Ministrul Educaţiei: 68% din şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, că 68% din şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. (News.ro)

2. Aproximativ 45% din populaţia adultă a României a primit cel puţin o doză de vaccin, a declarat sâmbătă preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă. (Hotnews)

3. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că certificatul verde este „o necesitate și o prioritate” și a susținut că în Parlament se va ajunge la „o concluzie așteptată și predictibilă pentru români”. (G4Media)

Din Cronica de Mediu: Anul trecut, omenirea a generat o concentrație record de gaze cu efect de seră, la nivel global. În ciuda blocajelor impuse pe fondul pandemiei, emisiile de dioxid de carbon și de gaz metan au fost mai mari decât media ultimilor zece ani. Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), poluarea în astfel de cantități va determina în final ca temperaturile să crească cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete.  (BBC.com)

4. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a declarat că până în prezent nu există nicio suspiciune de apariţie a unei tulpini româneşti a SARS-CoV-2. Pistol a precizat că pentru a se realiza acest lucru este nevoie ca populaţiile afectate să fie mai mari decât numărul de locuitori din ţară. (News.ro)

5. Începând de luni, 8 noiembrie, românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson și care au mai mult de șase luni de la inoculare, pot merge să facă rapelul. Recomandarea este administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager, Pfizer sau Moderna, dar, alternativ, ei pot opta pentru același vaccin cu care s-au imunizat prima dată. (Digi24)

6. O curte de apel federală americană a suspendat, temporar, ordinul administației Biden care obliga vaccinarea împotriva Covid-10 a angajaţilor companiilor cu peste 100 salariați, a lucrătorilor din domeniul medical şi a lucrătorilor din sectorul public. (WSJ)

Din Cronica Spațială: Un asteroid de dimensiunea unui frigider a trecut la numai 3000 de kilometri de Pământ fără să fie detectat de astronomi. Aceasta a fost a treia cea mai mică distanță între traiectoria unui asteroid și Pământ. Asteroidul a fost identificat abia la câteva ore după ce a trecut pe lângă Pământ, ca urmare a faptului că acesta s-a apropiat de planeta noastră din direcția Soarelui. (Science Alert)

7. Premierul Iraq-ului, Mustafa al-Kadhimi, a supraviețuit unei tentative de asasinat în această dimineață după ce o dronă a explodat în apropierea casei sale. (Bloomberg)

8. Aproximativ o sută de mii de persoane au mărșăluit la Glasgow, orașul gazdă al summit-ului COP26, împotriva schimbărilor climatice, cerând liderilor mondiali să ia măsuri drastice pentru a combate criza care face ravagii în anumite părți ale globului. Și în alte orașe, precum Londra, Dublin, Paris și Seul au fost organizate proteste pentru climă. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a obţinut, sâmbătă, medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt, de la Kazan. Acesta este primul succes major al sportivului de 17 ani în competiţii de seniori. News.ro

9. Vânzările cu amănuntul din zona euro au înregistrat o scădere neașteptată în septembrie, din cauza performanțelor scăzute din Germania, dar și a vînzărilor slabe de produse nealimentare. Vânzările cu amănuntul, care sunt un indicator al cererii de consum, au scăzut în septembrie cu 0,3% comparativ cu luna precedentă, fiind însă mai mari cu 2,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. (Profit.ro)

10. Ultimele postări făcute pe Facebook de premierul Florin Cîțu au ajuns să fie apreciate cu „Like”-uri în mod covârșitor de conturi false cu nume rusești și vietnameze. Într-un sondaj din luna octombrie comandat de PSD, Florin Cîțu avea o cotă de încredere de 7% în rândul românilor. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Alexandru Rafila estimează că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puțin 20% – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Carrefour evalueaza Bringo la 1 milion euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău