Ministrul Educației vrea ca salariul minim pentru profesori să fie de 4.000 de lei net – Cronica serii

1. Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 8,05%, în trimestrul II comparativ cu trimestrul I al acestui an, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”. (G4Media)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că proiectele de legi ale educaţiei sunt „foarte bune”, însă dacă nu vor avea resursele financiare necesare „vor sfârşi la fel ca fosta lege a educaţiei, care nu a reuşit să genereze efecte”. Cîmpeanu a mai spus că în sistemul de învățământ nu vor veni profesori bine pregătiţi dacă nu se vor aloca resurse pentru majorări salariale. Potrivit acestuia, dascălii ar trebui să aibă să aibă asigurat salariul mediu pe economie, care în luna iunie a fost de 3977 de lei. (Digi24)

4. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a sărit de un leu pe litru, în urma deciziei de ieftinire cu 10 bani/l, efectuate vineri de OMV Petrom. În ultimele 10 zile, prețul motorinei s-a majorat cu aproximativ 20 de bani/l, iar cel al benzinei a scăzut cu 11 bani/l în stațiile operate de liderul pieței. Motivul: dacă România își acoperă consumul de benzină din producția internă, în ceea ce privește combustibilul diesel, ea este importatoare netă, ca majoritatea celorlalte state din UE. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Capacitatea globală de reciclare a bateriilor va crește de aproape 10 ori până în 2025 și este de așteptat ca aceasta să depășească deja anul acesta volumul deșeurilor disponibile. Tocmai undeva în decada următoare va fi rezolvată problema materialelor reciclabile insuficiente, atunci când mașinile electrice din primele generații vor ajunge la reciclat. (Bloomberg)

5. În cazul în care un pacient este primit în spitalul public și îndrumat spre zona privată, unde practică aceeași persoană, este „un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Rafila a subliniat că există sisteme sanitare care delimitează clar activitatea în spitalele publice și în cele private. (Hotnews)

6. Economia americană a adăugat 315.000 noi locuri de muncă în august, menținând un ritm intens. Șomajul a crescut la 3,7%, de la 3,6% cât a fost în iulie. (WSJ)

7. Președintele Dumei de stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, îi averizează pe liderii Uniunii Europene că „a venit momentul adevărului” și „au două căi de ieșire din criza energetică” – eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și prin pornirea gazoductului Nord Stream 2. (Hotnews)

8. Miniștrii de finanțe din țările G7 au anunțat, într-o declarație comună, că au agreat să pună în aplicare un plafon de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești pentru a „reduce veniturile și capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune”. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: Noul serial “The Lord of the Rings: The Rings of Power” are astăzi premiera pe platforma de streaming Amazon Prime Video. Serialul este un prequel care nu are nicio legătură cu trilogia inițială “Lord of the Rings” sau cu “The Hobbit”, iar acțiunea se petrece cu câteva mii de ani înainte de evenimentele din precedentele producții. Amazon și-a luat angajamentul pentru cel puțin 5 sezoane ale serialului.

9. Comisia Europeană a avertizat vineri asupra posibilităţii de a fi reintrodusă purtarea măștii și de a fi limitate reuniunile în lunile următoare, pentru a încetini răspândirea COVID-19. Executivul european insistă asupra importanţei vaccinării, pentru a ţine pandemia sub control, și anticipează, de asemenea, că gripa din acest sezon ar putea deveni o provocare, pe lângă COVID-19. (Digi24)

10. Fostul premier italian Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, şi-a făcut debutul pe TikTok în efortul de a convinge tinerii să voteze la alegerile naţionale, care vor avea loc în luna septembrie, după ce Italia a redus vârsta de vot de la 25 la 18 ani. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Din 8 februarie se vor deschide majoritatea școlilor – Cronica serii
INS: 55.8% din populaţia rezidentă a României era conectată la sistemele de canalizare în anul 2020 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău