Marea Britanie a suspendat astăzi acordul de extrădare cu Hong Kong – Cronica Externă

Europa

1. Liderii Uniunii Europene încearcă să depășească blocajul cu privire la propunerea pachetului de recuperare economică, în timpul reuniunii care trebuia să se termine duminică, dar va continua și astăzi, pe fundalul unor tensiuni între statele membre. (Politico)

2. Marea Britanie a suspendat astăzi acordul de extrădare cu Hong Kong. Australia, Canada și SUA au luat măsuri similare, după impunerea noii legi privind securitatea națională de către China asupra regiunii semi-autonome Hong Kong. (NYTimes)

Bonus : Aplicația olandeză pentru coronavirus, CoronaMelder, va fi disponibilă pentru descărcare de către oricine, din data de 1 septembrie. Aplicația alertează utilizatorii dacă au fost în contact cu cineva care a avut virusul. Aplicația va fi disponibilă pentru Android și iOS și este voluntară. Dacă ai fost în contact apropiat cu cineva care a avut coronavirus pentru mai mult de 10 minute, vei primi o notificare pe telefon. (Link)

Rusia

3. Mii de oameni au prostestat în Estul îndepărtat al Rusiei în sprijinul unui guvernator popular, membru al opoziției, Sergei Furgal, care a fost acuzat în legătură cu presupuse conspirații la crimă. Suporterii lui Furgal spun că arestarea sa este o răzbunare pentru victoria sa împotriva unui candidat din partidul lui Vladimir Putin în alegerile regionale din 2018. (WashingtonPost)

SUA

4. Companiile americane ridică noi întrebări despre cum pot face spațiile de muncă sigure, după ce Organizația Mondială a Sănătății a confirmat riscul ca noul coronavirus poate fi răspândit prin aer. Acestea se tem că precauțiile anti-coronavirus nu adresează riscul contaminărilor prin aer. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Oamenii de știință din Emiratele Arabe Unite au trimis o navă spațială fără oameni într-o călătorie de șapte zile pe Marte, dintr-o bază de lansare japoneză. Emiratele au învins China și SUA pe Marte, a declarat directorul agenției spațiale din Emirate. (Link)

6. Iranul a executat un bărbat condamnat pentru spionaj în favoarea Israelului și Statelor Unite (Link), după ce a suspendat execuția a trei persoane implicate în protestele naționale din noiembrie. Franța, ONU și președintele SUA Donald Trump au condamnat sentințele. (Link)

Asia

7. Abuzul sistemic al copiilor atleți japonezi de către antrenori a cauzat vătămări fizice și mentale durabile, inclusiv sinucideri, conform raportului Human Rights Watch. Raportul apare chiar când Japonia se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2021. (Link)

Africa

8. Poliția din Zimbabwe a confirmat peste weekend arestul a peste 100.000 de oameni pentru violarea regulilor menite să restrângă extinderea coronavirus. Cifra reflectă perioada din martie până acum. Aproape 1000 de persoane au fost arestate în ultimele două zile pentru ”deplasări non-necesare” sau pentru că nu purtau măștile. (Link)

America Latină

9. Președintele Jair Bolsonaro, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a blamat măsurile de pandemie coronavirus pentru moartea oamenilor și sufocarea economiei. (Link)

Global

10. Vaccinul dezvoltat de Oxford este sigur și promițător, conform primelor rezultate testate pe oameni. SUA și Marea Britanie au comandat deja milioane de doze. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Pandemia coronavirus și măsurile de combatere a COVID-19 au generat un imens consum al plasticului – Cronica Externă
Autoritățile din Belarus au reținut-o astăzi pe Maria Kolesnikova, lider al opoziției, în timp ce aceasta a încercat să intre în Ucraina – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău