Cercetătorii au descoperit cele mai vechi galaxii și cea mai mare gaură neagră din istorie – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit patru galaxii care au peste 13,4 miliarde de ani, astfel că s-au format la aproximativ 350 de milioane de ani după Big Bang. Practic, acestea au devenit cele mai vechi galaxii descoperite vreodată. Cele patru galaxii sunt de câteva mii de ori mai mici decât galaxia Calea Lactee. Informațiile au fost obținute cu telescopul spațial James Webb. (ESA Webb)

2. Astronomii au descoperit o gaură neagră cu o masă de 30 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui, ocazie cu care a devenit cea mai masivă gaură neagră descoperită vreodată. De regulă, găurile negre de milioane de ori mai masive decât Soarele sunt cunoscute drept găuri negre supermasive, însă noua gaură neagră este prea mare pentru a se încadra în această categorie. De aceea, unii cercetători au propus numele de gaura neagră ultramasivă. (ZME Science)

3. Geologii din Australia au descoperit fragmente de roci cu vârsta de 3,48 de miliarde ani care ar fi putut proveni de la un meteorit care s-a prăbușit pe Pământ. În urma impactului, bucăți de rocă topită au ajuns în aer, iar apoi s-au răcit și s-au solidificat în sol. În cazul în care se confirmă că fragmentele de rocă provin de la un meteorit, aceasta va deveni cea mai veche dovadă a unui impact meteoritic cu Pământul. (Space)

4. Un astronom de la Institutul de Astrofizică din Paris a descoperit că inelele lui Saturn încălzesc partea superioară a atmosferei planetei, fenomen care nu a mai fost observat niciodată în sistemul nostru solar. Descoperirea ar putea permite astronomilor să prezică dacă o exoplanetă are un sistem de inele asemănător cu Saturn. Descoperirea a fost realizată pe baza datelor de la telescopul spațial Hubble, sonda Cassini și sondele spațiale Voyager 1 și 2. (NASA)

5. Astronomii care folosesc un complex de telescoape din New Mexico au detectat un semnal radio care provine de la steaua YZ Ceti și de la exoplaneta YZ Ceti b, situate la 12 ani-lumină distanță de Pământ. Principala ipoteză este că semnalul este generat de interacțiunile dintre câmpul magnetic al exoplanetei și stea, iar acest lucru înseamnă că este posibil ca exoplaneta să aibă și o atmosferă. (CNN)

6. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a stabilit două noi recorduri în cadrul celui de-al 49-lea zbor. Elicopterul a ajuns la o altitudine maximă de 16 metri, cu 2 metri mai mult decât precedentul record stabilit în decembrie, în timp ce viteza maximă a fost de 6,5 metri pe secundă, cu 0,5 metri pe secundă mai mare decât recordul din februarie. (Digital Trends)

7. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a început o nouă etapă de cercetare prin colectarea unei mostre de rocă din partea superioară a unei delte unde se presupune că în trecutul îndepărtat a existat apă curgătoare. Aceasta este cea de-a 16-a probă de rocă obținută de rover de la sosirea pe planeta Marte. (Space)

8. Compania privată Astrolab a semnat un contract cu SpaceX pentru a lansa spre Lună roverul Flex cu o rachetă Starship, cel mai devreme la jumătatea anului 2026. Dacă va avea succes, Flex va fi cel mai mare și mai greu rover care ajunge pe suprafața Lunii. Pentru moment, racheta Starship nu a avut însă niciun zbor orbital, fiind încă în stadiu de dezvoltare. (Astrolab)

9. NASA a anunțat componența echipajului pentru misiunea Artemis II, în cadrul căreia 4 astronauți vor ajunge pe orbita Lunii la bordul unei capsule Orion, iar apoi vor reveni pe Pământ. Comandantul misiunii va fi Reid Wiseman, iar echipajul este completat de Christina Koch, prima femeie care va călători spre Lună, Victor Glover, primul astronaut de culoare care va călători spre Lună, și Jeremy Hansen, primul canadian care va călători spre Lună. Misiunea Artemis II va avea loc în 2024 și va reprezenta prima călătorie spre Lună cu echipaj uman din ultimii 50 de ani. (NASA)

10. Virgin Orbit, subsidiara Grupului Virgin deținut de Richard Branson, a anunțat că își întrerupe activitatea și concediază 85% dintre angajați din cauza faptului că nu a reușit să obțină finanțare pentru continuarea operațiunilor. Virgin Orbit avea ca domeniu de activitatea lansarea sateliților pe orbită, în contextul unei concurente puternice cu SpaceX și Blue Origin. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au detectat pentru prima oară lumină în spatele unei găuri negre – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit cea mai mare galaxie de până acum – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău