NASA a dezvăluit dovezi concludente privind existenţa apei pe Lună – Cronica Știrilor Pozitive

1. Peste 32 de milioane de persoane au fost declarate vindecate de Covid-19, la nivel global, iar rata deceselor, pentru cazurile închise, a scăzut de la 4%, la 3%.

2. NASA a dezvăluit dovezi concludente privind existenţa apei pe Lună, după ce în urmă cu câteva zile transmitea că va anunţa „o descoperire importantă despre Lună”. Această „identificare fără echivoc a apei sub formă moleculară” va creşte speranţele NASA de a amplasa o bază pe Lună. Obiectivul este ca acea bază să fie susţinută de conectarea la resursele naturale ale Lunii. (News.ro)

3. Rezultate preliminare ale testelor clinice ale vaccinului dezvoltat de către Universitatea Oxford în parteneriat cu grupul britanic AstraZeneca împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 arată că vaccinul produce un răspuns imunitar puternic la persoanele în vârstă, care prezintă cel mai mare risc ale unor forme grave de Covid-19. (Profit.ro)

4. O echipă de fizicieni din New York a descoperit un material care conduce electricitatea cu eficiență la temperatura camerei. Compusul de hidrogen, carbon și sulf funcționează ca un supraconductor până la 15 grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât recordul anterior de superconductivitate la temperatură înaltă, stabilit anul trecut. (Wired)

5. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu se discută despre reinstituirea carantinei la nivel naţional în România. Premierul a afirmat că s-au luat măsuri şi se aşteaptă eficienţa acestora, iar cu cât mai multă lume respectă regulile, cu atât viaţa se poate apropia de normal. Premierul a precizat că obiectivul este ca economia să fie afectată cât mai puţin posibil, de aceea restricţiile care se impun ţin de rata de infectare din fiecare localitate. (News.ro)

6. România va împrumuta aproximativ 800 de milioane de euro de la Comisia Europeană cu o dobândă negativă. (Profit.ro)

7. Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în septembrie cu un punct procentual, faţă de august, până la valoarea de 34,3 puncte. (News.ro)

8. Ordonanța Guvernului care extinde până la 25 decembrie perioada în care nu începe executarea silită și nu sunt percepute dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență, a apărut în Monitorul Oficial, aseară. (Profit.ro)

9. Guvernul Germaniei mizează în acest an pe o contracție a Produsului Intern Brut de 5,5%, în loc de un declin de 5,8% cât estima anterior. Aceasta înseamnă că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi ușor mai mică decât pierderile provocate de criza financiară globală din 2009, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracție de record de 5,7%. (Profit.ro)

10. Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă. Nuclearelectrică a încheiat un acord cu „omoloaga” sa Orano, fostă Areva. Un tratat similar a fost semnat, recent, și cu SUA. (Profit.ro)

11. Cererea pentru case în România în trimestrul trei a crescut cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, schimbare determinată de starea de urgenţă şi ulterior de izolarea socială – RE/MAX România. (News.ro)

12. Femeile ocupă jumătate din portofoliile de miniștri în noul guvern al Serbiei, care devine astfel unul dintre cele mai echilibrate din lume, în ceea ce privește reprezentarea egală a sexelor. (Link)

13. Un software unic în țară va putea ajuta medicii oncologi să pună un diagnostic cât mai precis și să ia decizia terapeutică cea mai bună pentru fiecare pacient în parte. Acesta va fi dezvoltat la Timișoara, la centrul Oncogen. Cercetătorii de aici estimează că software-ul va fi gata în luna februarie. (TVR)

14. Wilton Gregory, arhiepiscolul de Washington, a devenit primul cardinal afro-american, fiind unul din cei 13 noi cardinali anunțați duminică de Papa Francisc. (NYTimes)

15. Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au fabricat săpun din ulei folosit. Invenția gălățenilor a fost premiată în cadrul unui concurs de idei de afaceri. Inventatorii vor să breveteze produsul lor și să facă din această idee o afacere de succes. (TVR)

16. Statul grec va cumpăra locurile goale din teatre, cinematografe și maxi-taxi pentru ca afacerile să nu dea faliment. (G4Media)

17. Peste 1.000 de fintech-uri B2B operează în prezent în Singapore, cu 70% mai multe decât anul trecut. Singapore face eforturi pentru a deveni un important centru financiar în Asia de Sudest, oferind suport financiar și vize speciale antreprenorilor. (Nikkei)

18. Vânzările păpușilor Barbie au crescut cu 29% în trimestrul trei, cea mai mare creștere înregistrată în ultimii 20+ de ani. O posibilă explicație ar fi în încercarea părinților de a le oferi copiilor alternative la “ecranele” telefoanelor/tabletelor. (WSJ)

Fotografia dimineții – Unul dintre cei 8 câini născuți în curtea unui fermier italian are nuanțe de verde în blana sa. Cățelușul a fost numit Pistachio (Fistic) de fermier. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Imunitatea dobândită după infectarea cu noul coronavirus ar putea dura ani – Cronica Știrilor Pozitive
Comisia Europeană a aprobat finanțări totale de 1,5 miliarde de euro pentru România – Cronica Știrilor Pozitive