Ministerul Muncii: Nu există discuţii în Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie şi nici nu doreşte eliminarea pensionării anticipate – Cronica dimineții

1. Ministerul Muncii a transmis, luni, că nu există discuţii în Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie şi nici nu doreşte eliminarea pensionării anticipate. Ministrul precizează că stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani. (News.ro)

2. Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre. Decizia a fost luată pe fondul furiei provocate de deturnarea unui avion de pasageri care zbura între două ţări membre, pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie. (News.ro)

3. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că relaxarea măsurilor va continua, la fel și măsurile de sprijin anunțate de Guvern, chiar dacă nu există întreaga finanțare asigurată pentru acestea. ”A fost o greșeală, trebuie să recunoaștem, a statului român să inițieze măsuri fără să aibă bani să le finanțeze”, a declarat ministrul. Acesta a precizat că într-o lună ar putea demara apelul pentru măsura de sprijinire a activităților HoReCa. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Transportatorul aerian național Tarom estimează pierderi de 230,13 milioane lei în acest an, la jumătate față de cele raportate în anul 2020, de 431,3 milioane lei. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt de 1,19 miliarde lei, aproape duble față de 2020. (Profit.ro)

4. Aproximativ 8700 de persoane au decedat după ce au fost infectate cu noul coronavirus în spitalele din Marea Britanie. Peste 32300 de persoane s-au infectat în timp ce erau internate pentru alte probleme medicale. (TheGuardian)

5. Malta a vaccinat 70% din populaţia sa adultă cu cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, devenind prima ţară a Uniunii Europene care a obţinut imunitatea colectivă, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Chris Fearne. Insula mediteraneană a avut în medie trei cazuri noi de virus în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivitate a testelor fiind la un nivel de sub 0,2%. Două cazuri noi au fost raportate luni. 42% din populaţia adultă a primit două doze. Populația Maltei este de 500.000+ locuitori. (Digi24)

6. Un bărbat de 58 de ani care a orbit din cauza unei maladii genetice degenerative a putut să îşi recupereze parţial vederea graţie unei tehnici inovatoare, care asociază terapia genică şi stimularea luminoasă. Este pentru prima dată când această tehnică, denumită optogenetică, permite dobândirea unei recuperări parţiale a funcţiei vizuale, afirmă cercetătorii aflaţi la originea unui studiu clinic, realizat de specialişti francezi, elveţieni şi americani. (Hotnews)

7. Peste 18.000 de persoane fizice s-au înscris în programul Rabla Clasic din acest an, până în prezent fiind cumpărate peste 7.300 de autovehicule și o motocicletă. Pentru programul Rabla Plus, s-au înscris aproximativ 2.200 de persoane fizice, fiind achiziționate 299 de mașini noi. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea a învins-o, în primul tur de la Strasbourg, pe Venus Williams, scor 6-1, 2-6, 6-1, prima victorie pentru Sorana în patru întâlniri cu legenda americană, în primul lor duel pe zgură. Sorana trece astfel în runda a doua, unde o va întâlni pe Shuai Zhang, favorita 6. (Treizecizero)

8. Vânzările soluțiilor dezinfectante pentru mâini au scăzut cu 80%, în SUA, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Prețurile au scăzut cu 40%, iar unele magazine au inițiat promoții de tipul “cumperi unul, primești trei”. (WSJ)

9. Florida a devenit primul stat american care poate amenda rețelele de social media pentru interzicerea permanentă a unui politician. Legea este o reacție la suspendarea pe termen nelimitat a conturilor de Facebook și Twitter ale fostului președinte Donald Trump. (NYTimes)

10. Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale a Franței solicită demisia comisarului european pentru transporturi, Adina Valean, acuzând-o pe româncă de lașitate după ce aceasta și-a exprimat bucuria că avionul Ryanair deturnat de Belarus și-a continuat zborul, chiar dacă era fără jurnalistul disident Roman Protasevici. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Palestinieni stând pe o terasă, în Gaza, lângă ruinele unei clădiri bombardate de armata israeliană. Majdi Fathi/NurPhoto/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Guvernul impune cea mai mare taxă bancară din Europa, peste cea din Ungaria
De la începutul acestui an au fost create 120.000 de locuri de muncă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău