Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum – Cronica de Business

1. Marii operatori din industria retail spun că vor fi nevoiți să aplice noi scumpiri la raft, pe lângă cele semnificative înregistrate deja până acum anul acesta, dacă prețurile la energie electrică, unul dintre costurile semnificative ale industriei, se vor menține și în perioada următoare la actualele niveluri fără precedent . ″Dacă prețurile la energie electrică râmân la nivelurile de acum, vom fi nevoiți să scumpim cu încă 10-15%, creând astfel supra-inflație, peste indicele actual existent″, au declarat surse din industria de profil. (Profit.ro)

2. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, va semna miercuri cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră, a declarat premierul Nicolae Ciucă. (Profit.ro)

3. Un consorţiu care include grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activităţile de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV. Oferta nu include unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a informat Kurier. Consorţiul a estimat valoarea pachetului de 51% din divizia E&P la $5,5 – $7 miliarde. (News.ro)

4. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele opt luni, faţă de perioada similară din 2021, ca serie brută, cu 6,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,5%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Piața berii din România a înregistrat, la opt luni, o scădere cu 4% a volumului, raportat la perioada similară a anului trecut, după o ușoară revenire pe parcursul verii, a declarat directorul general al Asociației Berarii României, Julia Leferman. (Profit.ro)

6. Președintele Joe Biden va anunța miercuri eliberarea a altor 15 milioane de barili de petrol din rezerva strategică a SUA, ca parte a unui răspuns la recentele reduceri de producție anunțate de țările OPEC+. (AP)

7. Inflația din Marea Britanie a depășit din nou procentul de 10%, în ritm anual, după scăderea la 9,9% din august. Luna trecută, prețurile au crescut cu 10,1%, nivel similar cu cel înregistrat în iulie. Este cel mai mare procent înregistrat în ultimii 40 de ani. (CNBC)

8. Nigeria a declarat forța majoră, din cauza inundațiilor, oprind exporturile de gaze lichefiate. Luna trecută, exporturile de gaze lichefiate au plasat Nigeria pe locul 6 în lume. (Bloomberg)

9. Acțiunile Netflix au crescut cu până la 14% după ce compania a anunțat, pentru trimestrul 3, un număr mai mare de noi abonați, 2,41 milioane, decât așteptările analiștilor (maxim 1 milion). Compania a generat, în trimestrul care s-a terminat la finalul lui septembrie, venituri de $7,93 miliarde. (CNBC)

10. Nestle, cea mai mare companie producătoare de produse alimentare din lume, a crescut prețurile cu 7,5%, în medie, pe primele 9 luni din acest an. Este cea mai mare creștere de preț practicată în ultimele decenii. Veniturile companiei au crescut cu 8,5%, cea mai mare creștere din ultimii 14 ani, până la $69,3 miliarde, pe primele trei trimestre ale anului. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Adidas a anunțat vânzarea Reebok către Authentic Brands Group – Cronica de Business
Industria aeriană, pierderi de $77 miliarde în semestrul doi – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău