NASA a lansat cu succes o capsulă spațială fără echipaj uman spre Lună – Cronica Spațială

1. După numeroase amânări, NASA a lansat miercuri racheta Space Launch System, care a transportat pe orbită o capsulă Orion fără echipaj uman. Capsula se îndreaptă acum spre Lună și a parcurs deja mai mult de jumătate din distanță, iar cel mai mult se va apropia de satelitul natural al Pământului în 21 noiembrie, când va ajunge la numai 97 de kilometri de suprafața selenară. Capsula va reveni ulterior pe Pământ în 11 decembrie. Aceasta este prima misiune din cadrul programului Artemis, care își propune să readucă oameni pe Lună în cursul acestui deceniu. (NASA)

2. Cercetătorii au descoperit că telescopul spațial Hubble a reușit performanța de a fotografia o stea care explodează în trei momente diferite ale acestui proces. Acest lucru a fost posibil datorită efectului de lentilă gravitațională. (Hubble Site)

3. Echipe de astronomi de la universități din Arizona și din China sugerează că au descoperit motivele pentru care satelitul Phobos al planetei Marte are o serie de urme paralele asemănătoare cu cele lăsate de cauciucurile unei mașini. Potrivit acestora, urmele au apărut ca urmare a faptului că satelitul se apropie treptat de Marte, de care se va ciocni peste aproximativ 100 de milioane de ani, ceea ce generează un efect asemănător cu cel al mareelor. (Science Alert)

4. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine spectaculoasă cu o stea aflată în plin proces de formare. În timpul acestui proces, proto-steaua eliberează praf portocaliu și albastru vizibil în lumina infraroșie a instrumentelor optice ale telescopului. Proto-steaua se numește L1527, se află la circa 430 de ani-lumină de Pământ, are o vechime de numai 100.000 de ani și nu este încă aptă să creeze energie. (Webb Telescope)

5. Norii observați în atmosfera aridă și uscată a planetei Marte sunt foarte asemănători cu cei din atmosfera Pământului, potrivit datelor analizate de la sondele spațiale Mars Express și Mars Reconnaissance Orbiter. Cercetătorii au fost surprinși de asemănările izbitoare ale norilor, în condițiile în care atmosfera Pământului este complet diferită de cea de pe Marte. (Space)

6. Un studiu publicat de NASA oferă indicii potrivit cărora activitatea vulcanică intensă de pe parcursul a sute de mii de secole și erupțiile masive de material au transformat Venus dintr-o planetă cu temperatură și apă asemănătoare cu cele de pe Pământ într-o lume neprielnică vieții. În prezent, temperatura medie de pe Venus depășește 450 de grade, iar presiunea atmosferică este de 90 de ori mai mare decât cea de pe Pământ. (IOP Science)

7. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a început să exploreze o zonă numită Pasul Yori din apropiere de Craterul Jezero. Principalul scop în acest moment este să analizeze roci care provin din materiale din trecutul geollogic al planetei care au fost transportate de apă și care ulterior s-au stabilizat în această regiune pentru a forma rocile din prezent. (NASA)

8. Inginerii NASA au reușit să remedieze o defecțiune tehnică înregistrată la camera MIRI a telescopului spațial James Webb, care a fost nefuncțională de la sfârșitul lunii august. Echipa de ingineri a identificat o eroare la mecanismul de funcționare și a schimbat anumiți parametri, după care camera a revenit online. MIRI este considerată cea mai importantă cameră a telescopului și este cea care a oferit deja numeroase imagini spectaculoase. (Futurism)

9. NASA a decis să acorde companiei SpaceX un contract în valoare de 1,15 miliarde de dolari pentru a dezvolta o versiune îmbunătățită a landerului lunar Starship, cu care un echipaj uman să ajungă pe Lună în cadrul misiunii Artemis 4. SpaceX a câștigat deja și contractul pentru a trimite oameni pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3. În prezent, SpaceX efectuează o serie de teste statice cu racheta Starship și speră că primul zbor orbita să aibă loc în perioada următoare. (Space News)

10. Agenția Spațială Japoneză (JAXA) va continua activitățile pe Stația Spațială Internațională cel puțin până în anul 2030, la fel ca și Statele Unite. De asemenea, Japonia va trimite un astronaut pe stația spațială Gateway, care va fi construită pe orbita Lunii ca parte a programului Artemis. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială
Cercetătorii au realizat cele mai detaliate fotografii cu suprafața planetei Venus – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău