Mises Institute: De ajutorul financiar extern al SUA profită regimurile corupte – Cronica Externă

1. Ascensiunea partidului de extremă dreaptă AfD ridică probleme serioase de leadership în Germania și Europa. Succesoarea Angelei Merkel de la conducerea CDU (Uniunea Creștin Democrată) Annegret Kramp-Karrenbauer a demisionat recent, iar cu previzibila retragere a cancelarului german si lipsa de leader a socialiștilor germani, Germania își caută un lider capabil. (Link)

2. Scandalul cauzat de numărarea greșită a voturilor la alegerea delegaților din Iowa, în alegerile primare din SUA generează o dezbatere mai amplă privind amenințările serioase prin care tehnologia are un impact negativ asupra democrației. (Link)

3. Costurile războiului dus de Rusia în Ucraina, în regiunea Donbas au devenit inacceptabile pentru întreaga comunitate euro-atlantică. Din 2014 până acum au murit peste 13.000 de oameni, au fost răniți peste 25.000 de oameni și aproximativ 2.5 milioane au fost obligați să își părăsească casele. (Link)

4. Ministrul german al apărării a cerut o strategie europeană de apărare comună în următorii 10 ani. (DW)

5. Europa discută despre viitorul ei într-o lume globală, în care ”Vestul” acționează divizat, la Conferința de Securitate din Munchen, care a început vineri și va dura trei zile. (Link)

Bonus: Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a adresat în conferința despre securitate din Munchen problema taxelor pe care companii ca Google și Facebook ar trebui să le plătească și în afara SUA și a spus că este conștient privind frustrarea privind modul actual de taxare. OECD propune o reformă de taxare globală pentru astfel de companii, pe care CEO-ul Facebook a declarat că o va susține. (Politico.eu)

6. Președintele Afganistanului s-a întâlnit în secret cu oficiali americani la Conferința de Securitate din Munchen, dar și cu secretarul general al NATO. SUA se află în negocieri cu lideri talibani pentru a facilita un acord de pace cu guvernul afgan și încetarea violențelor din regiune. (Link)

7. O analiză de politică externă a Mises Institute arată că de ajutorul financiar extern al SUA profită regimurile corupte și propune două politici alternative: comerțul bilateral liber între state și programe de colaborare și schimb universitar care să ajute statele să depășească anumite decalaje dintre state. (Link)

8. Senatul SUA a înaintat o rezoluție prin care să reducă puterile președintelui privind deciziile de politică externă luate fără consultarea și acordul Senatului. Rezoluția a fost susținută și de senatori republicani îngrijorați de situația din Iran și posibilitatea ca Donald Trump să ia decizia declanșării unui război, fără a consulta Senatul. (NYTimes)

9. O analiză a Foreign Affairs prezintă noile sfere de influență globală după Războiul rece. China și Rusia răman marii competitori globali ai SUA.  (Link)

10. Europa a reușit, prin alocarea de fonduri europene către Libia și Turcia, să stopeze valurile de migranți și refugiați care au lovit Europa în 2015. Spania duce aceste politici migraționiste mai departe, printr-un parteneriat cu Marocul, finanțat din fonduri europene, care a dus la condamnarea Spaniei în Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Administrația Trump a anunțat o reevaluare a programului de vize H1B pentru lucrătorii înalt calificați – Cronica Externă
Liderii europeni au agreat că nu sunt pregătiți pentru un plan european comun de recuperare economică – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău