Ministrul Sănătății: PNL îşi propune ca finanţarea sistemului de sănătate publică din România să ajungă la 6% din PIB, în anul 2024 – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL, că reforma în sănătate trebuie să fie una din temelii şi ca să poată fi îndeplinit acest lucru partidul îşi propune ca finanţarea sistemului de sănătate publică din România să ajungă la 6% din PIB, în anul 2024. (News.ro)

2. Viceprim-ministrul Raluca Turcan susţine că ţinta PNL este ca numărul de locuri de muncă să crească cu 560.000 până la sfârşitul anului 2024, iar salariul mediu să ajungă, până la acel moment, la 1.000 de euro. Turcan consideră că o creştere a numărului de locuri de muncă este „perfect posibilă”, având în vedere faptul că numărul salariaţilor a crescut în România cu 15.000 în acest an de criză sanitară. (News.ro)

3. Joe Biden a fost declarat câștigător în statul american Georgia și după renumărarea manuală a voturilor. Biden este primul democrat care câștigă în acest stat, de la Bill Clinton, care a câștigat în 1996. (TheGuardian)

Una din Cronica de Business: Profitul net al ING Bank România a scăzut în primele nouă luni cu 26%, ajungând la 443 milioane lei, în timp ce veniturile totale au crescut cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1,57 miliarde de lei. (News.ro)

4. 60% dintre români cred că după alegerile din 6 decembrie România va intra în carantină, în vreme ce doar 13% nu sunt de părere că vom avea un nou lockdown, potrivit unul sondaj Avangarde realizat în perioada 15-17 noiembrie. Peste jumătate dintre respondenți (54%) spun că nu ar accepta o carantină precum cea instituită la începutul anului, în timpul perioadei de urgență, o astfel de măsură fiind susținută de 34%. Chiar dacă peste trei sferturi dintre cei chestionați (76%) sunt convinși că noul coronavirus există, doar 30% spun că s-ar vaccina cu siguranță după apariția pe piață a unui vaccin antiCOVID-19. 36% au declarat că o vor face după o perioadă în care se vor convinge că cei cărora li s-a administrat serul nu pățesc nimic. (Hotnews)

5. 58 de cadre didactice din Dâmbovița au cerut pensionarea, de la începutul anului, pentru că nu se descurcă în mediul online. Principalele motive pentru care cadrele didactive au cerut să iasă din sistem sunt frică de îmbolnăvire şi munca de acasă, respectiv, şcoala online. Mulţi dintre profesori şi învăţători nu se descurcă în mediul online, nu dispun de aparatură sau pur şi simplu refuză să facă şcoală online. (Adevarul)

6. Președintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat joi că nu va impune „izolare națională” în ciuda creșterii numărului de infectări în Statele Unite, în ultimele săptămâni. “Nicio împrejurare nu ar putea justifica în ochii mei un blocaj național total. Cred că ar fi contraproductiv”. „Nu voi opri economia, punct. Voi opri virusul”, a spus Biden, asigurând că va urma recomandările oamenilor de știință odată instalat în Casa Albă pe 20 ianuarie. (Hotnews)

Promo: Investește în cel mai exclusivist ansamblu rezidențial și hotelier de 5***** de pe litoralul românesc! Nordis Mamaia 5***** îți oferă 730 de camere de hotel care îți aduc un randament garantat lunar. În plus, îți oferim 670 de apartamente de vacanță la malul mării în care poți beneficia de toate facilitățile unui hotel de 5*****: 10.000 mp de plajă proprie, cel mai mare SPA de pe litoral, 9 restaurante și cafenele, cinematograf VIP, galerie comercială premium și clinică medicală. Profită de oferta lunii noiembrie și investește astăzi într-un proiect a cărui valoare se va aprecia cu peste 30% după deschidere.

7. China s-a împrumutat pentru prima oară la dobânzi negative, vânzând obligațiuni de €4 miliarde, cu valabilitate de 5, 10 și 15 ani. Dobânda la cele pe 5 ani a fost de minus 0.152%, în timp ce obligațiunile pe 10 și 15 ani au avut dobânzi pozitive, 0.318%, respectiv 0.664%. Investitorii au depus oferte de aproape €18 miliarde. (WSJ)

8. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu recomandă folosirea medicamentului antiviral remdesivir în tratamentul Covid-19 argumentând că nu ajută la îmbunătățirea ratei de supraviețuire a pacienților și nici la recuperarea lor. (NYTimes)

9. 14% din locuitorii orașului american San Francisco, aproximativ 125.000 de persoane, și-au schimbat adresa oficială din martie până în prezent. Cei mai mulți au părăsit orașul, în timp ce aproximativ 35.000 dintre ei s-au mutat la alte adrese din oraș. Las Vegas și Florida sunt principalele destinații pentru cei care au decis să se mute în alte locuri. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Ciprian Tătărușanu a anunțat, în cursul zilei de ieri, că se retrage de la echipa națională, meciul cu Irlanda de Nord fiind ultimul al său pentru România. Portarul lui AC Milan, care va împlini 35 de ani în februarie, a strâns 73 de selecții pentru echipa reprezentativă.

10. Vaticanul a cerut explicații de la Instagram după ce contul oficial al Papei Francisc a dat like unei fotografii a modelului brazilian Natalia Garibotto în care aceasta este îmbrăcată sumar. Garibotto a declarat că a primit astfel binecuvântarea și va ajunge în rai. Mai multe persoane gestionează contul de Instagram al Papei, care are 7,4 milioane de urmăritori. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Amestec de transpirație și, probabil, vopsea de păr pe fața lui Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, în timpul unei conferințe de presă. Drew Angerer/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Directorul general al OMS a denunțat „lăcomia” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid – Cronica dimineții
Cheltuielile publice cu sănătatea în România sunt la al doilea cel mai scăzut nivel din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău