Ministrul Sănătăţii: Prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID-19 este planificată pentru sfârşitul lunii decembrie. Medicii vor fi vaccinaţi primii – Cronica serii

1. Prima tranșă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical, a anunțat ministrul Sănătăți, Nelu Tătaru, la videoconferința Profit Health Forum. (Profit.ro)

2. Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 67,27 miliarde lei (6,36% din PIB). Mai mult de jumătate din minus este cauzat de măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, a anunţat Ministerul de Finanţe. Comparativ, deficitul bugetar în primele nouă luni din 2019 a fost de 2,6% din PIB (26,97 miliarde de lei). (News.ro)

3. Peste 35% din cazurile de COVID-19 din ultima săptămână s-au înregistrat în Capitală și în patru județe – Cluj, Timiș, Iași și Mureș, potrivit datelor publicate marți de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Aceleași date arată că peste 82% dintre pacienții decedați aveau peste 60 de ani, iar cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul persoanelor cu vârsta între 40 și 49 de ani. (Hotnews)

4. Guvernul a împrumutat astăzi 1,65 miliarde de euro de pe piața internă, un nou record, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum de pe piața internă la o licitație de obligațiuni în valută. Intenția Ministerului Finanțelor a fost să împrumute 700 de milioane de euro, însă, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, suma împrumutată în final a fost mai ridicată. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că islamofobia în Europa a atins noi niveluri, comparabile cu tratamentul evreilor înainte de al doilea război mondial. Erdogan a sugerat că Europa este obișnuită cu ”relocări, inchiziție și genocid” și că musulmanii de pe continentul european sunt atacați. (Euronews)

5. PSD a propus un plan de combatere a COVID-19 care are ca obiectiv „reducea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicaţii şi deces, asigurarea accesului la sistemul medical şi la tratament pentru pacienţii infectaţi, şi al accesului bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare”. Social-democraţii propun înfiinţarea unui centru de comunicare integrat COVID-19 şi testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată. PSD mai propune şi dezvoltarea site-ului COVID-19 România şi a unui call center cu număr unic naţional. (News.ro)

6. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a dat din nou asigurări azi că nu vor exista creșteri de taxe anul viitor, soluția autorităților fiind taxe mai mici și mai puține, pe care să le poată plăti toată lumea. (Profit.ro)

7. Tribunalul București a decis azi, definitiv, să valideze mandatul de primar al lui Clotilde Armand (USR PLUS) la Sectorul 1 din București. Tribunalul a respins apelurile lui Daniel Tudorache (actualul primar PSD) și ale altor contestatari. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Microsoft va forța deschiderea anumitor site-uri în Edge, în loc de Internet Explorer, începând de luna viitoare. Există o listă de 1.156 de site-uri, printre care  YouTube, Instagram, Twitter și alte nume mari. Practic, aceste site-uri nu vor mai putea fi deschise în IE, iar cei care vor încerca acest lucru vor fi trimiși automat în Edge. (ZDNet)

8. Camera Deputaţilor a votat marţi pentru începerea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu. Anterior, liderul grupului PSD Alfred Simonis a anunţat că social-democraţii vor vota la vedere pentru încuviinţarea urmăririi penale cerute de DNA. Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El precizează că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat. (News.ro)

9. Un studiu britanic realizat de Imperial College London şi Ipsos Mori arată că bolnavii asimptomatici de covid-19 îşi pierd mai rapid anticorpii decât cei care prezintă simptome ale bolii. Nivelul anticorpilor persoanelor testate pozitiv cu covid-19 a scăzut cu 22,3% în decurs de trei luni, în timp ce scăderea la persoanele care au declarat că nu au fost afectate de covid-19 a fost de 64%. (News.ro)

Una din Cronica Sportiva: Astăzi începe etapa a doua a grupelor Champions League, după următorul program:
-în grupa A, Lokomotiv Moscova – Bayern Munchen (de la ora 19.55) și Atletico Madrid – Red Bull Salzburg (de la ora 22.00);
-în grupa B, Șahtior Donețk – Inter Milano (de la ora 19.55) și Borussia Moenchengladbach – Real Madrid (de la ora 22.00);
-în grupa C, Marseille- Manchester City și FC Porto – Olympiacos Pireu, ambele de la ora 22.00;
-în grupa D, Atalanta- Ajax Amsterdam și Liverpool – FC Midtjylland, ambele de la ora 22.00.

10. Datoriile denominate în dolari ale piețelor emergente au depășit, pentru prima dată, pragul de $4.000 de miliarde, ca urmare a unei explozii a emisiunilor de obligațiuni în perioada crizei COVID-19, arată datele publicate luni de Banca Reglementelor Internaționale (BRI). (Profit.ro)

Fotografia serii – Decorațiuni de Halloween în Warrington, Marea Britanie. Christopher Furlong/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Austria vrea construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia – Cronica serii
Statul român va câştiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău