Marcel Ciolacu: Parlamentarii PSD lucrează deja la moţiunea de cenzură care va fi depusă în a doua zi după încheierea stării de alertă – Cronica serii

1. 345 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 22.760. Este cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate într-o zi, de la începutul lui mai încoace. Pe 7 mai erau raportate 392 de noi cazuri. (Hotnews)

2. Toate pensiile speciale a căror bază de calcul, după deducerea impozitului pe venit, depășește 7.000 lei vor fi taxate suplimentar cu 85%, potrivit unui proiect de lege adoptat prin vot final de Camera Deputaților. Cuantumul taxat suplimentar va ține cont de suma cu care cei pensionați au contribuit în sistemul asigurărilor sociale, fără a afecta această sumă. Foștii șefi de stat nu vor mai fi scutiți de impozitarea indemnizației la finalul mandatului. (Profit.ro)

Una din Cronica de Mediu: Pentru a opri defrișarea Amazonului, grupurile societății civile braziliene îl duc pe Bolsonaro în instanță. Experții prevăd o dublă catastrofă în pădurea Amazonului, dacă pandemia coronavirusului se suprapune cu sezonul de incendiu forestier. Grupurile societății civile și procurorii din Brazilia duc guvernul președintelui Jair Bolsonaro în instanță pe motiv că nu a protejat pădurea Amazon, adăugând presiune unei administrații aflate deja în foc pentru administrarea defectuoasă a pandemiei coronavirusului. (DW.com )

3. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia Guvernului de a nu mai trimite în Parlament Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă este ”cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului”. Ciolacu precizează că PSD va sesiza Curtea Constituţională, iar parlamentarii formaţiunii lucrează deja la moţiunea de cenzură care va fi depusă în a doua zi după încheierea stării de alertă. (News.ro)

4. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a scăzut, în luna aprilie 2020, față de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 25,1%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 16,9%. (Profit.ro)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

5. Mecanismul de restructurare financiară, prin care companiile cu datorii către stat pot beneficia de anularea tuturor accesoriilor aferente datoriilor și de conversia în acțiuni a unei părți a debitului, va fi extins astfel încât să acopere restanțele înregistrate la 31 iulie 2020. Parlamentul, prin votul final al deputaților, a modificat astfel ordonanța de urgență prin care Guvernul a extins această posibilitate pentru sumele restante până la 31 martie 2020. (Profit.ro)

6. Numărul de insolvenţe în toată Europa ar urma să crească brusc, în a doua jumătate a anului 2020 şi în 2021. Cele mai mari creşteri ale numărului de insolvenţe sunt aşteptate să apară în Olanda (+36%), Regatul Unit (+37%) şi Italia (+37%), conform modelelor de prognoză ale Coface, care prefigurează o creştere diferenţiată şi întârziată a insolvenţelor în Europa, în ciuda modificărilor reglementărilor. (News.ro)

7. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat iniţiativa legislativă prin care criminalii, violatorii şi tâlharii nu mai pot fi eliberaţi conditionat. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Spot, robotul cu 4 picioare dezvoltat de Boston Dynamics, este disponibil pentru achiziție companiilor americane. Acesta face parte dintr-un kit care costă $74,500 și include suportul hardware și software necesar operării. (VentureBeat)

8. Republica Moldova a anunţat că a solicitat autorităților americane extrădarea magnatului Vladimir Plahotniuc, care este acuzat în ţara sa de implicarea într-un furt de $1 miliard din bănci, în perioada 2014-2015. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite a refuzat să comenteze în legătură cu cererea referitoare la extrădarea lui Plahotniuc. (News.ro)

9. UEFA a anunţat azi că faza finală a Ligii Campionilor va avea loc la Lisabona în luna august, cu un turneu cu opt echipe. Sferturile de finală şi semifinalele se vor disputa într-o singură manşă, nu în două, ca de obicei. Finala se va juca pe 23 august. Europe League, competiţie suspendată, ca şi Liga Campionilor, în optimile de finală, se va încheia în oraşele germane Koln, Dusseldorf, Duisburg şi Gelsenkirchen, tot în luna august, un un format similar cu cel al principalei competiţii europene intercluburi. Finala Europa League va avea loc pe 21 august. (News.ro)

Promo: Coca-Cola Romania, liderul industriei locale de băuturi, aduce pe piața din România, din această lună, brandul Costa Coffee, într-o gamă de sortimente premium. Costa Coffee va fi disponibilă în unități comerciale și puncte HORECA partenere sub formă de cafea ambalată boabe, macinată și prăjită, în 4 variante: Signature Blend, Signature Dark Blend, Colombian Roast și Bright Blend. Gama Costa va fi completată pe parcursul anului cu noi variante: capsule, espressorul Costa Express sau soluțiile de cafea to-go. (Profit.ro)

10. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu 10.000 de lei Google București, pentru că nu ar fi luat măsuri și nici nu ar fi informat compania-mamă pentru a corecta denumirea Catedralei Mântuirii Neamului, schimbată de utilizatori în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps (Profit.ro). Patriahia Română a transmis că salută decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de sancţionare a Google Bucureşti. (News.ro)

Fotografia serii – Protest la Praga, în Old Town Square, respectând distanțarea, împotriva măsurilor insuficiente luate de guvernul ceh pentru susținerea economiei. Michal Cizek / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – eMag evaluat de Naspers la peste 1 miliard de dolari
Cronica serii – Doua zile libere pentru bugetari de Sfanta Maria

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău