Ministrul Educatiei: Peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majoriri salariale pentru angajaţii din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, dar în o mie de unităţi niciun angajat nu se mai află în grevă. Ministerul Educaţiei anunţă, marţi, că, în urma întâlnirii cu elevii, părinţii şi sindicaliştii, s-a stabilit că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. (News.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, la europa FM, în a treia săptămână de grevă a profesorilor, că probele de competenţă de la bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate şi echivalate cu notele obţinute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului. (News.ro)

3. Membrii de sindicat din cadrul Federației Sanitas vor declanșa, începând de miercuri, 7 iunie, acțiuni de grevă japoneză, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială, fără ca activitățile să fie întrerupte. (Profit.ro)

4. Românii au virat 16,9 miliarde de euro la Pilonul II de pensii administrate privat în 15 ani de funcționare a acestui sistem, iar câștigul net obținut pentru aceștia de fondurile de pensii, după scăderea comisioanelor de administrare, este în prezent de 5 miliarde de euro, a anunțat marți APAPR, asociația care reprezintă fondurile administrate privat din România. (Hotnews)

5. Conform unui Eurobarometru special publicat marți, 41% dintre respondenții din România spun că UE merge într-o direcție bună, peste media europeană care este de 32%. De asemenea, 61% dintre români spun că sunt „categoric interesați” de alegerile europene de anul viitor, față de 56% – media europeană, procentul fiind în creștere față de sondajul anterior, din toamnă 2022. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Riscul extincției umane din cauza inteligenței artificiale ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel global, se arată într-un avertisment semnat de sute de experți în AI din întreaga lume. „Atenuarea riscului de dispariție din cauza AI-ului ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la adresa societății, precum pandemiile și războiul nuclear” se arată în scrisoarea semnată, printre alții, de experții de DeepMind, OpenAI și Anthropic. (News.ro)

6. România a fost pe locul doi în Uniunea Europeană la scăderea volumul comerţului cu amănuntul în aprilie față de martie 2023, conform datelor Eurostat. (Economedia)

7. Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost distrus. Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului, în timp ce oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor. (G4Media)

8. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a acuzat marţi Kievul că a sabotat barajul hidroelectric Kahovka din partea controlată de ruşi a Ucrainei pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi a distrage atenţia de la o contraofensivă „care se clătină” în fața forţelor ruse. (Digi24)

9. Partidul Laburist din Marea Britanie vrea reglementări pentru inteligența artificială la fel de stricte precum cele din domeniile energiei nucleare sau medicamentelor. Laburiștii mai spun că dezvoltatorii nu ar trebui să aibă voie să lucreze în AI fără o licență specială. (News.ro)

10. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia precum alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne „o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor”. Vladimir Putin a plasat România pe lista ţărilor „neprietenoase” încă din martie 2022, la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Președintele USR nu exclude varianta unei liste comune de candidați la europarlamentare cu partidul lui Dacian Cioloș
Cronica serii – Stare de asediu la Paris

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău