Marile bănci străine văd cursul peste 5 lei/euro în a doua jumătate a acestui an – Cronica dimineții

1. Cursul euro-leu va rămâne, probabil, sub pragul de 5 lei în următoarele luni, însă riscurile pentru depășirea acestui nivel psihologic se amplifică în a doua jumătate a anului, relevă estimările marilor grupuri financiare. Pe final de an, cei mai mulți dintre analiștii consultați de Bloomberg anticipează un curs de 5 lei sau chiar mai ridicat. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanțelor a împrumutat 4,6 miliarde lei în ultimele zile, la dobânzi de peste 7%. (Profit.ro)

3. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat că va organiza proteste de stradă pe 6, 7 şi 8 iunie și că va bloca sistemul dacă se vor adopta amendamentele depuse la legea pensiilor speciale care includ și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. (Digi24)

4. Analiza dobânzilor oferite de primele zece bănci din sistemul bancar arată că cea mai mare dobândă la depozite este oferită la ora actuală de CEC Bank. Astfel, randamentul anualizat la CEC Bank este de 8,2%, iar la BCR şi Unicredit de 8%. Cele mai mici dobânzi sunt la ING Bank şi OTP Bank cu 7%, diferențialul dintre prima şi ultima bancă fiind astfel de 1,2%. (Economica)

5. Lucian Heiuș a demisionat de la conducerea ANAF, la scurt timp după publicarea execuției bugetare pentru primele patru luni de către Ministerul Finanțelor. În mesajul de demisie, Heiuș a anunțat și o rămânere a ANAF în urmă față de programul de încasări, cu 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni. O parte importantă din diferența dintre programul stabilit și ce s-a colectat, un minus de 8,5 miliarde lei, este la Direcția de mari contribuabili, unde Guvernul a supraestimat veniturile din energie. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Dinamo a obţinut o victorie fără drept de apel cu FC Argeş, scor 6-1, în manșa tur din barajul pentru menţinere/promovare în Superliga.

6. Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a avut o convorbire telefonică, luni, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în care liderul reales al Turciei a repetat dorinţa Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la Statele Unite, în timp ce Washingtonul i-a transmis că vrea ca Ankara să renunţe la obiecţia faţă de aderarea Suediei la NATO. (News.ro)

7. Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că nu este „optimist” cu privire la modul în care se va desfăşura conflictul dintre Rusia şi Ucraina în această vară. Borrell crede că Rusia va negocia doar dacă va câştiga războiul. (News.ro)

8. Beijingul a refuzat invitația Statelor Unite de a organiza o întâlnire în această săptămână la Singapore între secretarul Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez Li Shangfu, a anunțat luni Pentagonul, deplângând o atitudine „îngrijorătoare”. (Hotnews)

9. Datele oficiale arată că șomajul în rândul tinerilor chinezi cu vârsta între 16 și 24 de ani a atins un nivel record în aprilie, 20,4%, de aproximativ patru ori mai mare decât rata generală a șomajului. (CNBC)

10. Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi aflat din presă că rotativa guvernamentală se amână, au declarat surse politice. Potrivit acestora, președintele Klaus Iohannis nu le-a comunicat celor doi lideri decizia de a amâna rotativa înainte de a face anunțul public joi după amiaza la Sibiu. (G4Media)

Fotografia dimineții – Locuitorii din Kiev refugiați la metrou în timpul unui atac rusesc. Evgeniy Maloletka/AP:

 

Ți-ar mai putea plăcea
“Simona Halep a fost primită ca un star rock în România” – Cronica dimineții
Ministrul Sănătății: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este iminentă. E posibilă carantinarea unor localități – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău