Magazinul online elefant.ro și-a cerut insolvența – Cronica de Tehnologie

1. Magazinul online elefant.ro își cere insolvența, printr-o cerere de deschidere a procedurii depusă la Tribunalul București. Compania intenționează să propună un plan de reorganizare, în termenii legali, cu menținerea dreptului de administrare a propriei activități. (Hotnews.ro)

2. Pus în fața unui moment dramatic, alături de familiile care au susținut că au avut de suferit de pe urma platformelor sociale deținute de Meta, Mark Zuckerberg a fost forțat să-și ceară scuze publice în cadrul audierii din Senatul Statelor Unite. Dintre toți participanții, printre care s-au numărat inclusiv Linda Yaccarino de la X, Shou Zi Chew de la TikTok și Evan Spiegel de la Snap, șeful Meta a avut de înfruntat cele mai dure întrebări. (Profit.ro)

3. Statele Unite au adăugat 12 companii chineze pe lista celor care colaborează cu armata chineză. Printre acestea se numără Yangtze Memory Technologies, Megvii și Hesai Group. (Bloomberg)

4. O interfața wireless creier-computer, dezvoltată de oamenii de știință chinezi, a permis unui pacient tetraplegic să efectueze mișcări ale mâinilor cu ajutorul unei proteze purtabile, fără riscul de a deteriora neuronii. În loc să fie implantat direct în țesutul neuronal, sistemul se bazează pe electrozi plasați în spațiul epidural dintre creier și craniu. (SCMP)

5. Parlamentarii americani au dat publicității 90 de pagini de comunicări din cadrul Meta, care arată cum Mark Zuckerberg a refuzat să aloce mai multe resurse pentru creșterea siguranței copiilor. Aceleași mesaje interne sunt folosite și în procesul în care Meta este acuzată că i-a făcut dependenți pe cei mici de aplicațiile companiei. (NYTimes)

6. GPT-4 prezintă, în cel mai rău caz, un mic risc de a ajuta pe cineva să creeze arme biologice, susține OpenAI. Asta după ce compania a desfășurat propriile teste pentru a înțelege și preveni potențialele efecte catastrofale ale tehnologiei pe care o dezvoltă. (Bloomberg)

7. Statele Unite anunță că au respins un atac cibernetic deosebit de periculos din partea Chinei. Hackerii chinezi au încercat să folosească sute de routere vulnerabile pentru a bloca rețelele din cadrul unor infrastructuri esențiale ale țării. (WSJ)

8. FTX va rambursa în întregime banii clienților, au susținut în tribunal avocații companiei. Păgubiții vor trebui să vină cu dovezi care să arate cu avut și pierdut active în cadrul FTX, iar cererile vor fi verificate de consilierii de restructurare. (CoinDesk)

9. Aplicațiile de birou Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Loop și Teams vor fi disponibile pe casca Apple Vision Pro din prima zi. Alături de acestea, vor putea fi folosite și instrumentele de inteligență artificială de sub umbrela Copilot. (Profit.ro)

10. Nvidia RTX 4080 Super ($1,000) nu aduce decât un mic spor de performanță comparativ cu modelul anterior, de 3-4%. Însă, atracția vine din raportul preț-performanță, noul model fiind mai ieftin cu $200 decât RTX 4080. (The Verge, review)

Ți-ar mai putea plăcea
Experti: Eliminarea afecțiunilor genetice prin modificarea embrionilor umani nu este o tehnică sigură – Cronica de Tehnologie
Synchron a început să testeze pe oameni un sistem brain-computer implementat prin vasele de sânge – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău