Germania va accepta 1553 solicitanți de azil aflați acum în Grecia – Cronica Externă

Europa

1. Oficialii germani au declarat că Germania va accepta 1553 solicitanți de azil, aflați acum în Grecia și că va prelua și alți migranți, dacă efortul de ajutor regional este actualizat. Guvernele europene sunt sub presiunea publică de a acționa, după ce incendiile din tabăra de refugiați Moria, din insula grecească Lesbos, au lăsat pe drumuri mii de migranți. (DW)

2. Maria Kolesnikova, figură a opoziției bieloruse, care a fost reținută de autoritățile din Belarus săptămâna trecută, a fost acuzată că a pus în pericol securitatea națională. (Euronews)

3. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în alocuțiunea despre situația Uniunii că UE își va acorda noi puteri pentru a impune sancțiuni în fața abuzurilor de drepturilor omului, cum sunt cele din Belarus. Von der Leyen s-a referit inclusiv la măsuri menite să aibă efect rapid de sancționare, inclusiv prin mecanisme ca Magnitsky Act, adoptat de SUA pentru a-i bloca pe oficialii ruși implicați în relele tratamente și uciderea avocatului rus Serghei Magnitsky. (Euronews)

SUA

4. Un raport confidențial al NATO avertizează că puterea financiară uriașă a Talibanilor permite grupului militant să fie imun la presiuni din partea comunității internaționale, în timpul negocierilor pentru rolul lor în Afganistanul post-război. Talibanii ”au obținut, sau sunt aproape să obțină, independență financiară și militară”, un scenariu care va permite grupului extremist Sunni să renege angajamentele cheie pe care și le-a asumat sub planul de pace facilitat de SUA, pentru a încheia războiul de 19 ani. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție asupra conflictului din Libia, care cere țărilor să implementeze embargoul Națiunilor Unite asupra armelor, despre care experții ONU au spus recent că este ”total ineficient”. De asemenea s-a cerut încetarea focului și retragerea mercenarilor unor țări terțe. (WashingtonPost)

Asia

6. Armata din Myanmar a anunțat că investighează posibile tipologii mai largi de violări comise în timpul represiunii sale din 2017 în statul Rakhine, unde forțele de securitate se presupune că au comis genocid împotriva musulmanilor Rohingya. Armata Myanmar a negat acuzația de genocid. (Reuters)

Africa

7. Președintele Ghanei, care conduce în acest moment Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane (ECOWAS) a declarat că organizația a eșuat în a încheia un acord cu junta militară din Mali, pentru a fi numit un nou președinte. (AlJazeera)

America Latină

8. Guvernatorul general al Barbados a declarat că țara va deveni o republică până în noiembrie 2021, înlocuind-o pe regina Angliei cu un șef de stat barbadian. (TheGuardian)

Global

9. Organizația Mondială a Comerțului a decis că tarifele pe care SUA le-a impus asurpa unor bunuri chinezești în valoare de $200 miliarde, începând cu 2018, violează regulile comerțului internațional. În orice caz, decizia OMC este puțin probabil să aibă un impact imediat asupra politicii comerciale a SUA. (Link)

10. Zeci de celebrități au boicotat Facebook și Instagram pentru o zi întreagă miercuri, pentru a atrage atenția asupra urii pe platformele de social media. Leonardo di Caprio a spus că se implică în această campanie pentru ca toți utilizatorii de Instagram și Facebook să protesteze împotriva ”amplificării urii, rasismului și subminării democrației pe aceste platforme”. #StopHateforProfit consideră că platformele social media nu fac suficient pentru a reduce din amploarea discursului urii. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Părinții a 545 copii migranți separați la granița dintre SUA și Mexic încă din 2017 nu pot fi găsiți – Cronica Externă
Fostul premier italian Matteo Renzi și-a retras partidul Italia Viva din coaliția de guvernare – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău