Ministrul Sanătății: România mai are, în prezent, şase paturi libere la Terapie intensivă – Cronica dimineții

1. România se află pe locul 4 în lume, după Danemarca, Marea Britanie și Finlanda, în topul țărilor în care emisiile de CO2 au scăzut în timp ce PIB-ul a crescut. În perioada 2005-2019, emisiile, în România, au scăzut cu aproape 33%, în timp ce PIB-ul a crescut cu 49%. În top 10 doar Irlanda ne depășește la creșterea economiei. (Link)

2. România mai are, în prezent, şase paturi libere la Terapie intensivă, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, în prezent, în spitalele din România sunt internaţi cu COVID-19 un număr de 11.875 de adulţi şi 94 de copii. „1.513 pacienţi adulţi sunt la secţiile de Terapie intensivă. 16 pacienţi copii sunt la Terapie intensivă în ţară, din care 4 sunt intubaţi în acest moment”, a adăugat Vlad Voiculescu. (Hotnews)

3. Florin Cîţu a declarat, întrebat duminică dacă îl va remania pe ministrul Vlad Voiculescu, în contextul în care unii liberali au afirmat că vor propune acest lucru, că astfel de decizii sunt luate de către premier şi ele nu se discută, ci vor fi anunţate. Întrebat cine ar trebui să facă un pas în spate după scandalul de la Spitalul Foişor, premierul a replicat: „Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Am spus şi în şedinţa CNCCI şi vă spun şi dumneavostră, nu cred că este normal după ce se ia o decizie să intervină premierul să vorbească şi primarul Bucureştiul, să vorbească şi cu managerul şi cu managerul de la DSP. În această situaţie trebuie să înţelegem cu toţii că avem un singur inamic – pandemia”.  (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Consumul de cărți a crescut în Italia în acest început de an: vânzările de cărți în format clasic au crescut cu 25% în distribuția clasică (librării, magazine online etc.), în primele opt săptămâni ale anului 2021 (ActuaLitte)

4. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că după cea de-a doua doză s-au infectat cu noul coronavirus 1.080 de persoane ceea ce reprezintă 0,19 la sută din numărul total al celor vaccinaţi cu cele două doze. Majoritatea acestora au făcut forme uşoare sau au fost asimptomatici. (Hotnews)

5. Fostul purtător de cuvânt în Cabinetul Cioloş şi membru în Consiliul Naţional al PLUS Liviu Iolu a afirmat că doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi. Iolu a spus că aşteaptă ca prim-ministrul Florin Cîţu şi Comitetul de vaccinare să infirme această informaţie. El a adăugat că fiecare pacient de azi din spital are legătură cu şeful Executivului şi eşecul de a îi vaccina pe cei mai vulnerabili, cum au făcut până acum toate statele responsabile. „Premierul Cîţu a intrat prea repede într-un exerciţiu de PR cu artificii şi zurgălăi strigând un fel de «jos pandemia» guvernamentală înainte de termen”, a mai spus Iolu. (News.ro)

Promo: SARTO bespoke a lansat cel mai nou, elastic și confortabil costum, care va schimba modul în care privești îmbrăcămintea business. Costumul, compus dintr-o jachetă slim fit deconstruită și o pereche de pantaloni jogger, a fost testat într-o sală de fitness, unde a rezistat tuturor probelor.

6. Deputatul liberal Florin Roman a declarat că PNL „se desparte total” de acţiunile lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii. Acesta a amintit doar câteva momente din mandatul „plin de bâlbe” al ministrului, care în doar câteva luni petrecute la guvernare a făcut gafă după gafă şi a fost implicat în diverse dispute cu alţi oficiali ai statului. (News.ro)

7. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ar putea fi modificată structura anului şcolar şi să se revină la trimestre în loc de semestre, însă va exista o discuţie amplă cu sindicatele, asociaţiile de părinţi şi ale elevilor. Totodată, elevii ar putea reveni la şcoală la 1 septembrie, odată cu profesorii. Ministrul Educaţiei a precizat că, îndiferent de variata pe care se va merge, va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022. (News.ro)

8. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că nu vor fi deschise cluburile de pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, dar a precizat că, în funcţie de evoluţia epidemiei, Guvernul ar putea ridica gradual unele restricţii, iar într-un viitor apropiat aceste petreceri ar putea fi permise. Ministrul a explicat că este posibil să fie permis turiștilor să nu poarte mască pe plajă, însă acest lucru trebuie discutat în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: România a câștigat șase medalii la Campionatul European de Canotaj de la Varese (Italia): echipajul feminin de opt plus 1 al României a obţinut medalia de aur; Gianina Beleagă a obţinut medalia de argint la vâsle simplu, echipajul de dublu rame feminin a încheiat tot cu medalie de argint, cel de dublu vâsle feminin a câştigat medalia de aur, iar un alt argint a venit de la echipajul de patru rame masculin; ultima medalie de argint a fost obținută de echipajul masculin de 8+1. (Eurosport)

9. Într-un rar moment de admitere a slăbiciunilor vaccinurilor chinezești anti-Covid, principalul oficial privind controlul bolilor din China a declarat că eficacitatea acestora este scăzută și guvernul are în vedere combinarea acestora pentru a obține un rezultat mai bun. Vaccinurile chinezești „nu au rate de protecție foarte mari”, a declarat directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor din China, Gao Fu, la o conferință de presă, sâmbătă, în orașul Chengdu din sud-vestul țării. (Hotnews)

10. Numărul caselor disponibile la vânzare în SUA a scăzut la 1,03 milioane. Comparativ, im iulie 2007, înainte crizei economice care a început în vara anului următor, peste 4 milioane de case erau listate pentru vânzare. (Axios)

Fotografia dimineții vine din Bangkok, Thailanda, de la concursul de culturism Mr Thailand 2021. Diego Azubel/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul ucrainean de Externe: Am ridicat problema livrării de arme de către România în cadrul discuției cu premierul Ciucă – Cronica dimineții
Numărul bugetarilor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău