Ambasadorul SUA la București: ”Solicit tuturor membrilor Parlamentului să ajute pe măsură ce guvernul încearcă să limiteze pierderile economice determinate de pandemie şi să repornească economia României” – Cronica serii

1. Un singur elev din ţară nu a fost primit la proba de Limba română a Evaluării Naţionale, având temperatura mai mare de 37,3. Este vorba un elev din Constanţa aflat sub tratament pentru enterocolită. (News.ro)

2. Camera Deputaților a adoptat azi proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie. Cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 66 de abțineri proiectul a trecut de Parlament și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Liberalii au încercat să amendeze proiectul de lege însă, fără rezultat. (Hotnews)

3. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a lansat azi un avertisment la adresa Parlamentului, arătând într-un discurs că ”este momentul ca România să fie pusă pe primul plan”și ”ratingul de ţară al României nu poate fi pus în pericol în acest delicat moment de cotitură”. El a făcut referire clară la inițiativele parlamentare pentru diferite facilități fiscale sau creșteri de pensii și salarii care pun o presiune uriașă pe bugetul de stat, afectat deja de criza provocată de pandemie. ”Solicit tuturor membrilor Parlamentului să ajute pe măsură ce guvernul încearcă să limiteze pierderile economice determinate de pandemie şi să repornească economia României. Trebuie aplicate legi şi reglementări favorabile afacerilor”. (G4Media)

4. România se află pe locul 3, alături de Polonia, având un procent de 14% lucrători pe cont propriu. 18 milioane de persoane cu vârsta între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană erau anul trecut liber profesioniști fără angajați, cu alte cuvine lucrători pe cont propriu. Ei reprezintă 9% din totalul persoanelor angajate, arătă datele publicate de Eurostat. Statele membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmată de Italia (15%). (Profit.ro)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

5. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunţat că ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii pentru reluarea producţiei de spectacole şi concerte în spaţiu închis va fi semnat săptămâna aceasta. (News.ro)

6. Închiderea la nivel global a restaurantelor, arenelor sportive și cinematografelor va face ca cererea de zahăr să scadă în sezonul actual, pentru prima dată în ultimele patru decenii, estimează firma de servicii de aprovizionare Czarnikow Group. (Profit.ro)

7. Un avion de vânătoare de tip F-15 aparţinând Statelor Unite, cu baza în regatul Unit, s-a prăbuşit luni în Marea Nordului, Avionul era într-o ”misiune de antrenament de rutină”, cu un pilot la bord, a cărui soartă era necunoscută, a anunţat armata americană. (News.ro)

8. Subiectele politice sunt foarte rare în recent lansata Facebook News, o secțiune dominată până acum de știri din New York Times. O altă caracteristică interesantă este că articolele de aici nu urmează trendul de viralizare vizibil în restul rețelei, asta și datorită faptului că, în locul unui algoritm, știrile sunt procesate de o echipă editorială. (NiemanLab)

Una din Cronica de Tehnologie: Cel mai bun algoritm pentru depistarea deepfake-urilor are o acuratețe de 65.18%, anunță Facebook, după ce a organizat o competiție în acest sens, la care au fost înscriși peste 35.000 de algoritmi. În acest moment, spun cei de la Facebook, deepfake-urile nu sunt o mare problema, însă compania lucrează cu gândul la viitor. (The Verge)

9. The Internet Archive va pune marți capăt programului Biblioteca Națională de Urgență, pe care l-a demarat la începutul pandemiei și prin care se oferea acces liber la cărțile în format electronic. Închiderea vine după ce mai mulți publisheri au intentat proces pe acest motiv. (ArsTechnica)

10. Relida Limited, o companie din Cipru care susține că a dezvoltat un algoritm pentru a identifica orgasmul feminin, își susține proiectul după ce a fost ridiculizată în social media. Compania susține că algoritmul „recunoaște” orgasmul feminin în proporție de 86%, analizând bătăile inimii.

Fotografia dimineții vine de la școală 194 din București, unde elevii care au dat proba de Limba română a Evaluării Naţionale au trecut printr-un tunel de dezinfectare. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Camera Deputaților a votat eliminarea educației sexuale din școli – Cronica serii
Cronica serii – Eugen Teodorovici doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău