Ministrul Digitalizării: Cetățenii vor ști cine le-a accesat datele din cloudul guvernamental – Cronica dimineții

1. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că miercuri, cel mai probabil, va fi adoptat actul normativ privind reducerea cu 50 de bani a preţului combustibililor la pompă. El a menţionat că toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea această reducere de 50 de bani. (News.ro)

2. Guvernul a adoptat luni Ordonanța de urgență privind autoritățile care vor gestiona cloud-ul guvernamental, platforma IT care va găzdui sistemele IT ale instituțiilor publice centrale. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că platforma va avea o componentă de audit prin care cetățenii vor ști cine le-a accesat datele. (Hotnews)

3. Scutirea acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare va fi eliminată și se va reveni la sistemul de impozit de 1% sau 3%, utilizat până în 2017. Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei, unde a fost și până în decembrie, au declarat surse guvernamentale. (Profit.ro)

4. Miniştrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor, ca parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu. Oficialii au discutat, de asemenea, opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. (Digi24)

5. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat cu 12 morţi şi 24 de răniţi, că „statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume”. „Toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep va debuta la Wimbledon, marți, contra cehoaicei Karolina Muchova. Mihaela Buzărnescu o înfruntă pe germanca Nastasja Schunk. Gabriela Ruse va avea un meci complicat cu americanca Cori Gauff, în timp ce Irina Bara va juca cu Cloe Paquet.

6. Ucraina a exportat 1,11 milioane de tone de cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii. (Profit.ro)

7. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20, preconizat să aibă loc în noiembrie în Indonezia, în pofida prezenţei preşedintelui rus Vladimir Putin şi a războiului dus de Rusia în Ucraina. „Cred că este mai bine să i se spună în faţă (lui Vladimir Putin), dacă vine, ceea ce credem şi ca el să ia o poziţie”. (G4Media)

8. Academia americană a Pediatrilor a anunțat că a extins, la minim doi ani, de la minim un an, recomandarea pentru hrănirea la sân a bebelușilor. (NYTimes)

9. După criza stocurilor de lapte praf și a absorbantelor igienice, Statele Unite se confruntă cu o criză de stocuri pentru pastilele contraceptive de urgență, vândute fără prescripție medicală. Unii dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul au raționalizat vânzarea acestor produse, în condițiile în care cererea a crescut, în urma hotărârii Curții Supreme de anulare a dreptului constituțional la avort. (WSJ)

10. După patru luni de lockdown dur, două dintre cele mai mari orașe din China, Beijing și Shanghai, nu au mai înregistrat, luni, nici un caz de Covid-19. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Coperta revistei New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: În fiecare zi până la 50.000 de persoane se înscriu pe lista de aşteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – Cronica dimineții
În prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău