Astăzi au loc alegeri parlamentare în România – Cronica dimineții

Astăzi au loc alegeri parlamentare în România. Tot astăzi, peste 800.000 de români îşi serbează onomastica, de sărbătoarea Sfântului Nicolae.

1. Un număr de 65.454 de alegători din străinătate au votat până la ora 00.00, potrivit datelor furnizate de către AEP. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă. Prin urmare, numărul total de votanţi în Diaspora este 86.783. (News.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a explicat sâmbătă, referitor la voturile prin corespondenţă care nu au ajuns la AEP, că e posibil ca unii cetăţeni din străinătate să nu fi votat, chiar dacă au primit plicul sau să fi uitat să voteze ori poate au renunţat să voteze prin corespondenţă şi au optat să meargă fizic la secţia de votare. Şeful Executivului a mai spus, referitor la „plicurile care au fost validate, că la misiunile diplomatice sunt peste 3.000, plicuri valide”, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000. El a adăugat că Poşta Română trebuie să prezinte către BEC exact care e situaţia şi câte plicuri au venit şi câte plicuri au venit după termenul limită de 3 decembrie. Poşta Română precizează că a predat către Autoritatea Electorală Permanentă un număr total de 18.421 de plicuri electorale care au ajuns în România până în 3 decembrie, ora 23.59. (News.ro)

Una din Cronica de Mediu: Încălzirea globală a avansat în 2020, în ciuda activității industriale reduse și a traficului aerian semnificativ redus.Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a subliniat că 2020 va fi unul dintre cei 3 ani, cei mai calzi din istorie. În raportul preliminar privind starea climei din 2020 se estimează că temperatura medie va fi cu până la 1,2 ° C mai mare decât nivelurile preindustriale (1850-1900). De la începutul anului 1993, nivelul mării a crescut cu peste trei milimetri anual, indică OMM. În plus, raportul OMM subliniază că peste 50 de milioane de oameni au suferit un dublu impact în acest an: dezastrele climatice și pandemia. (Entrepreneur)

3. După 4 ani și 5 luni de discuții, șansele unui acord Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie nu sunt mai mari de 50%, conform unor surse din guvernul britanic. Părțile vor mai încerca săptămâna următoare să ajungă la un acord, în condițiile în care termenul limită este finalul anului. Premierul Johnson are susținerea a 13 miniștri pentru varianta în care nu se va ajunge la un acord. 8 dintre aceștia s-au opus Brexitului. (Sunday Times)

4. Capsula cu mostrele colectate de Hayabusa2 de pe un asteroid îndepărtat, care ar putea dezvălui inclusiv detalii despre originea vieții pe Pământ, a fost recuperată din sudul Australiei, unde a aterizat. Hayabusa2 a fost lansată în 2014. Succesul misiunii poziționează Agenția Spațială Japoneză ca un jucător important în misiunea de explorare a spațiului, alături de NASA și Agenția Spațială Europeană. (NYTimes)

5. Unul dintre fondatorii BioNTech, compania care a dezvoltat vaccinul anti Covid-19 împreună cu Pfizer, a intrat în top500 cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată de peste $5 miliarde. Acțiunile BioNTech au crescut cu aproape 10% săptămâna aceasta, după aprobarea vaccinului de către autoritățile britanice. De la începutul anului creșterea a fost de 250%. (Bloomberg)

6. Joe Anderson, primarul orașului Liverpool, a declarat că va coopera cu poliția după ce a fost arestat vineri. Anderson, eliberat pe cauțiune, este suspect de mită și intimidarea martorilor, alături de alte 5 petsoane, într-un caz de fraudă privind contractele alocate pentru construcții în oraș. El este primar din 2012. (TheGuardian)

7. Deși temperatura era foarte scăzută, poliția a folosit tunuri de apă, sâmbătă, împotriva unor manifestanţi care se opun defrişării unei păduri din vestul Germaniei pentru construcția unei autostrăzi. Aproximativ 250 de protestatari au construit baricade şi au folosit materiale pirotehnice. Manifestanţii au fost dispersaţi, dar nu s-au făcut arestări. (Link)

Una din Cronica Sportiva: Echipa României a învins ieri Polonia, în cadrul grupei D de la Campionatul European de Handbal Feminin din Danemarca, cu 28-24. Prima repriză a fost complicată și s-a încheiat cu 15-11 pentru Polonia și se părea astfel că vom continua jocul slab de la meciul cu Germania. Dar am jucat entuziasmant în ultimele 20 de minute de joc, revenind de la patru goluri diferență, câștigând repriza cu 17-9. Cristina Laslo a fost declarată omul meciului, iar defensiva a jucat excelent, pe ansamblu. Următorul meci este luni, cu Norvegia. (Lead.ro)

8. Jeff Bezos a anunțat că Blue Origin, compania sa care dezvolta rachete spațiale, va duce prima femeie pe Lună, într-un parteneriat cu NASA. 12 bărbați au ajuns pe Lună până acum. NASA a anunțat că vrea să trimită din nou astronauți pe Lună până în 2024. (TheGuardian)

9. Primăria din Napoli a anunțat că stadionul San Paolo a fost redenumit oficial, urmând să poarte numele legendarului fotbalist argentinian, Diego Armando Maradona. Inițial s-a dorit ca stadionul să se numească San-Paolo-Maradona, însă Primăria a decis în final ca arena să poarte doar numele fotbalistului. (G4Media)

10. Filmările la serialul „House of The Dragon”, care este inspirat din romanul „Fire & Blood” de George R.R. Martin, vor începe în 2021, confirmă un mesaj publicat pe contul de Twitter „Game of Thrones”. Acest mesaj – „Dragonii vin” – este însoţit de două fotografii promoţionale inedite reprezentând un dragon. Intriga acestui spin-off are loc cu 300 de ani înainte de evenimentele din serialul original şi va fi centrată pe casa Targaryen. „House of the Dragon” este aşteptat să aibă premiera în 2022. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta ediției revistei Time de săptămâna viitoare:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Nu cred că va fi necesar şi nu există un plan de a intra într-un procedeu de austeritate – Cronica dimineții
Eurostat: Angajații români figurează în statistică pentru anul 2020 cu cele mai multe ore de muncă la nivelul UE – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău