Miniștrii de finanțe ai țărilor G7: Vom face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia – Cronica Externă

Europa

1. Consiliul European a decis continuarea procesului de extindere al Uniunii Europene continuă cu deschiderea discuțiilor de aderare cu Albania și Macedonia, după o pauză de un an, în contextul opoziției manifestată de președintele francez Emmanuel Macron. (Euractiv)

SUA

2. Guvernatorul New York-ul a declarat astăzi că New York are peste 25.000 de cazuri de contaminați cu virusul COVID-19, iar numărul se dublează la fiecare trei zile. (NYTimes)

3. Departamentul de stat american a anunțat astăzi că va reduce ajutorul financiar pentru Afganistan cu $1 miliard în acest an, cu începere imediată, ca urmare a incapacității președintelui afgan Ashraf Ghani și al liderului executivului afgan Abdullah Abdullah să formeze un guvern care să aducă stabilitatea și pacea în țară, conform acordului de pace încheiat cu SUA. (Link)

Bonus: Oficiali americani ai Pentagon au declarat că perioada de carantină poate dura luni de zile și că armata americană este pregătită să sprijine eforturile de combatere a pandemiei atât timp cât este necesar. (Reuters)

Orientul Mijlociu

4. ONU a solicitat reevaluarea imediată a sancțiunilor internaționale pentru țări ca Iranul, pentru a împiedica colapsul sistemului medical. (Link)

Africa

5. În pofida apelurilor ONU și a comunității internaționale pentru încetarea luptelor, în Libia continuă atacurile dintre forțele guvernamentale și armata comandantului rebel Khalifa Haftar. Două fete au fost ucise în ultimul atac din sudul capitalei Tripoli. (Link)

Asia

6. Cambodgia a folosit criza declanșată de pandemia cu virusul COVID-19 pentru a aresta și întemnița toți membri ai opoziției și oameni care avertizează asupra pericolului noului coronavirus. (Link)

7. Coreea de Sud a raportat doar 64 de noi cazuri luni, însă prioritatea autorităților a devenit prevenirea intrării în țară a contaminărilor ”importate” și a celor de grup, posibile în comunități cum sunt azilele de bătrâni sau de îngrijire, bisericile sau locurile de muncă aglomerate. (Reuters)

America Latina

8. Mai multe cluburi de fotbal din Brazilia au pus la dispoziția medicilor stadioanele pe care le dețin, pentru a fi folosite ca spitale temporare, pentru a ajuta sistemul medical în lupta cu noul coronavirus. (AFP)

Global

9. Secretarul general al ONU a cerut încetarea tuturor conflictelor, din toate colțurile lumii, pentru a permite guvernelor să se ocupe de măsurile de urgență necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și tratarea persoanelor afectate. Antonio Guterres a declarat că trebuie să ne concentrăm împreună pe ”adevărata luptă a vieților noastre”. (Link)

10. Miniștrii de finanțe ai țărilor G7 și șefii băncilor centrale au agreat astăzi că vor face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia, destabilizate de impactul pandemiei COVID-19. Declarația comună de astăzi subliniază faptul că se lucrează coordonat pentru ”pachete substanțiale și complementare” pentru a ajuta companiile să depășească această perioadă. (AFP)

 

Ți-ar mai putea plăcea
India și Bangladesh au început evacuarea a peste două milioane de oameni din calea ciclonului Amphan – Cronica Externă
Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău