Ministerul rus al Apărării acuză din nou România că transportă în Ucraina arme și muniții străine – Cronica dimineții

1. Ministerul rus al Apărării acuză că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine. Surse oficiale din Ministerul român al Apărării au declarat că acuzațiile sunt o denaturare grosolană a realității. (Digi24)

2. Dobânzile plătite de România pentru datoria publică și-au reluat creșterea accelerată în aprilie, mai ales spre sfârșitul ultimei săptămâni. Randamentul mediu la obligațiunile cu scadența în 10 ani a sărit cu aproape 0,3 puncte procentuale în două zile, la 7,03% pe an. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, randamentul era la 5,6%, iar acum un an, la 3%. (Profit.ro)

3. În doar nouă luni, indicele prețurilor producției industriale (IPPI), așa-numita ”inflație industrială”, a crescut de 3 ori mai mult la intern decât la extern. Cu alte cuvinte, prețurile ”de producător” au crescut cu aproape 60% pentru bunurile industriale vândute în România, respectiv cu circa 20% în cazul celor care au mers la export, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). (Cursdeguvernare)

Din Cronica de Carte: Potrivit Asociației Editorilor din Marea Britanie, cititorii care au vorbit despre cărțile lor preferate pe TikTok au ajutat la creșterea vânzărilor cu 5%, până la 6,7 miliarde de lire sterline în 2021. Asociația a anunțat că patru dintre cele mai vândute cărți din categoria young adult au ajuns la acest rezultat datorită modei BookTok. (BBC)

4. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că, în anul 2019, ţara noastră a fost vizitată de 2,7 milioane de turişti. El se aşteaptă ca în acest an, odată cu ridicarea restricţiilor legate de pandemia de COVID-19, România să fie vizitată de 1,5 milioane de turişti. Cadariu s-a referit şi la măsuri de sprijin pentru agenţiile turistice care aduc străini în România. (News.ro)

5. Răspunsul Germaniei faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a fost ezitant în comparaţie cu cel al altor state europene, a spus ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-o declarație pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung. Berlinul trebuie ”să-şi asume un rol de prim plan în Europa, mai ales în chestiuni de politică estică”, a indicat ministrul ucrainean de externe. El a precizat că acest lucru trebuie să fie valabil atât în ce priveşte livrările de arme către Ucraina, cât şi în privinţa sancţiunilor contra Rusiei sau acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina. (Digi24)

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că un prim grup de aproximativ 100 de oameni a fost evacuat din oţelăria Azovstal din Mariupol. În zona oţelăriei se află în continuare aproximativ 1.000 de civili şi soldaţi ucraineni, inclusiv circa 600 de răniţi. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Disney a prezentat primul teaser-trailer pentru noul film “Avatar” la CinemaCon, cel mai mare eveniment dedicat proprietarilor de cinematografe. Cel puțin pentru moment, teaser-ul nu va fi disponibil online, iar fanii îl vor putea vedea în premieră începând din 5 mai, când va rula în cinematografe înainte de producția “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” realizată de Marvel, o divizie Disney. Al doilea film “Avatar” a primit numele oficial “Avatar: The Way of Water” și va avea premieră in Europa în 14 decembrie 2022. De asemenea, Disney a confirmat că primul film “Avatar”, realizat în 2009, va fi relansat în cinematografe în 23 septembrie. (Deadline)

7. Prima mașină Dacia cu propulsie hibridă va fi prezentată publicului în luna octombrie, iar lansarea pe piață va avea loc în luna ianuarie 2023. (Profit.ro)

8. Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a avertizat duminică, în mesajul său de 1 mai, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume. (Hotnews)

9. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice băncilor ruse să furnizeze autorităţilor străine competente informaţii despre clienţi şi operaţiunile acestora. Noua lege interzice instituţiilor de credit naţionale să transmită autorităţilor competente ale statelor străine, inclusiv justiţiei, informaţiile solicitate despre clienţi şi operaţiunile acestora, cu excepţia cazurilor stabilite de actele juridice de reglementare ale Federaţiei Ruse. (Adevarul)

Din Cronica Sportivă: Echipa de handbal masculin Minaur Baia Mare va juca în finala EHF European Cup cu formaţia norvegiană Naerbo IL, care a obţinut calificarea în ultimul act, duminică, după aruncări de la 7 metri. Finala European Cup va avea loc în 21 şi 28 mai.

10. Trolii pro-ruși duc un război informațional dintr-o fabrică veche din Sankt Petersburg, vizând lideri occidentali și transmițând propaganda Kremlinului despre Ucraina, a declarat duminică guvernul britanic. (G4Media)

Fotografia dimineții – Mii de oameni s-au plimbat pe Calea Victoriei, Șoseaua Kiseleff și Bulevardul Unirii în primul weekend din acest an în care arterele au devenit pietonale. Foto Hotnews:

Ți-ar mai putea plăcea
Drulă crede că USR are o şansă foarte mare să fie la guvernare, după alegerile din 2024 – Cronica dimineții
Joe Biden: Alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău