O instanță rusă a decis ca dizidentul Alexei Navalnîi să rămână în detenție pentru 30 de zile – Cronica Externă

Europa

1. O instanță rusă a decis ca dizidentul Alexei Navalnîi să rămână în detenție pentru 30 de zile, înaintea procesului, ceea ce intensifică tensiunile dintre Moscova și liderii europeni care cer Kremlin-ului eliberarea lui. Verdictul de luni a fost livrat într-o instanță stabilită la stația de poliție din Khimki, din afara Moscovei. Navalnîi a fost arestat duminică noaptea când a sosit înapoi în Rusia, pentru prima dată după ce a fost otrăvit anul trecut. După înfățișarea de luni, Navalnîi a cerut oamenilor să protesteze împotriva regimului din Rusia. Într-un clip postat pe YouTube, Navalnîi spune: ”Nu vă temeți, ieșiți pe străzi. Nu ieșiți afară pentru mine, ci pentru voi și viitorul vostru” (AlJazeera). Liderii globali au numit arestarea lui Alexei Navalnîi ”revoltătoare”. (AlJazeera)

2. Firmele din domeniul pescuitului au protestat în fața guvernului britanic, în Westminster, pentru a ilustra problemele de export post-Brexit cu care se confruntă. Exporturile de pește proaspăt și fructe de mare au fost sever afectate de noile controale la graniță, după încheierea perioadei de tranziției Brexit. Premierul britanic a promis compensații de 23 milioane lire sterline. (BBC)

3. Ministrul Justiției ungur, Judit Varga, a lansat luni posibilitatea de sancționare a companiilor de social media pentru ceea ce ea a numit ”abuzuri sistematice” ale libertății de expresie. ”Facebook limitează vizibilitatea opiniilor creștine, de dreapta, pentru a reduce impactul lor. Am avut experiență personală cu asta”, a declarat Varga. Ministrul are aproape 120.000 de urmăritori Facebook, în timp ce Orban are peste 1 milion, reprezentând peste 10% din populația Ungariei. Premierul ungur folosește în mod frecvent Facebook pentru a anunța deciziile guvernului despre COVID-19 sau politica economică. (Reuters)

SUA

Bonus: Kamala Harris va face istorie miercuri, când va deveni prima femeia vicepreședinte, prima femeie neagră, precum și prima femeie de origine sud asiatică care va deține această funcție. Harris intenționează să fie un jucător cheie în adresarea oricărei probleme, fie despre pandemia coronavirus, fie despre reforma justiției penale. Symone Sanders, purtătorul de cuvânt al acesteia, a declarat că deși portofoliul lui Harris nu este încă definit pe deplin este implicată în toate aspectele agendei lui Biden. (AP)

4. SUA au informat aliații europeni despre planurile de a sancționa vasul rus ”Fortuna”, care a fost implicat în construirea conductei de gaz Nord Stream 2 din Rusia până în Germania, a relatat luni jurnalul german de business Handelsblatt. Administrația SUA a transmis oficialilor guvernamentali din Berlin și alte capitale europene că sancțiunile vor intra în vigoare marți, ca parte a Legii de Combatere a Adversarilor Americii prin Sancțiuni (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA). (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Israel va fi acum inclus în zona geografică de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA, pentru prima dată, a anunțat vineri Pentagon, în efortul administrației Trump de a alinia cooperarea regională pentru a descuraja Iranul. Schimbarea vine ca o ultimă presiune a administrației Trump de a convinge liderii arabi să stabilească legături formale cu Israel, întrucât SUA se va concentra pe contracararea China în anii viitori. (Link)

Asia

6. China a anunțat sancțiuni asupra oficialilor americani și a legislatorilor, ca reacție la o acțiune similară a SUA de săptămâna trecută, din cauza represiunii din Hong Kong și a eforturilor Washington-ului de a întări relațiile cu Taiwan. Purtătorul de cuvânt al ministrului de extern chinez a declarat luni că SUA a ”intervenit deliberat” în Hong Kong, prin impunerea sancțiunilor împotriva oficialilor chinezi și din Hong Kong pentru arestările în masă a peste 50 de politicieni pro-democrație și activiști din oraș. (Link)

 Africa

7. Ciocnirile dintre grupuri etnice rivale în Darfur, sudul Sudanului, s-au soldat cu 47 de morți, la o zi după ce peste 80 de oameni au fost omorâți în conflicte separate în altă parte a regiunii. (AlJazeera)

America Latină

8. Un grup de migranți din America Centrală, care se îndreptau spre SUA, au fost întâmpinați cu gaz lacrimogen în Guatemala, unde forțele de securitate le-au blocat calea. Mii de oameni au fost interceptați pe un drum de lângă granița cu Honduras duminică. Guvernul a anunțat că nu va accepta ”mișcări de masă ilegale”. Aproximativ 7000 de migranți, majoritatea din Honduras, au intrat în țară în ultimele zile, fugind de sărăcie și violență. În fiecare an, zeci de mii de oameni încearcă această călătorie periculoasă de a ajunge în SUA, deseori pe jos, în grupuri numite ”caravane”. Președintele ales Joe Biden a promis că va încheia politicile stricte de imigrație ale predecesorului său, Donald Trump. (BBC)

Global

9. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății Tedros, Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că ”lumea se află pe marginea unui eșec moral catastrofal” în distribuirea vaccinurilor COVID-19, adăugând că ”promisiunea unui acces echitabil se află într-un risc serios”. (CNN)

10. Organizatorii Forumului Economic Mondial așteaptă liderii globali, inclusiv pe președintele chinez Xi Jinping, pe premierul indian Narendra Modi, pe cancelarul german Angela Merkel și alții pentru o întâlnire virtuală săptămâna viitoare, după ce reuniunea anuală în persoană la Davos, Elveția a fost anulată din cauza pandemiei. Fondatorul Forumului Klaus Schwab a declarat că scopul reuniunii virtuale, care începe pe 25 ianuarie, este restabilirea încrederii și construirea unei ere post-corona ”mai prospere și mai pașnice”. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Liderul suprem iranian Ali Khamenei a interzis guvernului să importe vaccinuri COVID-19 din SUA sau Marea Britanie – Cronica Externă
Uniunea Europeană va lansa un nou plan pentru migrație și azil – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău