Ministrul Finanțelor confirmă că au fost discuții despre naționalizarea pilonului privat de pensii – Cronica dimineții

1. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că în coaliția de guvernământ a avut loc o discuție, în urmă cu o lună, despre naționalizarea pilonului II de pensii în care sunt adunate fonduri care pășesc 100 de miliarde de lei. Anterior, premierul Ciolacu a negat orice discuție pe subiect: „Niciodată înseamnă niciodată”. (Profit.ro)

2. Guvernul și-a asumat în Parlament răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale. Opoziția are acum la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, altfel legea se consideră adoptată. (Libertatea)

3. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele unei moţiuni de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de măsuri fiscal-bugetare sunt nule pentru că PNL şi PSD deţin majoritatea. (G4Media)

4. Medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat, la MedikaTV, că două treimi dintre decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio-vasculare, procentul fiind mult mai mare decât decesele cauzate de neoplasm. Conform medicului, jumătate din populaţia peste 50 de ani este hipertensivă, iar mulţi dintre bolnavi nici nu ştiu acest lucru. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Anul viitor vor începe testele clinice pentru primul medicament care ajută la creșterea unor dinți noi.

5. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că a suspendat Programul Casa Verde Fotovoltaice după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată pentru instalarea panourilor. AFM susține că a respectat întreaga procedură și că va face „toate eforturile” pentru ca programul să poată fi reluat. (EuropaLibera)

6. Valoarea medie a unei rezervări în sezonul estival 2023 a fost de 2.500 de lei, în creștere cu 5% față de anul precedent, iar durata medie a unui sejur a înregistrat o scădere de la 4,9 la 4,7 nopți, relevă un studiu publicat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). (Profit.ro)

7. Reprezentantul Coreei de Nord la Națiunile Unite a avertizat că peninsula coreeană se află „în pragul unui război nuclear”, în special din cauza „acțiunilor nesăbuite” ale Statelor Unite. (Hotnews)

8. Comisia Europeană lucrează la o licitație pentru achiziționarea de vaccinuri ARNm adaptate noilor tulpini ale virusului care generează COVID-19. Mai multe țări au confirmat că se discută o licitație pentru achiziția în comun de vaccinuri. Acest contract se va derula din 2023 până în 2026 și ar fi prima achiziție comună de vaccinuri COVID-19 în afara pandemiei. (Politico)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 26 mondial şi favorită 3, s-a calificat în optimile turneului Ningbo Open (China), cu premii de aproape 260.000 de dolari. Ea a trecut în runda inaugurală de sportiva americană Claire Liu, locul 83 mondial, scor 7-5, 4-6, 6-3.

9. OpenAI, compania care a lansat ChatGPT, discută o rundă de investiții la o evaluare între $80 miliarde și $90 de miliarde, de aproape trei ori mai mare decât cea de la începutul acestui an. (Bloomberg)

10. Fostul președinte american Donald Trump ar fi recunoscut, în privat, că a pierdut alegerile din 2020, susține, într-o carte, fosta sa consilieră, Cassidy Hutchinson. “Nu vreau ca oamenii să știe că am pierdut. E rușinos””, ar fi spus Trump. (Digi24)

Fotografia dimineții – O restauratoare curață statuia lui David, lucrarea lui Michelangelo, la Galleria dell’Accademia din Florența. Curățarea are loc o dată la fiecare două luni. Vandeville Eric/ABACA/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – PNL București critică dur USR
Cronica dimineții – Blocaj în Marea Britanie după ce parlamentul a respins acordul pentru Brexit

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău