Ministrul Educației: Consumul de stupefiante în şcoli este un fenomen care devine din ce în ce mai grav – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. New York Times a obținut mii de înregistrări ale apelurilor telefonice realizate de soldații ruși, în special parașutiștii și cei din Garda Națională, în primele zile ale invaziei din Ucraina. Înregistrările conțin critici la adresa președintelui Puțin, a comandanților militari, detalii despre uciderea civililor și arătă moralul scăzut al trupelor ruse, trimise la război fără să fie informate în prealabil. (NYTimes)

2. Managerii întreprinderilor estimează o creștere moderată a activității în servicii și stabilitate în celelalte sectoare, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii, precum și o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, până în luna noiembrie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Comisia Europeană a avertizat țările UE că o plafonare generală a prețurilor la gaze naturale ar fi prea complexă și ar pune în pericol securitatea energetică. România și alte 14 din cele 27 de țări ale blocului comunitar au cerut săptămâna aceasta că UE să propună un plafon pe prețul gazelor, indiferent de furnizor. (Reuters)

4. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reclamă, în legătură cu acuzaţiile de plagiat, că ”se judecă şi se dau verdicte pe Facebook”, arătându-se convins că este ”o ţintă” şi că afirmaţiile la adresa sa reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate în proces de legiferare. (News.ro)

5. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avansează ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 33 WTA şi cap de serie 3, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 250 de la Parma, fază în care o va întâlni pe Ana Bogdan.

6. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în ceea ce priveşte consumul de stupefiante în şcoli, remarcă ”o necunoaştere generalizată a acestui fenomen care devine din ce în ce mai grav”. El a anunţat implementarea unu program prin care directorii de şcoli să fie formaţi pentru a înţelege gravitatea fenomenului, dar şi pentru a recunoaşte şi a şti cum să abordeze astfel de situaţii. (News.ro)

7. Statele Unite vor oferi un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei, ceea ce înseamnă că banii vor fi cheltuiți pentru fabricarea și furnizarea de noi arme Ucrainei. Aceste arme nu vor proveni direct din stocurile de arme preexistente ale SUA. (G4Media)

8. Rusia și-ar fi transferat până la 80% din soldații aflați la granița cu Finlanda și țările baltice în Ucraina, pentru a acoperi pierderile suferite. Oficialii europeni estimează că în enclava Kaliningrad și la granița cu cele trei țări baltice se mai află aproximativ 6000 de soldați. (FP)

9. 1,8 milioane de americani, în special din sud-vestul Floridei, au rămas fără curent electric după ce uraganul Ian a ajuns în acest stat. Vântul generat de uragan a depășit 240 km pe oră, în timp ce valurile au ajuns la înălțimi de peste 5 metri. (WSJ)

10. Liderul de la Casa Albă a fost surprins când încerca, dezorientat, să coboare de pe scenă, după ce a ținut un discurs la Adunarea Generală a ONU. În imaginile devenite virale pe internet, Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, a făcut câțiva pași, iar apoi s-a oprit brusc și început să se uite în jur. Ulterior, a întrebat echipa de securitate cum să iasă de pe scenă (Digi24). Preşedintele american Joe Biden a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit. (News.ro)

Fotografia dimineții – Scurgerea de gaze din Marea Baltică, din zona unde cele doua gazoducte au fost avariate:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Mediului: România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje – Cronica dimineții
OECD: România este țara europeană în care oamenii și-au înmulțit cel mai mult orele lucrate săptămânal în ultimii 5 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău