Ministrul Culturii: Dosarul Roşia Montană va fi discutat peste o săptămână la UNESCO – Cronica dimineții

1. Băncile au accelerat creditarea în 2021 și au generat volume substanțial mai mari nu doar în comparație cu anul 2020 afectat de pandemie, dar și față de anii anteriori. Creditele noi în lei acordate în ianuarie-mai au fost cu 46% mai sus decât în 2020, în timp ce împrumuturile în euro au crescut cu un sfert. (Profit.ro)

2. România se numără printre țările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbați, cât și la femei, relevă un studiu publicat săptămâna aceasta în revista The Lancet Oncology. (Digi24)

3. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că dosarul Roşia Montană va fi discutat peste o săptămână la UNESCO, el arătând că în proporţie de 99% acesta poate fi aprobat. (News.ro)

4. Miniștrii Energiei din OPEC+ au căzut de acord să majoreze producția începând din luna august, în încercarea de a ține sub control prețurile la țiței care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani pe măsură ce economia mondială își revine din pandemie. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Barack Obama a prezentat lista celor 11 cărți pe care le recomandă pentru vara anului 2021. Printre acestea, se află și trei cărți deja traduse în limba română, respectiv „Klara și soarele”, de Kazuo Ishiguro (Editura Polirom), „Lasă lumea în urmă”, de Rumaan Alam (Editura Litera) și „Proiectul Hail Mary”, de Andy Weir (Editura Nemira). (Book Riot)

5. Marea Britanie va ridica azi restricțiile impuse în pandemie. Premierul Boris Johnson a anunțat că se izolează până luni, 26 iulie, după ce a intrat în contact cu ministrul Sănătății, confirmat pozitiv. Numărul cazurilor noi înregistrate a fost de 54.000 sâmbătă și peste 47.000 ieri. (Bloomberg)

6. Datele prezentate de Ministerul Sănătății din Israel arată că din cele aproape 8000 de noi cazuri de infectare, detectate din Mai până în prezent, aproximativ 40% s-au înregistrat la persoane vaccinate, iar sub 1% au fost la persoane care au avut Covid-19. (Link)

7. Ministrul Sănătății din Singapore le-a cerut persoanelor nevaccinate, în special celor în vârstă, să stea cât mai mult în casă în următoarele săptămâni, pentru a evita infectarea. Singapore a raportat ieri 88 de noi cazuri transmise local, cel mai mare număr înregistrat la nivelul unei zile din august anul trecut până în prezent. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Milwaukee Bucks a câștigat meciul 5 din finala NBA, ajungând la un singur meci de-al doilea lor titlu din istorie. Bucks, care a câștigat cu 123-119 pe terenul celor de la Phoenix Suns, conduce cu 3-2 într-o finală care se decide pe sistemul ”cel mai bun din șapte meciuri”. (Washington Post)

8. Peste 180 de jurnaliști, de la Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press sau Reuters, ar fi fost spionați cu ajutorul softului Pegasus dezvoltat de compania israeliană NSO. Cel puțin 10 guverne, printre care și cel al Ungariei, ar fi clienții companiei și ar fi folosit acest soft pentru a-și spiona cetățenii. (TheGuardian)

9. Prețul caselor din Marea Britanie a crescut cu 0,7% de la mijlocului lui iunie până la începutul lui iulie, comparativ cu luna precedentă. Este cea mai mare creștere înregistrată, pentru o perioadă similară, din 2007 până în prezent. În ultimele șase luni prețurile au crescut cu 6,7%. (Reuters)

10. 20% dintre americani cred în teoria conspirației conform căreia microcip-uri au fost introduse în vaccinurile anti Covid-19. Datele apar într-un sondaj YouGov și TheEconomist de săptămâna trecută. 5% sunt ferm convinși de acest lucru în vreme ce 15% cred că este “probabil adevărat”. (JPost)

Fotografia dimineții – Nadia Comăneci a marcat, duminică, printr-un mesaj special postat în social media împlinirea a 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii, obţinut de ea la Jocurile Olimpice din 1976:

Ți-ar mai putea plăcea
Cancelarul austriac: Extinderea spațiului Schengen nu este posibilă acum pentru că sistemul Schengen este „stricat” – Cronica dimineții
BNR: Anul acesta salariile din mediu privat vor crește moderat – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău