Pentagonul confirmă că va trimite Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai mare – Cronica dimineții

1. Ligia Deca, ministrul educației asumat de PNL, a limitat vineri seară, 3 februarie, posibilitatea ca oamenii să adauge comentarii la postările de pe pagina sa oficială de Facebook, cea de ministru. Decizia restricționării a venit în contextul în care au fost comentarii negative la adresa prestației în fruntea ministerului. Mai precis, utilizatorii platformei au criticat atât faptul că Legile Educației sunt ținute „ascunse”, cât și faptul că Ligia Deca le-ar ține partea demnitarilor acuzați de plagiat. (Libertatea)

2. Surse din cadrul Academiei Romane au declarat ca Sectia de Filologie si Literatura a Academiei Romane a respins o cerere ca scriitorul Mircea Cartarescu sa devina membru al academiei. In sedinta de joi a Sectiei de Filologie a Academiei Romane au fost inaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. In frunte s-au plasat Gabriela Adamesteanu si Rodica Zafiu, care vor fi discutate si aprobate in plen. Mircea Cartarescu a luat doar doua voturi, la egalitate cu Aura Christi (pe numele ei real Aurelia Potlog), au precizat sursele. „E totusi scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”, a declarat un cunoscut scriitor roman, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. (Aktual24)

3. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a anunţat că Uniunea Europeană a ajuns, vineri, la un acord privind limitarea preţului produselor petroliere ruseşti, cu două zile înaintea începerii unui embargou al UE asupra acestor produse. Potrivit unor diplomaţi europeni, acordul prevede un preţ plafonat de $100 pe baril pentru produse mai scumpe, precum motorina, şi un altul de 45 de euro pe baril pentru produsele mai puţin rafinate, precum păcura. Acest acord corespunde propunerilor făcute de Comisia Europeană. Plafoanele stabilite se referă la produsele petroliere ruseşti transportate pe nave ale Uniunii Europene. (Digi24)

4. Rafinăriile din India au început să plătească în Dirhami petrolul din Rusia, conform mai multor surse. Dirhamul este moneda Emiratelor Arabe Unite, iar prin înlocuirea dolarului american cu această monedă, băncile din India încearcă să evite eventuale sancțiuni impuse de SUA. (Reuters)

Din Cronica de Divertisment: Noul serviciu de streaming SkyShowtime va fi disponibil în România începând din 14 februarie. Platforma va oferi din luna martie inclusiv o serie de producții românești realizate de HBO, printre care se numără “Hackerville”, “One True Singer”, “Ruxx” sau “Tuff Money” (“Bani negri”). Printre producțiile disponibile la lansare se numără filmele “Jurassic World Dominion”, “Ray Donovan: The Movie” și “Top Gun: Maverick”, iar printre seriale “1883”, “American Gigolo”, “Star Trek: Strange New Worlds” sau “Vampire Academy”. Prețul unui abonament va fi de 4 euro pe lună. (Profit)

5. Pentagonul a anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de $2,17 miliarde, care include, pentru prima dată, rachete cu rază de acţiune mai mare, aşa-numitele GLSDB, care pot străbate 150 de kilometri până la ţintă. Odată cu noul pachet, SUA au acordat Ucrainei, de la începutul războiului, un ajutor total de $29,3 miliarde. (News.ro)

6. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este „posibil” să înceapă anul acesta discuții oficiale pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană. „Există o înțelegere că este posibil să se înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an. Am discutat și discutăm deja ca membri ai comunității europene”, a subliniat președintele ucrainean. (Hotnews)

7. Aproximativ 600 de petroliere, adică aproape 30% din flota globală de astfel de nave, sunt implicate în acest moment în transportul petrolului rusesc, relevă o analiză. (Bloomberg)

8. Datoriile americanilor pentru cheltuielile făcute folosind cardurile de credit au crescut cu aproape 20% anul trecut, în ritm anual, ajungând la nivelul record de $930 miliarde. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de rugby a României întâlneşte echipa Poloniei sâmbătă, în primul meci din Rugby Europe Championship 2023, meciul e programat pe stadionul ”Arcul de de Triumf”, la ora 14:00. 

9. Fostul ministru al Justiției din Coreea de Sud a fost condamnat, în prima instanță, la doi ani de închisoare pentru că a falsificat documente folosite în admiterea copiilor săi la universități și a intervenit într-o anchetă de corupție. El a declarat că va face recurs. (SCMP)

10. Șeful diviziei Samsung Mobile din Marea Britanie a declarat că nu i-a dat fiicei sale un smartphone decât atunci când a împlinit 11 ani. El a spus că indiferent la ce vârstă primesc copiii un astfel de device este foarte important ca părinții să se asigure că aceștia sunt în siguranță în mediul online. (BBC)

Fotografia dimineții – Cea mai clară imagine a balonului chinez de supraveghere care circulă deasupra Statelor Unite. Dimensiunea unității de supraveghere este egala cu dimensiunea a două-trei autobuze:

Ți-ar mai putea plăcea
Cîțu: Lupta internă din PNL pentru conducerea partidului este „deja tranșată” – Cronica dimineții
Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă „cel mult” 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău