Ministrul Agriculturii: În România nu va fi criză alimentară – Cronica dimineții

1. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a afirmat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că în România nu va fi criză alimentară și nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. ”Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerț”, a spus el, arătând că în anul 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, România a produs 6,5 milioane de tone de grâu, iar necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane de tone. Chesnoiu a mai spus că țara noastră, în 2021, a risipit peste 2 milioane de tone de alimente. (Profit.ro)

2. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, consideră că sunt speculații afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că Rusia intenționează să atace și Polonia şi România. Dîncu a declarat că e absolut de înțeles Zelenski, care își apăra cauza, într-o anumită măsură el apărând chiar întreaga Europă, dar că nu există date care să releve că Rusia vrea să-și continue asaltul spre țările membre NATO. (G4Media)

3. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale, fiind introdusă în această categorie şi zoofilia. Cei care ucid sau schingiuiesc animale riscă pedepse de până la 7 ani de închisoare. (Digi24)

4. Judecătorul Cristi Dănileţ este propunerea USR pentru Curtea Constituţională, a anunţat, miercuri seară, formaţiunea. Potrivit USR, Cristi Dănileţ ”este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiţia”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Fostul dezvoltator Etherium Virgil Griffith a fost condamnat la 63 de luni în închisoare și plata unei amenzi de $100.000 pentru că a ajutat Coreea de Nord să evite sancțiunile cu monede digitale. Pedeapsa putea ajunge la 20 de ani în închisoare, însă acesta a colaborat cu autoritățile și a pledat vinovat. (CoinDesk)

5. Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski a declarat, miercuri seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie să încerce cu adevărat să caute pacea, altfel, ca urmare a acestui război, „va părăsi pentru totdeauna arena internaţională”. El a mai spus că a discutat cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, dar şi cu preşedintele american Joe Biden, cu care a convenit pentru un nou sprijin de $800 de milioane. (News.ro)

6. Statele Unite au anunțat că vor oferi un ajutor militar masiv Ucrainei, inclusiv tehnică militară mai grea decât cea livrată până în prezent. Pentagonul a declarat miercuri că va furniza vehicule blindate, artilerie și elicoptere. (Hotnews)

7. Victoria Nuland, subsecretarul american pentru afaceri politice la Departamentul de Stat, a declarat că este foarte probabil ca Statele Unite să declare atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina drept un genocid. (CNN)

8. Portul maritim comercial Mariupol a fost complet eliberat de luptătorii Regimentului Azov, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov, conform agenţiei de presă ruse, TASS. (News.ro). Comandanţii a două unităţi ucrainene care apără oraşul-port Mariupol, asediat de forțele militare ruse, au emis însă miercuri seara o declaraţie video în care afirmă că au reuşit să îşi unească forţele. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la baschet masculin, U Banca Transilvania Cluj, a fost învinsă miercuri, în deplasare, de formaţia MHP Riesen Ludwigsburg, scor 92-75 (40-33), în al doilea meci din cele trei programate în sferturile Ligii Campionilor. Scorul întâlnirilor este egal, 1-1. Jocul decisiv pentru calificarea la Turneul Final Four va avea loc la 19 aprilie, în BT Arena. News.ro

9. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri decizia de a menține răspândirea COVID-19 ca urgență sanitară internațională sau pandemie. Comitetul de Urgență al OMS (format din cercetători independenți) a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens. (Profit.ro)

10. Drona militară de concepţie sovietică, care s-a prăbuşit în martie la Zagreb, era dotată cu o bombă aeriană, încărcată cu o ”substanţă explozivă” necunoscută, au anunţat anchetatorii croaţi. Acest avion fără pilot, de tip Tupolev 141 (Tu-141 Strij), lansat probabil din Ucraina, a survolat trei state membre NATO – România, Ungaria şi o mare parte a Croaţiei -, după care s-a prăbuşit într-un parc, la Zagreb, la câţiva paşi de o universitate cu 4.500 de studenţi. (News.ro)

Fotografia dimineții – O femeie afgană cerșește pe o stradă din Kabul. EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi au loc alegeri parlamentare în România – Cronica dimineții
Pensiile de serviciu civile şi militare au costat bugetul de stat 10,34 de miliarde de lei în anul 2022 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău