Ministerul Educației: 26.974 de elevi/preşcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19 – Cronica dimineții

1. Ministerul Educaţiei a transmis că vineri, la nivel naţional, 108 unităţi de învăţământ (0,61% din numărul total) şi 3.576 de clase/grupe (2,6% din numărul total) funcţionează în sistem online. De asemenea, 26.974 de elevi/preşcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19 şi 7.307 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt pozitive Covid-19. (News.ro)

2. “Pe măsură ce tulpina Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească în toată lumea, îndemnăm guvernele să facă tot ce le stă în putere pentru ca aceasta să nu perturbe și mai mult educația copiilor”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. (G4Media)

3. România a rămas pe ultimele locuri din UE în privința salariului minim, cu 515 euro pe lună, depășind doar Bulgaria și Letonia, relevă datele publicate de biroul european de statistică Eurostat. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Apple și-a anunțat rezultele financiare pe trimestrul 4 al anului trecut: veniturile au fost de $123,9 miliarde, nivel record, în creștere cu 11%, ritm anual, în timp ce profitul a crescut de la 28,8 miliarde la $34,6 miliarde. Veniturile din servicii au ajuns la $19,5 miliarde, iar iPhone-ul a generat vânzări de $71,6 miliarde. (Apple)

4. Dan Vâlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) va scădea cu două miliarde de euro pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată. (G4Media)

5. România a înregistrat progrese remarcabile în creşterea nivelului de trai înainte de criza COVID-19, iar rezilienţa economică în timpul pandemiei a fost impresionantă, apreciază OCDE în raportul lansat vineri la Bucureşti. România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport, indică documentul. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Vladimir Putin nu este de acord cu propunerea Băncii Centrale a Rusiei, de interzicere a minării criptomonedelor. Șeful statului vrea reglementarea și taxarea activității, cu limitarea funcționării acesteia la regiunile care au surplus de energie. (Bloomberg)

6. Creșterea PIB în cazul României este estimată la 4,5% în 2022 și 2023, dar în ciuda măsurilor de plafonare și subvenționării prețurilor la energie, inflația va rămâne ridicată în 2022 și există riscuri semnificative de creștere a acesteia. Inflația este de așteptat să revină la ținta BNR abia în 2023, se arată în primul studiu din ultimii 20 de ani asupra economiei românești întocmit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). (Profit.ro)

7. Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor fi trimise în România, în februarie şi martie, în contextul în care ţările NATO încearcă să îşi sporească prezenţa în Europa de Est, în eventualitatea unei invazii ruse în Ucraina, au anunțat forţele aeriene germane. (Digi24)

8. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia, care este acuzată că pregăteşte o invazie în Ucraina. El a estimat totodată că principalul risc pentru ţara sa îl reprezintă „destabilizarea din interior”. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Azi, începând cu 10:30, se va juca finala feminină de la Australian Open, între Ashleigh Barty – Danielle Collins. Rafael Nadal şi Daniil Medvedev vor juca finala Australian Open. Spaniolul Nadal, locul 5 ATP şi cap de serie numărul 6, l-a învins, vineri, cu scorul de 6-3, 6-2, 3-6, 6-3, pe italianul Matteo Berrettini, locul 7 ATP şi cap de serie 7. News.ro Medvedev (Rusia), locul 2 ATP, l-a întrecut pe Stefanos Tsitsipas (Grecia), locul 4 ATP şi cap de serie numărul 4, scor 7-6 (5), 4-6, 6-4, 6-1. News.ro

9. Suedia a decis să nu recomande vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, a anunțat Agenția de Sănătate Publică, argumentând că beneficiile nu depășesc riscurile. (Reuters)

10. O treime (33,7%) dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la stomatolog. Procentul este în creștere cu 5% față de 2020, fiind cel mai mare înregistrat în ultimii patru ani. Jumătate dintre români declară, în continuare, că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc 2000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât în 2020. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Un copil din Alep, Siria. Muhammad Said/Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Revolta mercenarilor Wagner s-a încheiat. Prigojin se duce în Belarus – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Soldații francezi ar putea deschide focul astăzi dacă Vestele galbele le vor amenința viața lor sau a civililor

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău