Mai mult de cinci mii de protestatari au fost arestați în Rusia – Cronica Externa

Europa

1. În pofida represiunii, zeci de mii de oameni au protestat în Rusia pentru a-l sprijini pe liderul opoziției, deținut în închisoare, Alexei Navalnîi, care va avea o înfățișare în instanță marți, pentru presupusa violare a termenilor unei sentințe cu suspendarea pedepsei (WashingtonPost). Mai mult de cinci mii de protestatari au fost arestați. (Link)

2. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că AstraZeneca va furniza nouă milioane de doze adiționale de vaccin COVID-19 către Uniunea Europeană în acest semestru. Compania farmaceutică a admis recent că nu va atinge țintele de aprovizionare stabilite, ceea ce a declanșat un conflict cu UE. (NPR)

SUA

3. Fostul președinte Donald J. Trump s-a despărțit de cinci dintre avocații săi, o decizie care a fost reciprocă și care a urmat unei divergențe de opinie cu privire la strategia de apărare a lui Trump săptămâna viitoare, în procesul de acuzare pentru incitarea unei insurecții cauzatoare de morți în Capitoliu. Ieri, biroul lui Donald Trump a numit doi noi avocați care vor coordona echipa sa de apărare. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Israel va trimite cinci mii de doze de vaccin COVID-19 în Cisiordania, unde a mai trimis o sută de doze pentru personalul medical. Palestinienii din Cisiordania și Gaza au fost lăsați în afara campaniei de vaccinare a Israelului, ceea ce a determinat critici internaționale. (Hareetz)

5. Cel puțin douăzeci de oameni, inclusiv mai mulți copii, au fost uciși, iar alte zeci au fost răniți în atacuri cu mașini bombă în zone din nordul Siriei controlate de Turcia, au declarat surse locale. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar Turcia acuză în mod frecvent luptătorii conectați cu Partidul Muncitorilor Kurzi, pentru aceste atacuri. (Link)

Asia

6. Televiziunea din Myanmar, controlată de armată, a anunțat că țara este sub stare de urgență tot anul și că generalul superior Min Aung Hlaing controlează puterea. Armata a promis că va organiza ”alegeri generale libere și corecte” când starea de urgență se va finaliza (Link). Lovitura de stat vine după eforturile armatei de a discredita rezultatele alegerilor din noiembrie, în care partidul Liga Națională pentru Democrație a lui Suu Kyi a depășit partidul proxy al armatei. Oficialii internaționali, inclusiv SUA, Uniunea Europeană și Națiunile Unite și-au exprimat îngrijorarea. Suu Kyi, ale cărei reforme au pus capăt conducerii militare în Myanmar, a cerut suporterilor să nu accepte preluarea puterii. (Link)

7. Premierul indian Narendra Modi a numit asaltul asupra unui fort istoric în New Delhi, de săptămâna trecută, o ”insultă”, rupând tăcerea cu privire la protestele fermierilor indieni împotriva legilor agriculturii, care au loc de luni de zile. (AlJazeera)

Africa

8. Nouă oameni au fost uciși și zeci răniți într-un atac dintr-un hotel în capitala somaleză Mogadishu (Reuters). Grupul islamist al-Shabab a revendicat responsabilitatea atacului, care a început cu o mașină explozivă și a evoluat într-un schimb de focuri între militanți și forțele de securitate. (BBC)

America Latină

9. Pentru o a doua săptămână la rând, protestatarii s-au adunat în mai multe orașe braziliene pentru a cere demisia președintelui Jair Bolsonaro. Acesta se confruntă cu critici pentru modul în care a tratat pandemia coronavirus în Brazilia, o țară care are a doua cea mai ridicată rată a deceselor din lume. (AlJazeera)

10. Bărbați înarmați au deschis focul asupra activiștilor principalului partid de opoziție din El Salvador, ucigând doi oameni, un atac politic care a șocat una dintre cele mai violente țări ale Americii Latine (BBC). Grupul umanitar Doctori fără Frontiere și-a suspendat activitatea în țară, după ce personalul său a fost atacat în capitala San Salvador. Guvernul a denunțat atacul, pe care media locală l-a atribuit membrilor unui gang. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Angela Merkel anunță măsuri fără precedent în Germania pentru a combate COVID-19 – Cronica Externă
Revista satirică Charlie Hebdo a republicat caricaturile Profetului Mohammed – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău