Biden: Dați $100 fiecărui american care se vaccinează – Cronica dimineții

1. Peste 80% din cazurile de Covid-19 înregistrate în ultima săptămână în România au fost raportate la persoane nevaccinate, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Toate decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate. (Digi24)

2. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că Institutul Naţional de Sănătate Publică „preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”. Ministrul a menționat însă că pentru persoanele vaccinate această evoluţie nu reprezintă un risc. Ea arată că INSP se aşteaptă la peste 1.600 de cazuri pe zi la mijlocul lunii septembrie, „dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie”. (News.ro)

3. După ce, la finele anului trecut, Guvernul Cîțu a revizuit estimările pentru 2021 și a stablit un contingent mai mic, de 25.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă, acum, Executivul se pregătește să majoreze cu 10.000 contingentul de lucrători străini. Suplimentarea are loc în urma cererii crescute înregistrate în prima jumătate a acestui an de noi avize de angajare a lucrătorilor străini. (Profit.ro)

4. Un document intern al Centrului pentru Prevenția și Controlului Bolilor din SUA arată că este posibil ca persoanele vaccinate dar care s-au infectat cu varianta Delta să transmită virusul la fel de ușor precum persoanele nevaccinate. (WashingtonPost)

Din Cronica de Turism: Copiii cu vârsta de până la 6 ani nu vor mai intra în carantină la revenirea în România dintr-o țară aflată pe lista de risc epidemiologic, în contextul în care până acum limita era de 3 ani. De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă rezultatul negativ al unui test PCR. (Hotnews)

5. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a decis ca, din octombrie, când începe noul an universitar, doar studenții vaccinați anti-Covid, trecuți recent prin boală sau care prezintă teste negative vor putea participa fizic la cursuri. Ceilalți pot participa online. (Profit.ro)

6. Numărul dozelor de vaccin anti Covid-19 administrate la nivel global a depășit 4 miliarde. Numărul zilnic a ajuns la 39 milioane doze administrate. În acest ritm, în 6 luni 75% din populația planetei ar fi vaccinată. (Bloomberg)

7. Ajutoarele acordate de guvernul american în pandemie vor reduce anul acesta sărăcia în SUA la aproape jumătate. Numărul anericanilor săraci va scădea cu aproape 20 de milioane, comparativ cu 2018, declinul fiind de 45%. (NYTimes)

8. Economia SUA a crescut cu 6,5% în al doilea trimestru, mai lent decât estimau analiștii, însă suficient de rapid pentru a depăși nivelul la care se afla înaintea izbucnirii pandemiei. Economiștii estimau o creștere de 9,1% a produsului brut intern în trimestrul al doilea, însă o scădere surprinzătoare a cheltuielilor guvernamentale a pus frână expansiunii. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Organizatorii Winners Open 2021 au anunțat programul turneului WTA 250, care se va desfășura în premieră în circuitul de tenis profesionist, în perioada 1-8 august, la Cluj-Napoca. Duminică, în prima zi de competiție, pe zgura de la Cluj va evolua în calificări Mihaela Buzărnescu, iar pe tabloul principal al turneului figurează cinci românce: Patricia Țig, Irina Begu, Ana Bogdan, Irina Bara și Gabriela Ruse. (ProSport)

9. Președintele american Joe Biden le-a cerut guvernatorilor și autorităților din statele americane să ofere $100 fiecărui american care se vaccinează. Biden a anunțat că toți angajații din sectoarele publice trebuie să se vaccineze sau, alternativ, să poarte masca la locul de muncă și să se testeze periodic. (WSJ)

10. 13 insule grecești au fost marcate joi cu roșu închis pe harta Covid a Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor după o creștere a infecțiilor. Acest lucru înseamnă că orice călătorie neesențială spre și dinspre această regiune este descurajată. Printre cele 13 insule, unele sunt destinații populare pentru turiști, precum Mykonos, Santorini și Rodos, care, combinate, atrag milioane de oameni în fiecare vară. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Premierul britanic Boris Johnson chinuindu-se cu o umbrelă. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Dacă situaţia îmbolnăvirilor de Covid-19 se menţine, vor putea fi organizate alegeri locale – Cronica dimineții
Ciolacu: PSD nu este dispus ”să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pandemie” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău