Ministerul Sănătăţii: 100% din persoanele ce au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca au fost protejate de forme grave de boală, spitalizare şi decese cauzate de COVID-19 – Cronica Stirilor Pozitive

1. Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, citând datele unor noi studii, că 100% din persoanele ce au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca au fost protejate de forme grave de boală, spitalizare şi decese cauzate de COVID-19. (News.ro)

2. Este puțin probabil ca persoanele vaccinate anti-Covid să repete vaccinarea în acest an, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Ea a explicat că informațiile de până acum arată că imunitatea este asigurată până la opt luni, iar cercetările continuă, astfel încât vaccinurile să aibă un răspuns pe termen lung și pentru mai multe tulpini. (Link)

3. Pentru prima oară din 21 decembrie, Irlanda a anunțat zero decese cauzate de Covid-19. (Link)

4. SUA a înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus din 18 octombrie, iar numărul deceselor a fost cel mai mic din 30 noiembrie. (Link)

5. Metroul din New York City își va relua programul 24/24 ore începând cu 22 februarie. (Bloomberg)

6. Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 94%, potrivit unui studiu efectuat în Israel pe 600.000 de persoane vaccinate cu ambele doze. Mai mult, potrivit aceluiași studiu, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă. (Reuters)

7. Un vaccin universal care ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor de coronavirus țintind nucleul virusului și nu proteina ”spike” ar putea fi disponibil într-un an, spun cercetătorii. (Hotnews)

8. Mii de vieți ar putea fi salvate dacă persoanele care prezintă risc de cancer la plămâni ar fi investigate CT înainte ca acest tip de cancer să devină incurabil, relevă un studiu al sistemului britanic de sănătate. Cancerul la plămâni este cea mai mortală formă de cancer din Marea Britanie. (TheGuardian)

9. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că România se află în topul ţărilor europene la campania de vaccinare, ocupând locul al şaselea atât în ceea ce priveşte numărul total de doze administrate, cât şi media zilnică a acestora. În privinţa numărului de doze administrate raportat la o sută de persoane, ţara noastră se află pe locul al patrulea. (News.ro)

10. Doar 165 de persoane afectate de gripă au fost internate în SUA, din octombrie până săptămână trecută. Comparativ în sezonul de iarnă 2019-2020 s-au înregistrat aproape 400.000 de spitalizări și aproximativ 22.000 decese cauzate de gripă. (NPR)

11. Ministrul Transporturilor a înmânat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 1 al A0, Autostrada de Centură București, firmei care a câștigat liciația pentru acest proiect. Durata contractului este de 30 luni pentru perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni pentru perioada de garanție a acestora. Lucrările au ca termen de finalizare prima jumătate a anului 2023. (Digi24)

12. Israelul va redeschide, de duminică, mall-urile, hotelurile, magazinele, sălile de sport, bibliotecile și muzeele. Accesul la sălile de sport, evenimentele culturale și sportive, piscine, hoteluri va fi permis doar celor care s-au vaccinat sau au trecut prin boală. (TimesofIsrael)

13. Din martie, fiecare cetăţean austriac va primi lunar cinci teste gratuite de COVID-19 pe care le va efectua acasă, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz. (G4Media)

14. Primele case din Marea Britanie care vor folosi hidrogenul pentru alimentarea sistemului de încălzire și al plitelor vor fi construite în această primăvară. Alimentarea se va face 100% cu hidrogen. (TheGuardian)

15. Senatorii USR-PLUS din comisia de învățământ au anunțat că vor depune luna viitoare un proiect de lege potrivit căruia organizarea concursurilor de directori de școli să treacă de la nivelul Inspectoratelor Școlare la nivelul fiecărei unități de învățământ. (Hotnews)

16. Ministrul Dezvoltării a declarat că îşi propune ca anul acesta să înceapă construirea de creşe în România. Pentru aceasta, împreună cu Compania Naţională de Investiţii (CNI) s-a lucrat le trei tipuri de astfel de creşe. Ministrul afirmă că avem mai o medie mai mică de zece creşte pe judeţ, ”iar la nivel european suntem pe ultimul loc”. (News.ro)

17. Capitalizarea burselor din întreaga lume a depășit $110.000 miliarde. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată. (Link)

18. Ngozi Okonjo-Iweala, din Nigeria, a fost numită luni prima femeie şi prima africană la conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. (News.ro)

19. Comisia Europeană a lansat un proiect pilot de comerț electronic între Germania, Armenia, Azerbaijan și Georgia. Proiectul pilot are rolul de a crește volumul de tranzacții electronice pentru bunuri între cele 4 state prin simplificarea procedurilor legate de taxele vamale și aplicarea TVA-ului. Dacă va avea succes, proiectul pilot va putea fi implementat ulterior cu oricare dintre cele 192 de state care fac parte din Uniunea Poștală Universală. (NoCash)

20. O echipă de cercetare condusă de City University of Hong Kong (CityU) a dezvoltat un nou fotocatalizator care poate produce combustibil metan (CH4) selectiv și eficient din dioxidul de carbon folosind lumina soarelui. Potrivit cercetărilor lor, cantitatea de metan produsă a fost aproape dublată în primele 8 ore ale procesului de reacție. Dioxidul de carbon (CO2) este unul dintre gazele cu efect de seră majore care provoacă încălzirea globală. Dacă dioxidul de carbon ar putea fi transformat în energie, ar rezolva 2 probleme majore. (psy.org)

21. Danemarca construiește prima insulă artificială din lume plină de turbine eoliene gigantice. Această insulă artificială de 30 de acri este construită pentru a găzdui o expansiune imensă a producției eoliene actuale și este proiectată pentru a se extinde în viitor. Dezvoltarea insulei energetice va fi realizată în parteneriat public – privat în proporție de 51/49. Planurile inițiale sugerează că turbinele eoliene vor avea o capacitate de trei gigawați, cantitatea de energie utilizată de aproximativ trei milioane de gospodării europene. (mymodernmet.com)

22. O coaliție națională de peste 220 de organizații a lansat campania “30 de milioane de case solare”. Obiectivul campaniei este de a alimenta cu energie solară 30 de milioane de case din SUA în următorii cinci ani. Coaliția estimează că planul celor 30 de milioane de case solare va crea trei milioane de locuri de muncă bine plătite. Ar reduce facturile de energie cu cel puțin 20 de miliarde de dolari pe an. Și, ar reduce emisiile anuale totale de gaze cu efect de seră cu 1,5%. (solarpowerworldonline.com)

23. Preşedintele american Joe Biden îndeamnă Congresul să acţioneze ”acum” pentru a limita circulaţia armelor de foc în Statele Unite, la trei ani de la atacul armat în liceul Parkland din Florida. ”Îndemn azi Congresul să promulge reforme de bun simţ cu privirela armele de foc”, a declarat Joe Biden. (News.ro)

Din Cronica de Carte:

24. Stephen King îi ajută pe copii să publice o carte inspirată de pandemie: Fundația Stephen King acoperă costul de 6.500 de dolari al publicării manuscrisului de 290 de pagini al elevilor din Lewiston, Maine, reflectând experiențele elevilor din timpul pandemiei (Associated Press)

25. În loc de amenzi, sub ștergătoarele mașinilor din Geneva (Elveția) sunt strecurate acum bilețele cu versuri, în cadrul campaniei ”Pare-brise en rimes”, Parbriz în rime (ActuaLitte)

26. O școală din nordul Texasului a găsit o nouă modalitate pentru a-i determina pe elevi să citească: automatele care vând cărți. În fiecare săptămână, profesorii stabilesc obiective de lectură pentru elevii lor, iar vinerea fiecare profesor alege un elev care primește o monedă de aur pe care să o folosească pentru a primi o carte (NBC)

27. Editura HarperCollins va dona 50.000 de cărți organizațiilor care ajută familiile afectate de pandemia cu coronavirus (BookSeller)

28. Tom Hanks a salvat o mică librărie de la dispariție, după ce a apărut într-o reclamă a acesteia în timpul Super Bowl-ului (ActuaLitte)

29. Biblioteca Națională din Țara Galilor va primi un buget suplimentar de 2,25 milioane de lire sterline, după proteste online conduse de scriitorul Philip Pullman. Scopul acestui buget: „pentru a proteja locurile de muncă și a oferi priorități strategice” (The Guardian)

30. Asociațiile profesionale de carte elvețiene doresc să ofere bonusuri financiare pentru librăriile care promovează lucrări de importanță națională sau regională (Livres Hebdo)

31. Senatoarea americană Elizabeth Warren va publica o carte intitulată ‘Pinkie Promises’, pentru a-și respecta promisiunile făcute fetițelor în campania electorală (Mass Live)

Fermierul englez Dot McCarthy își filmează una dintre capre pentru un apel Zoom. McCarthy a venit cu ideea de a-și închiria caprele pentru conferințe Zoom și a genera astfel venituri în perioada de lockdown. Paul Ellis / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a dezvăluit dovezi concludente privind existenţa apei pe Lună – Cronica Știrilor Pozitive
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Datele arată o încetinire a răspândirii epidemiei de Covid-19 în majoritatea regiunilor – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău