Macron: Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE în zece zile – Cronica dimineții

1. Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei sale la Chişinău. Macron a subliniat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un impediment în privinţa integrării. (News.ro)

2. ANAF a declanșat operațiunea „Marea Încasare”, cu scopul de a aduna mai mulți bani la bugetul statului și de a ajuta firmele cu probleme să acceseze mecanismele de eșalonare disponibile. Campania, în cadrul căreia sunt contactați contribuabilii pentru discuții, este derulată la nivelul național, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. (Profit.ro)

3. Liderii coaliției au decis, miercuri, ca votul pe modificarea Codului Rutier să fie amânat pentru toamnă, când va începe o nouă sesiune parlamentară. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a cerut o analiză a amendamentelor aduse de PSD și PNL la ordonanța de urgență care modifică actualul Cod prin îmblânzirea pedepselor pentru șoferii agresivi. (Digi24)

4. Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz vor merge joi la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimyr Zelenski. Informația că cei trei vor fi pe 16 iunie la Kiev a fost publicată de Financial Times, dar nu a fost confirmată oficial. (Hotnews)

5. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a fost invitat să vorbească la Summitul NATO de la Madrid şi la reuniunea G7. De asemenea, el afirmă că a avut discuţii importante cu lideri politici pentru susţinerea candidaturii Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană. ”Răspunsul la candidatura noastră va fi răspunsul Uniunii Europene nu doar la Ucraina, ci şi la ea însăşi – viitorul Uniunii Europene”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipele din România şi-au aflat, miercuri, adversarele în turul doi preliminar al Conference League, în urma tragerii la sorţi care a avut loc la Nyon. Astfel, Universitatea Craiova va întâlni echipa albaneză Vllaznia, primul meci în deplasare şi returul acasă.

FCSB va juca împotriva echipei din Georgia Saburtalo sau formaţiei albaneze Partizani, de asemenea primul meci în deplasare şi returul acasă.

Sepsi Sfântu Gheorghe va evolua împotriva câştigătoarei dintre Olimpija Ljubljana (Slovenia) şi Differdange (Luxemburg). Sepsi are programat turul acasă şi va juca returul în deplasare.

6. Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat dobânda de referință cu 75 puncte de bază, cea mai amplă creștere de după 1994, în contextul în care încearcă să țină în frâu inflația galopantă, aflată la maximele ultimilor 40 de ani. (Profit.ro)

7. Unitatea europenilor în ce privește războiul din Ucraina ar putea să fie afectată. Atenția publicului la invazia rusă poate trece în plan secund, îngrijorările cu privire la costurile vieții de zi cu zi trecând pe primul loc. (TheGuardian)

8. Țările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali și economici ai Rusiei, chiar și după impunerea sancțiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov. (Hotnews)

9. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, în ultimele două luni, Blue Air, anunțând că amenda pentru neregulile găsite la compania aeriană va fi dată după publicarea în Monitorul Oficial a ordinului președintelui ANPC privind procedura de lucru a Comisiei care va stabili cuantumul sancțiunii. Compania a anulat mai multe zboruri în ultima perioadă. (Profit.ro)

10. Biserica Ortodoxă Română este obligată să se supună Legii 544 privind liberul acces la informaţii de interes public şi trebuie să răspundă la solicitările de acest fel, a decis Tribunalul Bucureşti, într-un proces intentat Patriarhiei Române de către jurnaliştii din proiectul ”Să fie lumină”. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat decizia Tribunalului, sentinţa fiind definitivă. (News.ro)

Fotografia dimineții – Doi copii palestinieni se plimbă pe cămile în sudul Fâșiei Gaza. Said Khatib/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană le cere statelor membre să se pregătească pentru „o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești” – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Democrații preiau controlul Camerei, Republicanii păstrează Senatul

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău