Moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu a picat – Cronica serii

1. Dintre cei 123.122 de candidați prezenți la examenul de Evaluare Nationala, 94.526 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de promovare de 76,80%, în ușoară creștere față de anul trecut – 76,10%. Aproape un sfert dintre elevi au luat note sub 5 la Evaluarea Națională. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, peste 28.000 au media sub 5. Potrivit graficelor care arată situația diferențiată a mediilor, peste 37% dintre copiii din mediul rural care au participat la examen au luat medii sub 5, în timp ce mai puțin de 4% au luat peste 9. (Digi24)

2. Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, proiectul de lege prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Propunerea a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputaților a fost for decizional pe acest proiect. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

3. Moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu a picat, fiind înregistrate 201 de voturi ”pentru”, faţă de cele 234 necesare. (News.ro)

4. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2021, prognozând o creştere de 6% în acest an, faţă de un avans de 3% cât estima în luna septembrie a anului trecut. (Hotnews)

5. Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, a anunţat marţi Asociaţia Română a Băncilor. (News.ro)

6. Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea proteja ani de zile împotriva noului coronavirus, arată un studiu făcut în Statele Unite. În cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura întreaga viață. (Profit.ro)

7. Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională, au decis marţi judecătorii CCR, în urma sesizării depuse de PSD. (News.ro)

8. United Airlines a anunțat cea mai mare comandă de avioane făcută până în prezent. Compania aviatică americană va cumpăra 200 de avioane Boeing 737 MAX jets și 70 avioane Airbus A321neos. Prețul de listă al tuturor acestor avioane depășește $30 miliarde. Este cea mai mare achiziție de avioane din SUA, din 2011 până în prezent. (WSJ)

9. Biserica Catolică poloneză anunţă că a primit, începând din 2018, câteva sute de plângeri cu privire la agrsiuni sexuale ale unor minori comise de către membri ai clerului. Începând din iulie 2018 şi până la sfârşitul anului trecut, 368 de cazuri de agresiune sexuală – comise din 1958 şi până anul trecut – au fost semnalate Bisericii Catolice poloneze, iar aproximativ 39% dintre cazuri au fost declarate neîntemeiate. Anchete continuă cu privire la mai puţin de 51% dintre celalte cazuri, după ce 10% dintre plângeri au fost respinse din motive precum ”lipsa de credibilitate”. Jumătate dintre victime erau în vârstă de până la 15 ani – vârsta consimţământului relaţiilor sexuale în Polonia. Unele dintre aceste agresiuni au durat timp de peste zece ani. (News.ro)

10. Sanofi, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, a anunțat că va investi 400 milioane de euro pe an pemtru a dezvolta vaccinuri pe baza tehnologiei de tip ARN mesager. Compania farmă a anunțat că vrea să producă cel puțin șase vaccinuri cu această tehnologie până în 2025. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei şi R. Moldova – Cronica serii
Ministrul Mediului: Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani – Cronica serii