Ministrul Sănătăţii: românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august – Cronica dimineții

1. Mai multe cercetări interne au arătat că algoritmul folosit de Facebook nu îi apropie pe oameni ci îi divizează. “Sistemul nostru exploatează atracția creierului uman către dezbinare”. “Lăsat neverificat, va livra utilizatorilor din ce în ce mai mult conținut care dezbină, în încercarea de a le atrage atenția și a-i face să rămână mai mult timp pe platforma”, se scria într-o prezentare internă din 2018. Concluziile au fost ignorate de directorii companiei. (WSJ)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august, fiind în continuare importantă păstrarea distanţei fizice. Tătaru a precizat că numărul de cazuri este în continuă scădere, situaţia din ultimele două săptămâni urmând a fi evaluată vineri. Tot atunci se vor stabili toate activităţile care se vor relua şi condiţiile în care se va face acest lucru. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Bolt, platformă europeană de transport la cerere, a primit o investiție de €100 milioane de la Naya Capital Management și continuă să-și extindă toate segmentele de servicii, de la ride-hailing la micromobilitate și livrare de produse alimentare, în Europa și Africa. (Profit.ro)

3. Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De la aceeași dată, angajatorii care încadrează, până la finele anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri concediați, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 2.500 lei. (Profit.ro)

4. Premierul Ludovic Orban le-a comunicat liberalilor, la întâlnirea de la Vila Lac, că Guvernul are un plan în ceea ce privește cele două alegeri: cele locale sunt programate pentru data de 27 septembrie, iar alegerile parlamentare pentru 6 decembrie. De asemenea, Ludovic Orban și Klaus Iohannis au transmis un mesaj tranșant: „Nu se va face nicio remaniere”. (Hotnews)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/

5. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili în funcţie de execuţia bugetară. Cîţu susţine că Legea pensiilor este nesustenabilă şi trebuie avută mare grijă, întrucât România trebuie să existe şi după 1 septembrie 2021. (News.ro)

6. Cererea pentru obligațiunile emise de Germania a fost cea mai mare din ultimii 13 ani, deși dobânda oferită este negativă, minus 0.66%. S-au primit oferte pentru €13,26 miliarde euro la o cerere de 5 miliarde euro. (Link)

7. Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a cerut oficial companiei să rupă relațiile cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, partenerul SNN din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă. Solicitarea este formulată inclusiv în contextul relațiilor tensionate dintre SUA, partenerul strategic al României, și China. (Profit.ro)

8. Amazon este în discuții avansate pentru a cumpăra Zoox, un startup care dezvoltă mașini autonome. (Reuters)

Una din Cronica Externă: Costa Rica a decis marți să permită căsătoriile persoanelor de același sex, fiind prima țară din America Centrală care deschide acest drum, după o decizie istorică a instanței constituționale din august 2018, care a obligat parlamentul să modifice legislația în decurs de 18 luni. (Link)

9. Companiile de top americane, inclusiv Apple, Disney, ExxonMobile, Oracle, AT&T, Boeing s-au împrumutat $1000 miliarde pe primele 5 luni. Suma este echivalentul împrumuturilor, în perioade normale, pe un an. (FT)

10. Donald Trump a acuzat Twitter că încalcă dreptul la liberă exprimare și că în calitate de președinte al SUA nu vă permite acest lucru. Reacția președintelui american vine după ce rețeaua socială a marcat două dintre mesajele acestuia despre votul prin posta ca fiind potențial false, îndemnând utilizatorii să citească mai mult pe subiect. (CNN)

Fotografia dimineții vine de la Constanța, unde Arhiepiscopia Tomisului a ținut azi noapte slujba de Odovanie, în care s-a împărțit și lumina Învierii. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Nicuşor Dan: Îmi doresc un nou mandat de primar al Capitalei – Cronica dimineții
Cele mai mari bănci din România estimează că economia românească va crește anul acesta cu rate cuprinse între 2,6% și 3,8% – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău