Ministrul Educaţiei: De azi vor putea merge la şcoală 93 la sută din numărul total de elevi din România – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, de miercuri, vor putea merge la şcoală 93 la sută din numărul total de elevi din România, adică 2,7 milioane. El afirmă că, dacă trendul descendent al ratei de infectare se confirmă, şi cei 200.000 de elevi care mai fac cursuri online, în 534 de localităţi cu incidenţa peste 1 la mie, vor putea merge în clase. (News.ro)

2. Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au reluat, marţi, negocierile pe tema proiectului „Certificatului verde digital”. Principala divergenţă se referă la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative. O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus. (Digi24)

3. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că niciun dosar depus în cursul acestui an pentru programul Rabla de înnoire a parcului auto nu a fost aprobat până în prezent, deși programul a pornit în urmă cu trei săptămâni. El afirmă că a cerut Administrației Fondului de Mediu să reducă birocrația și să înceapă analiza și aprobarea dosarelor, subliniind că mai sunt încă de aprobat dosare în cadrul acestui program depuse în anul 2020 și nefinalizate. Ministrul Mediului a afirmat că sunt depuse „câteva mii” de dosare pentru achiziționarea de autoturisme noi prin programul Rabla sau Rabla Clasic, însă a constatat că programul merge foarte greu, întrucât sistemul este „foarte birocratic”. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: BestJobs Recrutare, compania care operează platforma online de recrutare bestjobs, a atras €3,37 milioane prin obligațiuni corporative emise pe bursă. (Profit.ro)

4. Rusia mizează pe dezvoltarea unor relații „reciproc avantajoase” cu România și vede „un bun potențial de cooperare” în ceea ce privește regiunea Mării Negre, a transmis marți președintele rus Vladimir Putin. „Mizăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor noastre politice, economice și umanitare.” Putin a făcut aceste declarații la ceremonia de primire a 23 de ambasadori nou numiți la Moscova, care și-au prezentat scrisorile de acreditare. Printre aceștia se numără noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate și noul ambasador al Republicii Moldova, Vladimir Golovatiuc. (Hotnews)

5. Situația din Israel a fost discutată de miniștrii de externe din UE, iar la finalul convorbirilor, șeful diplomației europene a cerut încetarea imediată a violențelor. A existat și o declarație în acest sens, susținută de toate statele membre, mai puțin Ungaria. Diplomația de la Budapesta consideră că astfel de declarații, care vin într-un context tensionat, nu sunt de niciun folos și că ar fi nevoie de mai mult pragmatism. (Digi24)

Promo: Cele mai spectaculoase fotografii jurnalistice ale anului pot fi văzute, în orignal, alături de povestea fiecăreia, la a 10-a ediție națională și a 64-a globală a expoziției internaționale WORLD PRESS PHOTO. În București expoziția se poate vizita la Muzeul Național de Artă al României, de miercuri până duminică, între 9:00 și 17:00. Urmează Cluj și Timișoara în lunile iunie, respectiv iulie. Detalii despre proiect, AICI.

6. Chiria pentru casele din SUA, cele independente, care au propriul teren, a crescut la cel mai înalt nivel înregistrat din 2006 până în prezent. În martie creșterea a fost de 4,3%, comparativ cu martie 2020. (Bloomberg)

7. Autoritățile medicale din SUA au coborât în mod oficial vârsta recomandată pentru colonoscopie, de la 50 la 45 de ani. În SUA, 10,5% din cazurile noi anuale de cancer la colon se înregistrează la persoane mai tinere de 50 de ani. Comparativ cu perioada 2000-2002, în 2014-2016 s-au înregistrat cu aproape 15% mai multe cazuri de cancer la colon în categoria de vârstă 40-49 de ani. (CNN)

8. Procurorul general al statului New York a anunțat că investigația, începută pe plan civil, asupra Trump Organization, firma fostului președinte Donald Trump, a devenit penală. În acest moment procurorii din New York lucrează cu cei din Manhattan într-o anchetă penală a firmei lui Donald Trump. (Bloomberg)

O știre din Cronica Sportivă: Aseară, CFR Cluj a învins-o cu 1-0 pe FC Botoșani, în deplasare, devenind campioana sezonului 2020/2021 a Ligii 1 Casa Pariurilor. Singurul gol al partidei a fost marcat de Ţigănaşu, în proprie poartă, în minutul 53. Este al patrulea titlu consecutiv al lui CFR Cluj și al șaptelea din istoria sa. (Look Sport)

9. Bitcoin a scăzut cu 10%, atingând un minim de $40.257,80 pentru ultimele 24 de ore. Comparativ cu nivelul maxim de $64.829,14 atins la mijlocul lunii aprilie, scăderea este de 37%. Scăderea vine după ce sistemul bancar chinez a fost avertizat ieri să nu opereze în nici un fel cu criptomoneda. (CNBC)

10. Reprezentanta României, Roxen, care a cântat piesa „Amnesia” la Rotterdam, în prima semifinală a Eurovision 2021, a ratat, marţi seară, calificarea. Este al treilea an consecutiv când România nu ajunge în finala concursului european. (News.ro)

Fotografia dimineții este parte din proiectul Fotografia World Press Photo a Anului. Rosa Luiza Lunardi (85) este îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva dă Costa Souză, la casa de îngrijire pentru bătrâni Viva Bem, São Paulo, Brazilă, pe 5 august. Aceasta a fost prima îmbrățișare pe care Rosa a primit-o în ultimile cinci luni. Mads Nissen Danemarca, Politiken/Panos Pictures:

Ți-ar mai putea plăcea
Europarlamentar: Discuțiile despre unirea Republicii Moldova cu România „nu trebuie forțate“ – Cronica dimineții
Peste 300.000 de demonstranţi pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău