Ministrul Educației: Se va renunța la mediile semestriale și obligativitatea tezelor – Cronica serii

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că se va renunța la mediile semestriale și obligativitatea tezelor, iar profesorii vor avea mult mai multă autonomie la evaluare pe parcursul anului. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet de schimbări mai mari în sistemul de Educație din România. (G4Media)

2. Preşedintele Senatului Florin Cîţu i-a criticat luni pe social-democraţi şi le-a reproşat faptul că dobânzile mari şi inflaţia în creştere li se datorează. El l-a acuzat pe ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, că nu ştie nici ce documente are’” şi „înţelege greşit cifrele”. Liberalul a provocat PSD să lase Ministerul Finanţelor Publice să fie condus de PNL şi astfel vor scădea inflaţia şi dobânzile. (News.ro)

3. Cel mai recent sondaj realizat de CURS arată că partidele de opoziție USR și AUR pierd teren, in timp ce PNL înregistrează o creștere în topul preferințelor românilor. Față de studiul din luna martie, PNL a crescut trei procente, ajungând astfel la 23%. La polul opus se află formațiuni politice precum USR și AUR, care sunt în scădere, 9%, respectiv 10%. Conform datelor puse la dispoziție de sociologi, 35% dintre români ar alege PSD dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. (Digi24)

4. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene începe, din 1 iunie, procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România”. Tichetele cu valoare nominală de câte 250 lei sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Piața smartphone-urilor din China este grav afectată de noul focar COVID-19. Livrările de smartphone-uri s-au oprit la aproximativ 86 de milioane de unități în primele patru luni ale anului, ceea ce reprezintă o scădere de la an la an cu 30%. (WSJ)

5. Ministerul Muncii a plătit furnizorilor de energie peste 1,1 miliarde de lei pentru a compensa creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici, a declarat, luni, ministrul Marius Budăi. (Digi24)

6. Etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022 începe pe 31 mai. Aproape 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat, a anunțat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Potrivit statisticilor, pretențiile vânzătorilor autohtoni de proprietăți rezidențiale s-au majorat, în medie, cu 7,5% în ultimele 12 luni din anul trecut. (Profit.ro)

Promo: Vinul zilei pe Unvinpezi.ro este PIGOUDET ROSE PREMIERE 2021, de la Chateau Pigoudet, la 40 lei, cel mai bun preț online. „Un vin extrem de “comunicativ”, de “colorat”, de viu și de proaspăt, punctează cu brio și la capitolul raport preț-calitate. Gustul este fructat, rotund și copt în atac, după care vinul capătă dimensiune interesantă datorită acidității sale crude de citrice și a unor note tonic-vegetale, ce își pun amprenta și asupra postgustului susținut.” spune Valentin Ceafalău, unul dintre cei 16 experți care recenzează vinuri pentru Unvinpezi.ro.

8. Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia. Declaraţiile liderului Statelor Unite au fost făcute pe fondul informaţiilor conform cărora administraţia Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acţiune la Kiev. (News.ro)

9. Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat luni un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk. (Hotnews)

10. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat Comisia Europeană pentru ceea ce a numit un comportament „iresponsabil” în legătură cu modul în care a gestionat propunerea de interzicere a importurilor de petrol rusesc. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – NASA: tehnologiile actuale nu permit transformarea planetei Marte intr-una locuibila
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cere Moscovei să oprească imediat războiul din Ucraina – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău