China și-a lansat rețeaua 5G – Cronica dimineții

1. Nouă copii afgani au fost ucişi ieri când o mină a explodat în timp ce se duceau la şcoală, a anunţat Poliţia, acestea fiind ultimele victime dintr-un lung şir de civili care şi-au pierdut viaţa în război. (News.ro)

2. Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocaţi din nou, astăzi, la urne pentru al doilea tur al alegerilor locale, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 384 de primari. Principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chişinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiştilor Ion Ceban şi Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM, proeuropean. (Hotnews)

3. China și-a lansat vineri rețeaua națională 5G, înaintea termenului setat pentru 2020. Serviciile 5G sunt disponibile în 50 de orașe, inclusiv Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen. China Telecom, China Unicom și China Mobile au anunțat planurile tarifare pentru acest serviciu, cu prețuri care pleacă de la $18/lună. În afară de China, doar Coreea de Sud mai are rețea națională 5G. (CNBC)

4. Legea care-i permite guvernului rus să oprească accesul la Internet din restul lumii „în caz de urgență” a intrat în vigoare. Numită „legea suverană a Internetului”, noua politică obligă furnizorii de servicii de internet să “urmărească, filtreze și redirecționeze” traficul online. Human Rights Watch anunță că utilizarea acestei tehnologii i-ar permite Rusiei să „blocheze independent și în mod extrajudiciar accesul la conținutul pe care guvernul îl consideră o amenințare”. (BBC)

Promo: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, precum și economistul Lucian Croitoru, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care va și modera discuțiile, vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Detalii aici.

5. Donald Trump a strâns, în octombrie, de trei ori mai multe like-uri, share-uri și comentarii, pe Facebook, decât toți ceilalți candidați democrați la un loc: 181 milioane vs 58 milioane. (Axios)

6. O treime din generaţia „millennials”, respectiv cei născuți în perioada 1981 – 1996, ar vota în 2020 cu candidaţii de extremă stângă, comuniști, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la cererea Victims of Communism Memorial Foundation, un ONG cu sediul în Washington. (Hotnews)

7. Democraţia este atacată şi datele reprezintă arma care este folosită pentru a polariza societatea noastră, a fost mesajul pe care Hillary Clinton l-a transmis, la New York, la o proiecţie a filmului documentar, „The Great Hack”, produs de Netflix. Fostul secretar de stat a susţinut că giganţii tehnologiei, precum Facebook, trebuie să verifice anunţurile politice care apar pe platformele lor pentru ca alegerile să rămână libere şi corecte. (News.ro)

8. Două studii au descoperit că infectarea cu virusul rujeolic ar putea oferi anticorpilor o „amnezie”, ceea ce înseamnă că organismul ar putea uita că a fost expus sau vaccinat împotriva bolilor. Studiile spun că expunerea la rujeolă poate duce la alte boli, inclusiv pneumonie, gripă și răceală, iar vulnerabilitatea ar putea dura de la câteva luni până la ani. Cercetătorii spun că anticorpii pot fi reactivați cu stimulatori de vaccin. (Link)

9. Oficial, primul film Blade Runner, regizat de Ridley Scott și lansat în 1982, nu mai are acțiunea în viitor. Evenimentele se întâmplă în Los Angeles, în noiembrie 2019. (BBC)

10. Actrița Jane Fonda a fost arestată pentru a patra oară după ce a participat la un protest pentru încurajarea femeilor să ia atitudine faţă de schimbările de mediu şi să apere Mama Natură. (News.ro)

Fotografia dimineții – Braţul unei macarale s-a prăbuşit ieri peste o maşină în care se aflau patru persoane, pe strada Matei Millo din Bucureşti. Octav Ganea, Inquam Photos:

 

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – creste creditul acordat populatiei
Cronica dimineții – Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune