion pentru a 17-a săptămână la rând. (Profit.ro)

8. Netflix se apropie de 200 milioane de abonați, după ce a adăugat 10,1 milioane de abonați noi în al doilea trimestru. Pe primele 6 luni ale anului platforma a atras un număr total de peste 26 de milioane de abonați, aproape la fel de mult cât a avut pe tot anul trecut, când a înregistrat 28 milioane de noi abonați. (WSJ)

9. Real Madrid a câştigat pentru a 34-a oară titlul în LaLiga, impunându-se cu scorul de 2-1 în meciul cu Villarreal, din etapa a 37-a, penultima a campionatului Spaniei. (News.ro)

10. Hackerii care au atacat conturile lui Elon Musk şi ale altor personalităţi au primit 400 de plăţi în bitcoin, în valoare totală de $121.000 de dolari, potrivit unei analize a blockchainului Bitcoin. FBI desfăşoară o investigaţie federală referitoare la acest atac. Miercuri, conturile de pe Twitter ale unora dintre cei mai faimoşi oameni din Statele Unite au fost compromise în cadrul unei aparente escrocherii cu bitcoin. (News.ro)

Fotografia dimineții – Așa arată Soarele fotografiat de la cea mai apropiată distanță de până acum:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Eu trebuia să rămân liderul PNL, iar Florin Cîțu să preia conducerea Băncii Naționale a României – Cronica dimineții
Pentru prima dată în ultimii 100 de ani, niciun român nu va fi în consiliul local din Sfântu Gheorghe – Cronica dimineții