Mandatul lui Mircea Geoană la NATO a fost prelungit până în Octombrie 2024 – Cronica serii

1. Ratele românilor cu credit la bancă cresc din nou. Indicele IRCC, valabil pentru împrumuturile noi ipotecare și de consum acordate după mai 2019, va crește la 5,98%, din 1 aprilie 2023. Ratele creditelor românilor se bazează pe doi indici de referință, ROBOR și IRCC. IRCC este acum 5,71%, iar ROBOR a ajuns la 6,85%. Următoarea valoare a IRCC se va aplica în perioada 1 aprilie-1 iulie 2023. (Profit.ro)

2. Ar putea fi necesară reintroducerea taxelor la importurile agricole ucrainene dacă scăderea prețurilor provocată de afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprită prin alte mijloace, au declarat vineri prim-miniștrii Poloniei, Ungariei, României, Bulgariei și Slovaciei. (Hotnews)

3. Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat vineri, în conferinţa de presă comună cu Nicolae Ciucă, la Stockholm, întrebat dacă premierul Austriei şi-a schimbat opinia privind aderarea României la Schengen, că acesta nu şi-a schimbat poziţia, dar subiectul aderării va fi păstrat pe agendă şi vor face tot ceea ce pot pentru a facilita aceste discuţii. Premierul suedez a mai spus că este o aşteptare din partea Consiliului European pentru ca acest subiect să fie rezolvat în acest an, dar toată lumea a înţeles că decizia trebuie să fie a tuturor ţărilor membre. (News.ro)

4. România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui atât din punct de vedere al producției obținute, cât și al suprafeței cultivate, cu o recoltă totală de 2,079 milioane de tone de pe un 1,082 milioane hectare, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

5. Mandatul lui Mircea Geoană în funcţia de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024, a anunţat secretarul general al Alianţei. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Premiera săptămânii în cinematografele din România este “John Wick: Chapter 4” (“John Wick: Capitolul 4”). În al patrulea film al seriei, Keanu Reeves revine în rolul lui John Wick, înfruntă cei mai periculoși adversari de până acum și îi caută pe cei mai puternici jucători din lumea interlopă la New York, Paris, Osaka și Berlin. De asemenea, Laurence Fishburne revine în rolul lui Bowery King.

6. Inculparea lui Donald Trump, un fost președinte, spulberă un tabu în sistemul juridic american și generează un nou moment periculos pentru o Americă puternic polarizată, cu ceva mai mult de un an și jumătate înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, scriu New York Times, Fox News și CNN. (Libertatea)

7. Președintele belarus Alexandr Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarusul din Polonia și a salutat mișcarea Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice în Belarus, spunând că armele sunt necesare pentru a proteja țara. (G4Media)

8. Vladimir Putin a semnat vineri decretul prin care adoptă noul Concept de politică externă a Federaţiei Ruse, care practic oferă suport pentru direcţiile pe care liderul de la Kremlin le anunţa deja în discursul către naţiune din 21 februarie: Occidentul este principala ameninţare la adresa existenţei Rusiei, intervenţia în Ucraina este justificată, Moscova vrea o nouă ordine mondială „echitabilă”. O alta prevedere este acordarea priorității „dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova”. (News.ro)

9. Înaltul consilier prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a respins apelurile președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru o încetare imediată a focului în timp ce forțele rusești continuă să ocupe teritoriul ucrainean. (G4Media)

10. Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT, acuzat că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – România a avut anul trecut al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană
Standard & Poor’s Global Ratings: Perspectiva asupra României a devenit negativă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău