Unicef: Un miliard de copii trăiesc într-un risc extrem din cauza schimbărilor climatice și a poluarii – Cronica dimineții

1. Un miliard de copii, adică aproape jumătate din cei 2,2 miliarde de copii din lume, trăiesc într-un risc extrem din cauza schimbărilor climatice și a poluarii, relevă un raport Unicef. Aproape fiecare copil din lume este supus cel puțin unuia dintre aceste riscuri, incluzând caniculă, inundații, furtuni, secetă sau poluare. Însă un miliard dintre copiii Planetei trăiesc cu trei sau patru astfel de riscuri simultan. (TheGuardian)

2. Guvernul a plătit în prima jumătate a anului dobânzi record de 8,6 miliarde de lei. Pentru întreg anul, cheltuielile cu dobânzile și comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, o sumă record. În primele șase luni ale anului trecut, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întreg anul 2020 la 13,9 miliarde lei. (Profit.ro)

3. Salariile profesorilor nu vor putea creşte după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorităţi în sistemul de învăţământ care necesită finanţare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2021, după ce creșterea de anul trecut, din 1 septembrie 2020, a fost amânată. (G4Media)

4. CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Bulgaria rămâne în zona verde însă  Turcia și Grecia, două țări preferate de români pentru vacanțe, rămân pe lista roșie. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Operatorul low-cost Ryanair a anunțat încă 5 rute pe care le va opera din România începând din 1 noiembrie 2021. Compania va efectua 4 zboruri săptămânale între București și Birmingham (Marea Britanie) în zilele de luni, miercuri, vineri și duminică, dar și două zboruri săptămânale în zilele de luni și vineri între București și Salonic (Grecia) și, respectiv, între București și Venezia Treviso (Italia). De la aceeași dată vor deveni operaționale și zborurile Sibiu – Dublin (Irlanda) și Suceava – Bruxelles (Belgia). (BoardingPass)

5. Primul ministru Florin Cîţu a afirmat, întrebat fiind dacă intenţionează să candideze pentru funcţia de preşedinte al României, că vrea să ia lucrurile „pas cu pas” în privinţa carierei sale politice. (News.ro)

6. Elon Musk a anunțat că Tesla lucrează la un robot umanoid care va fi lansat anul viitor. Înalt de 172 cm și cântărind 57 de kg, robotul se va deplasa cu 8 km pe oră și va prelua o parte din sarcinile domestice ale unei gospodării. (TechCrunch)

7. Sydney, aflat deja de două luni în lockdown, va rămâne în izolare cel puțin până la finalul lunii septembrie, după ce numărul de cazuri anunțat în această dimineață a ajuns la 642. (Bloomberg)

8. O mică școală din California ar putea fi prima școală din SUA care impune vaccinarea pentru copiii cu vârsta minimă de 12 ani. Informarea părinților a fost făcută săptămână aceasta. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: În acest weekend, se reia Seria A, campionatul de fotbal al Italiei, ultimul campionat major care își reia meciurile. 12 din cele 20 de echipe și-au schimbat antrenorul: Max Allegri a revenit la Juventus, Jose Mourinho a preluat-o pe AS Roma, Simone Inzaghi a semnat cu Inter Milano, iar Luciano Spalletti e antrenorul lui Napoli. Cele mai interesante partide din prima rundă se anunță a fi Udinese – Juventus și AS Roma – Fiorentina. (Eurosport

9. Ministrul britanic de Externe Dominic Raab a anunțat că refuza să demisioneze după ce a fost criticat pentru felul în care a gestionat aducerea în Marea Britanie a afganilor care au lucrat pentru Marea Britanie. Raab, care se află în vacanță, în Creta, a refuzat să-și sune omologul afgan, pasând această sarcină unui junior din minister. Ministrul de Externe afgat a refuzat să discute cu acesta. Raab mai este acuzat că duminica, în timp ce talibanii intrau în Kabul, nu a sunat niciunul dintre ambasadorii britanici aflați în țările care se învecinează cu Afganistanul. (BBC)

10. 27% dintre romani au răspuns, în cadrul unui sondaj, că nu au auzit de nici una dintre recentele dezvăluiri legate de premierul Florin Cîțu: cele două zile de arest din SUA și datoria neplătită din aceeași țară. (Digi24)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Regele Charles al III-lea: Iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea – Cronica dimineții
Cronica diminetii – berea a fost rationalizata in UK

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău