Ministrul Interimar al Sănătăţii: Situaţia din România nu poate fi descrisă ca o apocalipsă, dar că suntem într-o criză majoră – Cronica dimineții

1. Ministrul Interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că, de vineri, urmează să fie deschise noi spitale pentru a primi pacienţi cu COVID-19 şi a dat ca exemplu Spitalul Sfântul Ştefan şi Spitalul Witting din Capitală. Ministrul a adăugat că situaţia din România nu poate fi descrisă ca o apocalipsă, dar că suntem într-o criză majoră. (News.ro)

2. Liberalii au anunţat că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Controceni să fie propus Florin Cîţi pentru funcţia de premier. Propunerea va fi validată, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional. Delegaţia care va participa la consultările cu şeful statului va fi formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. (News.ro)

3. USR a anunţat delegaţia care va participa la consultările de luni de la Cotroceni. Delegaţia va fi condusă de preşedintele partidului, Dacian Cioloş, care va fi însoţit de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea. Delegaţia USR va merge cu un mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare”, a transmis, joi seară, USR PLUS. (News.ro)

4. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani este aşteptată în Europa la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri. Pentru anul 2022, România a contractat 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copii, acestea venind în alt tip de flacoane. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Meciul dintre Germania și România, din preliminariile pentru Cupa Mondială de anul viitor, grupa J, va avea loc în această seară, de la ora 21:45, pe Volksparkstadion din Hamburg. Tot astăzi, de la aceeași oră, se vor disputa meciurile Islanda – Armenia și Liechtenstein – Macedonia de Nord. În clasamentul grupei, după șase etape, Germania este pe primul loc, cu 15 puncte, urmată de Armenia, cu 11 puncte, România, cu 10 puncte și Macedonia de Nord, cu 9 puncte.

5. Media pe șapte zile a cazurilor noi de Covid-19 din SUA a scăzut sub 100.000/zi pentru prima oară în ultimele două luni. (Link)

6. Senatul american a ajuns la un acord în vederea unei evitări a intrării Statelor Unite într-o incapacitate de plată la 18 octombrie. Republicanii au acceptat prelungirea până în decembrie a ridicării plafonului de împrumut al guvernului Biden. (WSJ)

7. Nivelul datoriei mondiale va ajunge la finale anului la aproximativ 260% din Produsul Intern Brut, însă datorită dobânzilor reduse serviciul datoriei va fi unul gestionabil, susține agenția de evaluare financiară S&P Global RatingsL (Profit.ro)

8. Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând astfel în discuţie un principiu-cheie al integrării europene – supremaţia legislaţiei UE asupra legislației naționale. Comisia Europeană anunță că „va utiliza toate instrumentele” pentru a proteja întâietatea dreptului european. (Digi24)

9. Statele Unite mai au rezerve de motorină pentru 31,2 zile. Este cel mai redus nivel înregistrat din 2000 până în prezent. (Bloomberg)

10. Incidența COVID-19 în Spania a scăzut, joi, sub 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, pentru prima dată în 15 luni, ajungând astfel la pragul considerat cu „risc scăzut” de către Ministerul Sănătății. Peste trei sferturi din populația Spaniei este complet vaccinată. (Digi24)

Bonus: Fostul lider al Partidului Social Democrat Liviu Dragnea a declarat că Alianţa Pentru Patrie, al cărei membru încă nu este, după cum a susţinut, numără peste 80.000 de membri, fiind constituite deja organizaţii în 35 de judeţe. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Noul Ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, își începe azi mandatul – Cronica dimineții
Cronica diminetii – 29 de milioane de conturi afectate de atacul hackerilor asupra Facebook

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău