Legăturile lui Joe Biden și ale fiului său cu Ucraina vor fi investigate de o comisie a Senatului american – Cronica Externă

Europa

1. Recep T. Erdogan se va întâlni astăzi cu oficialii europeni în Bruxelles pentru a discuta situația din Siria și noua criză a migranților către Europa. Germania este de acord cu preluarea a 1500 de copii sirieni refugiați. (Euractiv)

Bonus : Turcia va primi marți la Ankara o delegație militară rusească pentru a discuta coordonarea privind patrularea drumului M4, un coridor de securitate pe care îl vor controla ambele state, începând cu 15 martie. (Tass)

2. Italia a cerut europenilor un răspuns coordonat pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Italia este cea mai afectată țară europeană de virus, cu economia deja în pragul recesiunii, într-o situație similară sfârșitului celui de-al doilea război mondial, cu regiunea de nord complet închisă. (Reuters)

SUA

3. Comisia de Securitate Națională și Afaceri Guvernamentale a Senatului american investighează documente privind legăturile fostului vice-președinte Joe Biden și ale fiului său Hunter Biden cu Ucraina. (Link)

Asia

4. Planurile de pace recent încheiate în Afghanistan sunt aruncate în aer de controversa dintre cei doi lideri rivali, președintele Ashraf Ghani și rivalul său politic Abdullah Abdullah, care pretind amândoi că au câștigat alegerile prezidențiale din septembrie. Astăzi ambii au pregătit ceremonii de inaugurare a președinției, paralele. SUA sunt în dilemă cu cine vor discuta urmarea acordului de pace, la fel liderii talibani, parte a acordului. (AP)

5. Coreea de Nord a lansat trei proiectile astăzi, ceea ce a îngrijorat SUA, Japonia, China și Coreea de Sud. Un oficial american a declarat că nord coreenii au lansat cel puțin trei proiectile către mare, în partea estică și că o analiză detaliată este în curs. Ministrul de externe chinez a apreciat situația ca fiind ”complexă și sensibilă”. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, a declarat că a întemnițat membri ai familiei regale critici la adresa sa pentru a trimite un semnal puternic că nimeni nu se poate opune ascensiunii sale la tron. Gărzi mascate i-au arestat vineri pe Prințul Ahmed, fratele actualului rege saudit și pe prințul Mohamed bin Nayef, amândoi considerați competitori cu șanse la tron ai actualului prinț moștenitor Mohamed bin Salman. (Reuters)

7. O coaliție condusă de Arabia Saudită a organizat o operațiune militară împotriva rebelilor Huti în Yemen, pentru preluarea districtului Salif, din apropierea orașului-port Hodeida, considerat strategic datorită liniilor maritime către Marea Roșie. (Link)

8. Avocații lui Benjamin Netanyahu au solicitat amânarea procesului de corupție împotriva premierului cu 45 de zile. Primul termen a fost stabilit pe 17 martie, dar apărătorii lui Netanyahu pretind că nu am primit toate documentele din dosar pentru a-și pregăti apărarea. (TimesofIsrael)

America Latină

9. În Mexic în fiecare zi sunt ucise aproximativ 10 femei, fără ca poliția mexicană să investigheze cazurile, ceea ce a generat conflicte cu poliția din Mexico City într-unul din protestele care au avut loc în acest weekend pe glob pentru ziua internațională a femeilor. Peste 60 de persoane au fost rănite. (BBC)

Global

10. Arabia Saudită a anunțat planuri de creștere a exporturilor de petrol și un război al prețurilor, după ce Rusia a eșuat să adere la OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries). Tentativa de a forța Moscova să accepte un consens cu OPEC a generat un colaps global al prețurilor la petrol, cel mai mare din 1991. Șocul a agitat piețele de capital, deja panicate după impactul pandemiei cu coronavirus. Analiștii sunt îngrijorați de escaladarea situației dintre Arabia Saudită și Rusia. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
“Uniunea Europeană trebuie să aducă producția de medicamente înapoi în Europa” – Cronica Externă
Guvernul din Belarus a amenințat cu folosirea armelor letale asupra protestatarilor – Cronica Externă