Mii de persoane s-au strâns sâmbătă în Piața Victoriei. Este cel mai mare protest anti-restricții de la începutul pandemiei de coronavirus – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că se poate ajunge în situaţia de a se amâna, pentru două-trei săptămâni, toate cazurile care nu sunt urgente, în cazul creşterii constante a infectărilor COVID-19, pentru a face loc în spitale. (News.ro)

2. Masca devine obligatorie pe stradă, magazinele se vor închide de la ora 22:00, școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare, iar cei vaccinați sau trecuți prin boală vor putea participa la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie, doar în intervalul orar 5:00-24:00 și până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, a hotărât sâmbătă Guvernul. (Hotnews)

3. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, sâmbătă seară, noile măsuri, după ce Capitala a trecut de incidenţa de 8 la mie, iar Guvernul a stabilit o serie de restricţii pentru persoanele nevaccinate. Măsurile au intrat în vigoare la miezul nopţii, iar circulaţia persoanelor nevaccinate în afara locuinţei, între orele 20.00 şi 05.00, este permisă doar cu declaraţie, pentru anumite motive justificate. Masca de protecţie devine obligatorie în spaţiile aglomerate. (News.ro)

4. Dacian Cioloş, preşedinte ales al USR PLUS, a precizat sâmbătă că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat şi că nu doreşte nici alegeri anticipate. (G4Media)

Din Cronica Spațială: Un studiu bazat pe simulări computerizate afirmă că există șanse ca dincolo de planeta Neptun să existe o a noua planetă în cadrul Sistemului Solar, nedescoperită încă. Potrivit studiului, planeta în cauză ar fi una de tip terestră (alcătuită din roci) și ar avea dimensiuni asemănătoare cu Marte. Această planetă este diferită de ipotetică planetă de mari dimensiuni despre care unii cercetători speculează că există la marginea Sistemului Solar. (Interesting Engineering)

5. Conform rezultatelor unui studiu, la șase luni după primirea celei de-a doua doze ale vaccinului anti-Covid Pfizer, multe dintre persoanele care au fost imunizate nu mai prezintă anticorpi induși de acest ser. La aproximativ jumătate din toți subiecții testați, anticorpii neutralizanți care pot bloca infecția împotriva variantelor de coronavirus precum Delta, Beta și Miu au fost nedetectabili la șase luni după a doua doză. (Hotnews)

6. Două proteste au avut loc, sâmbătă, în Bucureşti, faţă de restricţiile impuse de autorităţi şi faţă de introducerea certificatului verde. În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva mii de persoane cu steaguri tricolore şi care au reclamat dictatura medicală, cerând libertate. Protestatarii au intonat Imnul. În piaţă au fost mame cu copii în braţe, fără a fi păstrată distanţa şi fără ca cineva să poarte mască de protecţie. În Piaţa Universităţii protestul a fost organizat de AUR. Protestatarii au cerut demisia Guvernului şi au pornit în marş către Piaţa Victoriei unde au unit cele două proteste. Ulterior, parte dintre protestatari au plecat către Palatul Cotroceni. (News.ro)

7. Părinții vor beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor care susțin cursuri școlare online, a decis Guvernul prin ordonanță de urgență, prelungind astfel o măsură luată în anul școlar anterior. (Profit.ro)

8. Guvernul va suporta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 decembrie 2021, o indemnizație de 75% din salariul de bază pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului. Măsura a fost adoptată sâmbătă de Executiv printr-o ordonanță de urgență. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină a României s-a calificat în finala Campionatului European de tenis de masă de la Cluj-Napoca, trecând în semifinale de Franţa, scor 3-0. Adversara din finală a României va fi duminică, pe Look Sport+, de la ora 13.00, echipa Germaniei, care s-a impus în penultimul act în faţa Portugaliei, scor 3-1. (Look Sport)

9. Echipa lui Dan Barna a câștigat cele mai multe voturi la alegerile USR-PLUS pentru Biroul Național, adunând circa 57% din voturi (14 mandate din 24). Echipa lui Cioloș, recent votat ca președinte al USR-PLUS, a obținut 33,6% (8 mandate). La nivel individual, dintre cei 24 de membri ai viitorului Birou Național, Cătălin Drulă a obținut cele mai multe voturi și va fi vicepreședinte. Ceilalți vicepreședinți vor fi (în ordinea voturilor primite): Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Anca Dragu, Allen Coliban și Claudiu Năsui. (Hotnews)

10. Germania a inclus România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Romanii care călătoresc în această țară trebuie să prezinte documente care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea şi să se înregistreze prealabilă pe un portal dedicat. Cei cu teste negative vor intra în carantină 10 zile. (G4Media)

Fotografia dimineții este de la protestele de aseară. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
PSD și PNL revendică fiecare victoria în alegerile locale parțiale – Cronica dimineții
Ion Iliescu la 91 de ani: M-am vaccinat și mă simt bine – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău