Astronomii au descoperit cea mai mare galaxie de până acum – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit cea mai mare galaxie de până acum, care are un diametru de 16.3 milioane de ani lumină. Precedentul record era deținut de galaxia IC 1101, care are un diametru de “numai” 3.9 milioane de ani lumină. Noua galaxie a primit numele Alcyoneus după unul dintre giganții mitici care a luptat cu Hercule și se află la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. (Live Science)

2. Astronomii au identificat o a treia planetă care orbitează Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Primele analize arată că planeta, care a primit numele Proxima Centauri d, este probabil mai mică decât Pământul și ar putea avea oceane cu apă în stare lichidă. Astronomii intuiesc că steaua Proxima Centauri are un adevărat sistem planetar, care probabil va fi descoperit pe parcursul timpului. (Nature)

3. Cercetătorii au identificat două stele care ies în evidență prin nivelurile ridicate de oxigen și carbon din atmosfera lor. Ca urmare a dimensiunilor, astronomii consideră că aceste stele încă ard heliu, însă colegii lor de la Institutul de Astrofizică din Argentina bănuiesc că în trecut a existat un eveniment de fuziune între cele două stele. (Space)

4. Astronomii au detectat pentru prima oară o planetă în zonă locuibilă a unei stele pitice. După 18 nopți de analiza, astronomii au identificat 65 de “nori” de rămășițe planetare în apropierea unei stele aflate la 117 ani lumină distanță. Pe baza acestor date, cercetătorii au ajuns la concluzia că este vorba despre o planetă asemănătoare ca dimensiuni cu Venus, Marte sau Pământ care orbitează steaua pitică la numai 2.5 milioane de kilometri. (Universe Today)

5. NASA a publicat prima imagine realizată cu observatorul spațial Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE). Pentru prima sa fotografie, observatorul spațial a privit spre rămășițele supernovei Cassiopeia A. Observatorul spațial IXPE are trei telescoape identice pentru a măsura razele X ale găurilor negre, neutronilor și pulsarilor. (Universe Today)

6. Agenția Spațială a Emiratelor Arabe Unite a publicat un “atlas al planetei Marte”. Atlasul are 88 de pagini și include cele mai spectaculoase imagini ale planetei Matte surprinse de sonda spațială Hope. Unul dintre obiectivele misiunii este să determine schimbările care apar pe Marte în timpul zilei pe parcursul anotimpurilor. (Khaleej Times)

7. Un grup de studenți a confirmat că racheta care se va prăbuși pe Lună în 4 martie este de fapt una dintre treptele unei rachete Long March lansată de China în octombrie 2014. Cercetările inițiale indicau că racheta în cauză este de fapt un Falcon 9 lansat de SpaceX în februarie 2015. (Project Pluto)

8. Virgin Galactic a deschis oficial vânzarea de bilete pentru zboruri în spațiu. Așa cum se anunțase încă de anul trecut, o călătorie în spațiu cu compania lui Richard Branson va costa 450.000 de dolari, iar clienții trebuie să facă un depozit inițial de 150.000 de dolari. Clienții pot achiziționa și un pachet de mai multe bilete sau chiar toate locurile disponibile pentru un zbor. (CNBC)

9. Miliardarul Jared Isaacman a anunțat trei misiuni spațiale sub numele Polaris în parteneriat cu SpaceX. Prima misiune este Polaris Dawn, va avea loc în acest an și va marca și prima activitate extravehiculară dintr-o capsulă Dragon. A doua misiune va avea ca punct central tot capsula Dragon, în timp ce a treia etapă va fi reprezentată de prima misiune orbitală Starship cu echipaj uman la bord. (The Verge)

10. Naveta spațială cargo Progress 80 a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională pentru a livra aproximativ 3 tone de echipamente. Printre acestea se numără 430 de kilograme de combustibil, 40 de kilograme de azot, 420 de kilograme de apă și 1680 de kilograme de componente. Naveta a fost lansată de pe Pământ luni seara și a înconjurat Pământul de 34 de ori înainte de a se conecta la Stația Spațială.

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi galaxii și cea mai mare gaură neagră din istorie – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit cea mai apropiată gaură neagră – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău