Cronica dimineții – Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru măsurile anti migrație

1. Bursa americană a închis în scădere ziua de ieri, indicele Dow Jones pierzând 600+ puncte. Reacția vine ca urmare a războiului comercial dintre Statele Unite și China. Acțiunile Uber au închis cu un minus de aproape 11% (ceea ce înseamnă $7 miliarde) în a doua zi de tranzacționare, după listarea de vineri. (WSJ)

2. Donald Trump l-a lăudat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru politicile sale anti migrație. Președintele american a spus că Orban a făcut o treabă bună, și-a ținut țara în siguranță și este un politician respectat. Declarațiile au fost făcute la întâlnirea dintre cei doi, de la Casa Albă. (Axios)

3. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat la Antena 3 că a depus un proiect de lege, ce va intra marți în procedură parlamentară, prin care mamele care primesc indemnizații pentru creșterea copilului vor avea voie să obțină și alte venituri, din desfășurarea de activități independente sau din drepturi de autor – „activități care nu implică depărtarea mamei de copil”. (Hotnews)

4. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la evenimentul de lansare a programului politic al partidului pentru alegerile europarlamentare, că liberalii se angajează ca în maximum un an de la preluarea guvernării, România să devină ţară membră Schengen. De asemenea, PNL are ca obiective ridicarea MCV şi aderarea la moneda Euro. (Digi24)

5. Guvernul britanic a informat că premierul Theresa May se opune în continuare organizării unui nou referendum ca parte a unui acord al Brexitului. (News.ro)

6. Amazon ar fi introdus, în depozitele sale, mașini automate care sortează produsele și le introduc în cutii pentru a fi livrate. Două astfel de mașini înlocuiesc cel puțin 24 de oameni, productivitatea lor fiind mult mai mare. Aproximativ 700 de cutii pe oră rezolvă mașinile, de 3-4 ori mai mult decât oamenii. (Reuters)

7. Bucureștenii petrec un „concediu” în trafic pe an. Un studiu a calculat timpul pierdut în trafic în oraşe de pe glob cu peste 800.000 de locuitori. Un conducător auto din Bucureşti iroseşte pe zi câte 57 de minute peste media normală. Adunate rezultă 218 ore într-un an. Bucureştiul este pe locul 5 printre cele mai aglomerate oraşe din lume. Ne depăşesc doar Mexico City, Bangkok, Jakarta şi Chongqing din China. În Europa, capitala României este oraşul în care se circulă cel mai greu. (Digi24)

8. Un update de software a defectat sistemele de monitorizare montate la gleznă ale poliției din Olanda. Mii de astfel de dispozitive au încetat să mai trimită către poliție datele de localizare ale celor urmăriți. Ministrul Justiției a intervenit și a decis arestarea preventivă a celor mai periculoși suspecți până la rezolvarea problemei. (ZDNet)

9. Malta vrea să stabilească drepturi civile pentru formele artificiale de viață. Unii experții spun că este o idee proastă, în vreme ce alții susțin că avansul AI-ului va obliga omenirea în următorii 10-15 ani să-l considere mai mult decât instrument lipsit de viață. (Decryptmedia)

10. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că unele din elementele grele de pe Pământ, precum platina și aurul, s-au format în urma ciocnirii a două stele neutronice în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Stele neutronice au caracteristici excesive comparativ cu stelele obișnuite, în ceea ce privește densitatea, temperatura, forța câmpului magnetic și gravitația. (Digital Trends)

Fotografia dimineții – Un biciclist în parcul Richmond din Londra. Hannah McKay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României
Investițiile străine directe au crescut cu 21,47% în primul semestru al acestui an – Cronica dimineții