Traian Băsescu: Mă ofer să fiu candidatul PMP la Primăria București – Cronica dimineții

1. Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista statelor cuprinse în aşa-numita ”zonă galbenă”, iar toate persoanele care vin din acestea trebuie să stea 14 zile în izolare. Lista a intrat în vigoare în această noapte, la ora 0.00, și cuprinde 41 de state. (News.ro)

2. Pe fondul injecției de lichidități în sistemele bancare din Uniunea Europeană, leul s-a apreciat în ultimele două săptămâni cu peste 0,2%, în trend cu celelalte monede din regiune. Bancherii văd cursul leu euro la sfârșitul anului diferit: între 4,85 lei și 5 lei pentru un euro. În balanță intră și dobânda cheie unde previziunile sunt de asemenea diferite: de la menținerea dobânzii actuale la 1,75% până la reducerea ei la 1%. (Economica)

3. Dacia Sandero, cel mai vândut model al mărcii românești, s-a reîntors în topul vânzărilor de automobile din Europa, în luna iunie. Hatchback-ul produs la Mioveni și Tanger a fost în ultima lună a semestrului a patra cea mai vândută de pe continent, după cum arată datele Jato Dynamics. Sandero a reușit să atragă 20.699 de cumpărători, depășind Toyota Yaris, Peugeot 208 sau Ford Focus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Mediu: Un val extrem de căldură afectează „seiful destinat sfârşitul lumii” din Arctica.Denumit Doomsday Vault, seiful adăpostește aproape 900.000 de semințe în scopuri de cercetare, reproducere și educație. Aflat la aproximativ 1000 de kilometri de Polul Nord, instalația este îngropată în permafrost pentru a proteja mostrele de semințe prețioase. Asta până la apariția unui val de căldură care provoacă topirea gheții din regiune. (Sursă: weforum.org )

4. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Cehia a revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul ceh, iar România a fost inclusă, din această noapte, pe lista roşie – risc de înalt de infectare. Persoanele care călătoresc din România în Cehia pot intra în ţară, însă imediat trebuie să anunţe sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcţia de Sănătate Publică şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19. (News.ro)

5. Traian Băsescu, fostul președinte al României, a declarat duminică că se oferă să fie candidatul PMP la Primăria București, după ce acordul politic între PNL, USR și PLUS a lăsat pe dinafară partidul său. Băsescu a mai acuzat că excluderea PMP din alianța anti-PSD ar fi ”un blat” al liderilor PNL și USR împotriva lui Nicușor Dan. (G4Media)

6. Agenția de evaluare financiară Fitch a menținut la „AAA” ratingul atribuit Statelor Unite dar a înrăutățit perspectiva de la stabilă la negativă, citând adâncirea deficitului pentru a finanța măsurile de stimulare menite să combată efectele negative ale pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

7. Microsoft a anunțat că va continua discuțiile pentru cumpărarea TikTok SUA. Comunicatul vine după o discuție între Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, și președintele Trump. Nadella l-a asigurat pe președinte că toate datele utilizatorilor americani vor fi transferate și vor rămâne în Statele Unite. (Reuters)

8. Protestatarii care solicită demisia guvernului premierului bulgar Boiko Borissov şi a procurorului general Ivan Geshev au obstrucţionat traficul pe drumul internaţional E-79 către Grecia, ieri dimineaţă. La ieşirea din Blagoevgrad, spre punctul de control de frontieră Kulata-Promachonas – în prezent singura trecere de frontieră bulgară-greacă deschisă traficului obişnuit – protestatarii au obstrucţionat traficul, permiţând periodic maşini fie în direcţia Sofia, fie spre graniţă. Prezenţa poliţiei în zonă a fost intensificată, însă protestatarii au spus că vor rămâne pe loc până la demisia lui Borissov şi Geshev. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: ”Hobbitul” și ”Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien și ”Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis sunt pe primele trei locuri într-un clasament de pe Goodreads al celor mai bune 100 de romane fantasy din toate timpurile, bazat pe voturile cititorilor. (GoodReads)

9. Programul guvernului britanic, de urmărire a persoanelor infectate cu noul coronavirus, a eșuat în a contacta aproape 50% din contactele cazurilor non complexe, uneori fiind vorba de persoane care stăteau în aceeași locuință cu cei infectați. Programul a costat 10 miliarde de lire. (TheTimes)

10. UTA și FC Argeș au promovat în Liga 1 după meciurile din playoff-ul ligii secunde, desfășurate aseară. CS Mioveni va disputa meciul de baraj. (News.ro)

Fotografia dimineții – Terasele din Centrul Vechi aseară, după introducerea obligativității de a se închide la 23:00. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
A fost adoptat proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip – Cronica dimineții
Studiu: Cancerul poate fi detectat în stadiu incipient printr-un test de sânge – Cronica dimineții