Ministrul Sănătăţii: Școlile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat aseară că şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, o discuţie pe această urmând să aibă azi cu ministrul Educaţiei. (Hotnews)

2. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, s-a aratat optimist în ceea ce priveşte revenirea economiei româneşti după perioada de criză sanitară. El spune că multe IMM-uri s-au reorientat la situaţia economică actuală si plătesc taxe, încasările la bugetul de stat luna aceasta fiind puţin sub nivelul aceleiaşi perioade a anului trecut. (News.ro)

3. Grupul de Comunicare Strategică a negat aseară că ar exista un ”scenariu 5” al pandemiei de coronavirus şi afirmă că nu s-a pus niciodată problema carantinării municipiului Bucureşti. (News.ro)

4. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iunie au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere cu 24%, la 19,33 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din februarie 2002. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a fost cotat în declin cu 43%, la 11,57 dolari pe baril. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Profitul net al gigantului din domeniul băuturilor răcoritoare Coca-Cola a crescut cu 65% în primul trimestru al acestui an, până la $2,78 miliarde. (Profit.ro)

5. Un studiu realizat pe aproape 1500 de pacienți de Centrul pentru prevenția și controlul bolilor din SUA arată că 9 din 10 pacienți afectați de Covid-19 aveau și alte probleme medicale. Datele făcute publice sunt pentru 178 de pacienți:
Hipertensiune: 49.7%
Diabet: 28.3%
Boli cronice ale plămânilor: 34.6%
Boli cardiovasculare: 27.8%
Obezitate: 48.3% (Link)

6. Procurorul general al statului american Missouri a dat în judecată guvernul chinez pentru felul în care a gestionat epidemia. Procurorul reclamă neglijența manifestată de chinezi în controlul răspândirii, cu efecte economice dezastruoase pentru statul pe care-l reprezintă. (Reuters)

7. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat aseară că va răspunde, în fiecare zi de miercuri, printr-un video postat pe pagina sa de Facebook, la şapte întrebări pe care le va primi tot pe Facebook de la cetăţeni. Întrebările la care va răspunde vor fi alese aleatoriu. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Singapore a extins măsurile parțiale de carantină cu încă patru săptămâni, până pe data de 1 iunie, ca urmare a creșterii rapide a cazurilor de COVID-19, mai ales în comunitatea de muncitori migranți. Insula are până la această dată 9125 de cazuri, cea mai ridicată cifră din Asia de Sud Est. (Link)

8. Netflix a adăugat 15,8 milioane de noi abonați în primul trimestru al acestui an, mai mult decât dublu raportat la estimările anunțate de companie, 7 milioane. În aceeași perioadă a anului trecut numărul de abonați noi adăugați a fost de 9,6 milioane. (AP)

9. Facebook va plăti $5,7 miliarde pentru a prelua 9,99% din Reliance Jio, un operator telecom cu aproape 400 milioane de clienți din India. (Quarz)

10. Susan Wojcicki, CEO-ul YouTube, a declarat că, pe tema Covid-19, ceea ce contrazice Organizația Mondială a Sănătății este o violare a politicilor de folosire a platformei. Tot contentul care nu are o bază medicală documentată, inclusiv sfaturile de a folosi vitamina C împotriva Covid-19, va fi șters. (Link)

Fotografia dimineții vine de la Tokyo unde toată lumea poartă mască de protecție la metrou. Kim Kyung-Hoon/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
În prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului – Cronica dimineții
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din lume – Cronica dimineții