Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a exclus posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China – Cronica Externă

Europa

1. Nu mai puţin de 70 de persoane au rămas fără titlurile de onoare pe care le-au primit de la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în urma unor abateri sau după ce au primit pedepse cu închisoarea. Anul trecut, titlurile a nouă persoane au fost retrase, totalul anulărilor ajungând astfel la 70. Dictatorii Robert Mugabe şi Nicolae Ceauşescu se numără printre persoanele cărora le-au fost retrase titlurile acordate de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Digi24)

2. Saarland, un mic land din vestul Germaniei, a devenit marţi prima dintre cele 16 unităţi administrative federale ale Germaniei care a ieşit din carantina impusă la nivel naţional. Prim-ministrul acestui land a considerat că rata locală a infectărilor, mult mai mică în comparaţie cu restul ţării, şi testarea extensivă a rezidenţilor au justificat această decizie. (Digi24)

3. Poliția belgiană a anunțat capturarea a aproape 28 de tone de cocaină, care pe stradă valorează 1,4 miliarde de euro, după ce a obținut acces la un serviciu de telefonie și mesagerie criptat, folosit de către infractori. (CNN)

4. Deși Serbia avea la începutul lui martie 15 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19, la o populație de aproape 7 milioane de locuitori, rata vaccinării este încă redusă, la finalul lunii trecute statisticile arătând ca doar 1,3 milioane de persoane fuseseră vaccinate. În unele regiuni procentul celor vor să se vaccineze este sub 10%. Din acest motiv și pentru că unele doze din vaccinul AstrăZeneca expirau la începutul acestei luni, aproximativ 22.000 de cetățeni străini au fost vaccinați în 3 zile. Serbia folosește vaccinurile Pfizer, AstrăZeneca, Sputnik V și Sinopharm. (AlJazeera)

SUA

5. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că lucrează cu ţările G20 la un impozit pe profit minim la nivel global şi a afirmat că refacerea colaborării multilaterale va întări economia globală şi va susţine interesele americane. (Hotnews)

Rusia

6. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială în India, a exclus marţi posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China, în timp ce a confirmat angajamentul Moscovei pentru continuarea cooperării militare cu India. (Digi24)

7. Susţinători ai lui Aleksei Năvâlnîi, inclusiv medici, au fost reţinuţi marţi de către poliţia rusă, în faţa Coloniei penitenciare numărul 2 de la Pokrov, la 100 de kilometri est de Moscova. Aceștia veniseră să ceară informaţii despre starea sănătăţii opozantului politic, bolnav şi aflat în greva foamei. (News.ro)

Orientul Mijlociu

8. Iranul și marile puteri mondiale, care încă sunt parte din acordul nuclear semnat în 2015, au început discuțiile oficiale la Viena, obiectivul fiind de a readuce Statele Unite în acord. Discuțiile au loc între reprezentanți ai Iranului, Chinei, Rusiei, Germaniei, Franței și Regatului Unit. (AlJazeera)

9. Premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, inculpat de corupţie, a fost desemnat să formeze viitorul Guvern israelian, în pofida faptului că nu beneficiază de o susţinere suficientă în Parlament, pe fondul unor disensiuni politice. (News.ro)

Asia

10. Bilanţul deceselor provocate de inundaţiile din Indonezia şi Timorul de Est a crescut la 157, iar zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi. Ciclonul tropical Seroja a provocat şi pagube materiale importante, mii de oameni rămânând fără locuinţe. Arealul afectat se întinde de la insula Flores din estul Indoneziei până în republica Timorul de Est. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă
Președintele italian l-a desemnat pe Mario Draghi să formeze noul guvern – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău